Avi/ujkelet.live

A háború 11 hónapja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy csütörtökön a hírszerzés irányításával, egy közvetlen fenyegetés elhárítása érdekében, harci helikopterek egy parancsnoki helységet támadtak, mely egy humanitárius létesítménybe volt beágyazva Deir al-Balachban és a Hamász valamint a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái használták.

A támadásban likvidáltak számos terroristát, köztük Abdullah Khattabot, a Palesztin Iszlám Dzsihád Dél-Deir al-Balach Zászlóaljának parancsnokát és Hatem Abu al-Dzsidajnt, a Palesztin Iszlám Dzsihád Észak-Deir al-Balach Zászlóaljának parancsnokát.

Khattab felügyelte zászlóalját az október 7-i mészárlás során, és számos Izrael és csapatok elleni támadásban vett részt, beleértve páncéltörő rakéták és aknevetőgránátok kilövését.

Abu al-Dzsidajn szintén számos támadást indított a csapatok ellen a folyamatban lévő harcok közepette.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Még 1: Korábban a nap folyamán a hadsereg közölte, hogy hírszerzési irányítással vadászgépek terroristákat támadtak a Hamász egyik parancsnoki helységében a Gázai övezet északi részén, melyet egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe ágyaztak be.

A helységet a Hamász terroristái terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli csapatok és Izrael Állam ellen.


Északi front: Izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet katonai infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Qabrikhában, ahonnan rakétákat lőttek ki Izraelre.

Továbbá a tüzérség a dél-libanoni Ajta as-Sab és Siba térségét lőtte.

12:51-kor megszólaltak a szirénák Nyugat-Galileában, melyet tíz Libanonból kilőtt rakéta aktivált. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek de becsapódások is voltak Slomi térségében és nyílt területeken Liman területén. Sérülés nem történt. Az egyik rakéta landolása tüzet okozott Limanban, nyílt területen, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.

13:31-kor megszólaltak a szirénák Cfáton, melyet öt libanoni rakéta aktivált. A lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Délután 5 óra körül elfogórakétát lőttek ki ,,egy gyanús légi célpontra” Libanonban, sérülés nem történt, az incidensnek vége. A célpont nem lépett be izraeli területre.


Júdea és Szamária: Szombaton a gyanú szerint gázolásos terrortámadást kíséreltek meg egy benzinkútnál Eli telepen. Egy palesztin jármű beleütközött egy üres rendőrautóba, így az incidensben személyi sérülés nem történt.

A rendőrség és az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a 60-as úton haladó jármű sofőrjét, egy 42 éves palesztint letartóztattak és kihallgatása folyamatban van. A rendőrség azt is közölte, hogy az ütközés okát még nem állapították meg.

A benzinkút számos terrortámadás helyszíne volt. Hét hónappal ezelőtt két izraelit öltek meg egy lövöldözős terrortámadásban.


A videók: Aviva Siegel, akit a Hamász október 7-én túszul ejtett és 51 nap után szabadult az ideiglenes tűzszünetkor, a The Wall Street Journal-nak adott interjújában felfedte a terrorszervezet pszichológiai hadviselésének egyik kulcselemét, a túszok levideózásának módszerét. Elmondása szerint háromszor kényszerítették, hogy kamera elé álljon, és kétszer levideózták étkezés közben.

Siegel szerint a „forgatócsoportban” volt egy fotós és egy héberül beszélő személy, aki gondoskodott róla, hogy ne térjen el a szövegtől és emlékeztette őt a videóban megemlítendő részletekre, például lakhelyére, életkorára és Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz intézett felhívására, hogy biztosítsa a szabadulását.

„’Nem mondtad, hogy 62 éves vagy’. ‘Nem mondtad, hogy Kfar Azzából származol’. ‘Nem mondtad, hogy Bibinek [Binjámin Netanjahu miniszterelnök beceneve] haza kell vinnie’”– idézte fel Siegel az emlékeztetőket. ,,Mindig elfelejtettem valamit. Szóval újra és újra és újra el kellett mondanom.”

Siegelt az 51 nap során 13 helyen tartották fogva, beleértve alagutakban is, ahol légzési nehézségei voltak.

A terrorszervezet megparancsolta a túszokat ejtő fegyvereseknek, hogy gyakran készítsenek fényképeket és videókat – közölték arab tűzszüneti közvetítők és tisztviselők, akik közvetlen kapcsolatban állnak a Hamásszal. Ezt a nyersanyagot egy nagy archívumban őrzik, és később a Gázán kívüli csapatok osztják meg.

A kényszer alatt készített túszvideók a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek minősülhetnek.

A Túszok Családjainak Fóruma, a túszok többségének rokonait képviselő csoport szerint a túszok közül sokat kényszerítettek, hogy levideózzák őket a fogságban töltött idő alatt. A Hamász nem mindig hozza nyilvánosságra a felvételeket. Néhány csak azért került a felszínre, mert az izraeli hadsereg az enklávéban folytatott szárazföldi offenzívája során megtalálta őket.

Chen Almog-Goldstein, egy másik szabadon engedett túsz, akit három gyermekével egy kibucból raboltak el, azt mondta, hogy fogva tartói a második gázai napjukon lefilmezték őket az alagutakban. Elrablóik izraeli nassolni valót adtak a rémült családnak. A videót nem tették közzé.

Az elengedett túszok a Journalnak azt mondták, hogy a terroristák a fogságban töltött első napjaiktól kezdve kényszerítették őket, hogy álljanak kamera elé. Míg a túszok közül sokan azt mondták, hogy őszintén dühösek voltak Netanjahura, és cserbenhagyva érezték magukat, a szöveget megírták nekik.

Egy alkalommal az egyik terrorista megpróbálta Siegelt reprezentatívabbá tenni azzal, hogy egy fésüt adott neki, hogy szedje rendbe a haját, amely addigra már kócos volt. Amikor visszautasította, a terrorista megpróbálta rávenni, hogy csattal fogja össze a haját, de hajthatatlan maradt.

Siegel azt mondta, hogy fogva tartói néha videót készítettek róla étkezés közben is. ,,Ételt készítettek, és az asztalra tették” – mondta. ,,Le kellett ülnünk melléjük, mosolyogva azt mondanunk, hogy minden rendben van, csak a kép kedvéért.”

Siegelt férjével, a 65 éves Keith-tel rabolták el, és együtt tartották őket Gázában. Mindketten amerikai állampolgárok. Keith április végén feltűnt egy videóban, és még mindig túsz Gázában.

Gerson Baszkin izraeli túsztárgyaló, aki 2011-ben segített közvetíteni egy fogolycserét a Hamásszal, azt mondta, hogy a csoport ebben a háborúban agresszívebben és kifinomultabban használja a videókat. Szerinte a videók az izraeli társadalom jól ismerését, valamint professzionális szerkesztést mutatnak. Megjegyezte, hogy a Hamász héber nyelvhasználata is javult.

„A Hamász kihasználja a közhangulatot, amely kezd egyre hangosabbá és sokkal nagyobbá válni” – mondta Baszkin. ,,A Hamász azt akarja, hogy véget érjen ez a háború, és szerintük így lehet nyomást gyakorolni Netanjahura.”

A Hamász az elmúlt héten közzétette a kivégzett hat túszról készített videóit. A családok többsége, kérte a médiát és a lakosságot, ne osszák meg a felvételeket. Mind a hat videóban a túszok szinte szóról szóra ugyanazt a szöveget mondják el, követelve, hogy a kormány tegyen meg mindent a szabadulásukért, a hadsereg állítsa le a bombázásokat és a nép vonuljon az utcákra és tüntessen a szabadulásukért. A videók végén engedték nekik, hogy röviden üzenhessenek családjuknak.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Gázában, rakéták Libanonból és a Hamász forgatócsoportja first appeared on Új Kelet Live.