Avi/ujkelet.live

A háború 330. napja, Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyomozása megállapította, hogy a két terrorista, akik tegnap este Gus Ecionban autóbombás terrortámadásokat kíséreltek meg végrehajtani, Hebronból indultak, kapcsolatban álltak és teljes koordinációval cselekedtek. Bár a média délelőtt arról számolt be, hogy a biztonsági szervezet attól tart, hogy van egy harmadik bombával felszerelt jármű is, amely tegnap este elhagyta Hebront, a hadsereg szerint az incidens véget ért.

A vizsgálat kezdeti szakasza szerint a két terrorista együtt indult el Hebronból, és Gus Ecion felé tartottak, hogy terrortámadást hajtsanak végre két helyszínen.

Az egyik autóbomba egy benzinkútnál robbant fel a Gus Etzion csomópontnál.

A benzinkút egyik alkalmazottja a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva: ,,Egy jármű forgalommal szemben hajtott be az állomásra. A motorháztető kigyulladt, és a terrorista úgy szállt ki a járműből, hogy a tűz belekapott.”

Az alkalmazott, aki nem tudta, hogy támadásról van szó, egy víztömlővel próbált segíteni a terroristán. ,,A katonák megérkezése után arra kértek, hogy beszéljek arabul a terroristával és nyugtassam meg, míg hirtelen a katonák felé rohant, akik megijedtek és lelőtték”.

,,A robbanás felvételén csak a jármű van, amelyik kigyulladt” – mondta az alkalmazott. „Lekapcsoltuk az áramot az állomáson és eltávolodtunk. Csak néhány perc múlva történt a robbanás, és nem került rögzítésre, mert leszedtük a kamerákat.”

A katonák lövöldözése következtében az Ecion-dandár parancsnoka, Gal Rich ezredes és egy tartalékos tiszt, aki az egyik közeli közösség biztonsági tisztje könnyebben megsebesült. Egy másik tiszt közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Ezzel párhuzamosan egy másik terrorista behajtott járművével Karmei Tzur közösségbe. A helyszín biztonsági járőre üldözni kezdte a terroristát, járművével beleütközött a terrorista autójába, kiszállt és agyonlőtte. A terrorista járművében lévő bomba ezt követően felrobbant.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint a két terrorista: Muhammad Marqa és Zahdu Afifa, mindetten hebroni lakosok, a húszas éveikben jártak. Az izraeli hadsereg razziát tartott mindkettő otthonában.

A biztonsági szervezet becslése szerint a robbanószerkezetekhez nem szabványos robbanóanyagokat használtak. Mindkét bomba nagy erejű volt és gázpalackos.

A biztonsági erők alaposan átvizsgálták mindkét helyszínt, hogy kizárják további terroristák jelenlétét. Ezenkívül a hadsereg körülbelül egy órára bezárta a Hebron óvárosában található Pátriárkák sírját, mely a muszlimok számára Ibrahimi mecsetként ismert. A helyet ezután újra megnyitották, de szigorították a biztonsági eljárásokat, és szigorú ellenőrzéseknek vetik alá a palesztin és zsidó hívőket.

Az izraeli erők őrizetbe vettek hat palesztint, akikről azt gyanítják, hogy részt vettek a robbantásos merényletekben.

A csapatok továbbá körülzárták Hebront és a környékbeli településeket, ahonnan a két terrorista származott, miközben további gyanúsítottakat keresnek.


Mindeközben Dzseninben: Mindeközben az izraeli biztonsági erők nagyszabású terrorelhárító művelete negyedik napjában lépett és a szamáriai Dzsenin térségére fókuszál.

A csapatok reggel rajtaütést hajtottak végre a dzsenini menekülttáborban, ahol a katonaság szerint több tucat robbanószerkezetet hatástalanítottak, amelyeket az utak mentén helyeztek el.

Heves összecsapásokról számoltak be az izraeli csapatok és fegyveres terroristák között.

A palesztinok szerint az izraeli hadsereg szórólapokat terjesztett a dzsenini menekülttáborban: ,,Amikor visszatértek az otthonotokba, egy biztonságosabb helyre tértek vissza. Ne engedjétek, hogy a bűnözők irányítsák a jövőtöket – a jövőtök a ti kezetekben van.”

A kedd éjszaka indított nagyszabású hadművelet során a csapatok eddig megöltek huszonhat terroristát, és őrizetbe vettek harminc keresett palesztint.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Az autóbombás terroristák koordináltak egymással first appeared on Új Kelet Live.