Avi/ujkelet.live

A háború 330. napja, Júdea és Szamária: Kedd éjszaka óta az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet célzott regionális rajtaütéseket hajt végre három terrorfészekben: Dzsenin, Tulkarem és a Far’a menekülttábor. A csapatok a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek szerveződései ellen intézkednek a térségben, valamint az ellenség kitartó kísérletei ellen, hogy terrortámadásokat hajtson végre a térségből Izrael Állam polgárai és az izraeli hadsereg ellen.

A csapatok eddig megöltek húsz terroristát közelharcokban és légicsapásokkal, tizenhetet pedig terrorista tevékenység gyanújával letartóztattak. Továbbá több tucat bombát semmisítettek meg és lefoglaltak rengeteg fegyvert.

A hadsereg tegnap közölte, hogy a csapatok befejezték a műveleteket a Jordán-völgyben lévő Far’a menekülttáborban. A másik két helyszínen még zajlik a művelet.


Északi front: Az izraeli csapatok pénteken terroristákat azonosítottak bemenni a Hezbollah egyik katonai épületébe a dél-libanoni Tajr Harfában. Röviddel később vadászgépek megtámadták az épületet benne a terroristákkal.

Továbbá a tüzérség rakétaindítókat támadott Siba térségében.

22:56 és 23:02 között mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára. A rakéták egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi a térségben csapódott be, sérülés nem történt. A tüzérség válaszul ágyúzta a rakétaindítókat.


Hadgyakorlat: A héten az izraeli hadsereg 91. Galilea regionális hadosztálya közös hadgyakorlatot tartott a rendőrséggel és más biztonsági szervekkel, amely a hadsereg szerint az északi határon tapasztalható megnövekedett feszültségek közepette a készültség fokozására irányuló erőfeszítéseinek része.

A gyakorlat ,,védelmi forgatókönyveket és a rutinból a vészhelyzetbe való átmenetet” szimulálta Nyugat-Galileában.

A hadgyakorlatot a rendőrség, a különböző közösségek helyi biztonsági csapatai, a Magen David Adommal és más szervekkel együtt hajtották végre.


A túszok sorsa: Csütörtök este a túszok szabadon bocsátásáról és a gázai tűzszüneti megállapodásról szóló izraeli biztonsági kabinet ülése példátlanül heves szóváltásba fordult Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter között, idézett péntek este az izraeli média forrásokat.

Az egyik téma Netanjahu követelése volt, hogy az izraeli hadsereg maradjon az egyiptomi–gázai határon lévő Philadelphi-folyosó mentén a tűzszüneti megállapodás végrehajtása során. A Hamász terrorszervezet és Egyiptom ellenzi ezt a követelést.

Gallant a kormányülésen a mielőbbi megegyezés fontosságát hangsúlyozta. A védelmi miniszter szerint a megállapodás nem csupán a túszok szabadon bocsátásáról szól, hanem egy ,,stratégiai fordulópont” is Izrael számára:

  • Ha az izraeli kormány a megegyezéshez vezető utat választja, az csökkentheti az Iránnal és a Hezbollah terrorszervezettel fennálló regionális feszültségeket, és lehetővé teheti az izraeli erők számára az újraszerveződést, felfegyverkezést, a stratégiája újragondolását és a hangsúly áthelyezését Gázáról más regionális fenyegetésekre.
  • De ha Izrael úgy dönt, hogy nem köt megállapodást, azzal az izraeli hadsereg Gázában reked, míg a Közel-Keleten a feszültség tovább fokozódik, ami regionális háborúhoz vezethet, miközben az izraeli hadsereg fókusza máshol van.

A megbeszélés során Netanjahu tájékoztatta a kabinet minisztereit a tárgyalások állásáról.

A következő párbeszéd alakult ki a 12-es csatorna szerint:

Netanjahu miniszterelnök: A kabinet jóváhagyására akarom bocsátani a döntést az Izraeli Védelmi Erők erők Philadelphi-folyosón maradásáról.

Gallant védelmi miniszter a főügyésznek: Hölgyem, mi van a szövegben?

Főügyész: Hogy a Philadelphi-folyosón maradnak az ideiglenes tűzszünet alatt.

Gallant védelmi miniszter: Ez most hogy jön ide? Ez azt jelenti, hogy ha a Hamász nem egyezik bele, akkor nincs megállapodás és nincsenek túszok.

Netanjahu miniszterelnök: Igen, ez a döntés.

Ron Dermer stratégiaügyi miniszter: Szavazzunk azokról a térképekről, amelyeket az izraeli hadsereg Kairóban bemutatott.

Gallant védelmi miniszter: Ezek nem azok a térképek, amelyeket az izraeli hadsereg akart. Te [Netanjahu] kényszerítetted rájuk a térképeket.

Netanjahu miniszterelnök: Én kényszerítettem? Én kényszerítettem?

Gallant védelmi miniszter: Nyilvánvalóan megvolt a saját tervük. Biztosan kikényszerítetted. Egyedül irányítod a tárgyalásokat. Mióta nincs hadikabinet, mindent utólag hallunk. Kikényszerítetted, és azt mondtad, ‘ez a térkép’. Úgy rajzolták meg, ahogy te akartad. Nekik más volt az álláspontjuk.

Netanjahu miniszterelnök (az asztalt kopogtatva): Azonnali kormányszavazást akarok a térképekről.

Herci Halevi vezérkari főnök: Az Izraeli Védelmi Erők tudni fogja, hogyan lépjen be és térjen vissza a Philadelphia-folyosóra a hathetes tűzszünet végén. Van elég nehézség a tárgyalásokon, nem kell hozzá tenni egy ilyet.

David Barnea, a Moszad kémszolgálat vezetője: Jelenleg nincs logika egy ilyen szavazásban, egyébként a tárgyalások most a megállapodás mechanizmusára és nem a Philadelphi-folyosóra összpontosulnak.

Gallant védelmi miniszter a kabinet minisztereinek: Arról szavaztok, hogy ha döntésre kell jutnunk két opción áll előttünk: Vagy maradunk a Philadelphin, vagy hazahozzuk a túszokat – ti úgy döntötök, hogy a Philadelphin maradunk. Ennek szerintetek van értelme? Életben lévő emberekről van szó!

Dermer stratégiaügyi miniszter: A miniszterelnök azt tehet, amit akar.

Gallant védelmi miniszter: A miniszterelnök mindenről döntést hozhat, és dönthet az összes túsz kivégzéséről is.

A miniszterek Gallanttal kiabálva: Hogy beszélsz a miniszterelnökkel?

Gallant védelmi miniszter: A végén diktátumot kapsz Szinwartól, és megbánod.

Netanjahu miniszterelnök: Nem kapok semmilyen diktátumot.

Gallant védelmi miniszter: Elfogadtok egy olyan döntést, mely szerint ha a Hamász azt mondja, hogy nem kész rá, akkor cserben hagyjátok a túszokat. Ellene fogok szavazni. Miniszterelnök úr, ha Szinwar dilemma elé állít: vagy távozás a Philadelphiről, vagy a túszok hazatérése – mit csinálsz?

Netanjahu miniszterelnök: Az ottmaradás oka politikai.

Gallant: Ha a politikai megfontolás önmagáért van, az teljesen rendben van, de ha ez 30 ember élete ellen szól, akkor mit csinálsz?

Netanjahu: A Philadelphin maradok. Csak elszánt tárgyalás készteti engedésre (Szinwart).

Negyedóra szünet után visszatérnek a határozat megszavazására.

Gallant: Eltelik egy hét, eltelik két hét, eltelik egy hónap, és szavazni fogtok a döntésemről. Legalábbis remélem.

Netanjahu és hét másik miniszter a Philadelphi-folyosó feletti teljes katonai ellenőrzés fenntartása mellett szavazott. Gallant volt az egyetlen, aki a határozat ellen szavazott, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter tartózkodott.

Gallanthoz közeliek azt nyilatkozták, a miniszternek jelenleg nem áll szándékában lemondani. De az epizód arra késztetheti Netanjahut, hogy ismét fontolóra vegye a kirúgás lehetőségét, ahogy 2023-ban megkísérelte.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma a biztonsági kabinet üléséről kiszivárgott idézetekre reagálva követelte Netanjahutól, hogy vállalja a nyilvánosság előtt, hogy lemondott a túszok életéről a Philadelphi-folyosó érdekében.

„A kormányülésről származó idézetek minden izraeli állampolgárnak álmatlan éjszakákat kell okoznia” – áll a fórum közleményében. „Minden állampolgárnak tudnia kell, hogy ha szombat reggel pizsamában elrabolják az ágyából, a miniszterelnökük mindent meg fog tenni azért, hogy megtartsa a székét, még annak árán is, hogy meghalnak a Hamász alagútjaiban Gázában.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és választás a Philadelphi és a túszok között a kabinetülésen first appeared on Új Kelet Live.