Avi/ujkelet.live

A háború 350. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy célzott légicsapást hajtott végre Bejrútban. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy ebben szakaszban nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság lakosságnak szóló utasításaiban.

A támadásra azt követően került sor, hogy több hullámban körülbelül száznegyven rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, sérülés nem történt.

A libanoni média szerint egy izraeli F-35-ös hajtotta végre a támadást Dahiehben, két rakétával célozva egy lakóházat, benne a Hezbollah terrorszervezet egyik vezető tagjával. Két izraeli forrás szerint Ibrahim Aqilról van szó, a Hezbollah különleges műveleti egységének vezetőjéről, aki rangsorban a harmadik. A likvidálás úgy vélik, sikeres volt.

A terroristát az FBI is körözi, mert kulcsszerepet játszott egy tengerészgyalogos laktanya 1983-as elleni öngyilkos merényletben Bejrútban, amelyben 241 amerikai katona vesztette életét.

Korábban a hadsereg drónnal csapást mért a Hezbollah katonai épületére a dél-libanoni Kafr Kilában, miután egy terroristát azonosított bemenni oda.


Helyzetértékelés: Miközben a feszültség új szintre emelkedett a Hezbollah terrorszervezettel, a hadsereg bejelentette, hogy Herci Halevi vezérkari főnök reggel találkozott az Északi Parancsnokság vezetőjével és a parancsnokság alá tartozó hadosztályok parancsnokaival.


Emlékeztető: Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön ,,jelentős lehetőségekre, de komoly kockázatokra” hívta fel a figyelmet, miközben Izrael a háború új szakaszába lép.

,,Ez egy új szakasz a háborúban, jelentős lehetőségeket rejt magában, de komoly kockázatokat is. A Hezbollah üldözve érzi magát, és hadműveleteink sorozata folytatódni fog” – mondta Gallant a hadsereg vezérkarával és más védelmi tisztviselőivel folytatott megbeszélésen.

,,Célunk az, hogy az északi lakosokat biztonságban hazaengedjük otthonaikba. Az idő múlásával a Hezbollah egyre nagyobb árat fog fizetni. Ugyanakkor folytatjuk és végrehajtjuk a túszok hazahozatalára és a Hamász felszámolására irányuló erőfeszítéseket”.


Mindeközben Szíriában: A Kata’ib Hezbollah, az Irakban és Szíriában működő iráni meghatalmazott pénteken bejelentette, hogy reggel Damaszkusz közelében Izraelnek tulajdonított légicsapásban meghalt az egyik tagja.

A terrorcsoport közleménye szerint Abu Haidar al-Khafadzsi biztonsági tanácsadóként szolgált Damaszkusz térségében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Izraeli légicsapás Bejrútban, a célpont a Hezbollah vezető tagja first appeared on Új Kelet Live.