Avi/ujkelet.live

A háború 352. napja, helyzetértékelés: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap megjelent a kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságban, hogy képet adjon a biztonsági helyzetről és válaszoljon a tagok kérdéseire. A zárt ajtók mögött zajló ülés részleteit szokás szerint kiszivárogtatták a médiának.

A Gázai övezet kapcsán a miniszterelnök megjegyezte, hogy az Eiland-tervben ,,van logika. Ez az egyik mérlegelt program, de van még néhány másik is. Elkötelezettek vagyunk a Hamász polgári ellenőrzésének lebontása mellett.”

  • A tervet, melyről két hete számolt be a KAN közszolgálati műsorszolgáltató, a Nemzebiztonsági Tanács egykori vezetője, Giora Eiland tartalékos vezérőrnagy dolgozta ki, és az izraeli hadsereg, mint fontolgatja legalább egy részének az elfogadását.
  • A közelmúltban az „Eiland-terv” néven ismert projekt mögött számos támogató sorakozott fel a hadseregben. A hónap elején a tartalékos vezérőrnagy, aki egyben a hadsereg hadműveleti osztályának vezetője is volt, bemutatta a tervet, amely szerinte a Hamász legyőzéséhez vezet.
  • Az általa javasolt terv szerint: Az izraeli hadsereg több mint 200 000 gázai lakost evakuál a Gázai övezet északi részéről, és az egész északi területet teljes izraeli katonai ellenőrzés alatt álló területté alakítja.
  • Eiland szerint a terület elfoglalása a gázaiakat a Hamász ellen fogja fordítani. Szerinte ez lesz a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar „nagy rémálma”, amely felgyorsítja a túszok szabadon bocsátására irányuló alkut, és felgyorsítja a Hamász legyőzését.
  • Ha a tervet a hadsereg és a politikai kör is jóváhagyja, az várhatóan drámai lépés lesz a háborúban a Gázai övezet csaknem egyharmadát „vehetik el” a gázaiaktól, egyebek mellett azzal a gondolattal, hogy a térségben maradt terroristákat megadásra kényszerítik vagy likvidálják őket.

Netanjahu a Bizottságban kijelentette továbbá, hogy a katonai kormányzás Gázában nem cél, és Izrael további megoldásokat keres a humanitárius segélyek szétosztásának kérdésében.

A miniszterelnök utalt a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások holtpontjára is: ,,Egyetértek a kezdeményezéssel, és nem változtattam rajta semmit. A Hamász nem akar alkut – nála kezdődik és ér véget minden.”

A kneszet tagjai többször is megkérdezték Netanjahut a túszalkuról. A szefárd ultraortodox Saszból Jinon Azulai nagy aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az északi helyzet milyen hatással van a túszokra.

Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a Hezbollah terrorszervezetre nehezedő nyomás a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart meghajlásra készteti.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, Gal Hirsch által amerikaiaknak benyújtott „javaslat” valójában az ő személyes javaslata: „Gal Hirsch ötlete, egy interjúban ő maga el is mondta. Talán meg kellene fontolnunk, mindenfélét mérlegelünk”.

  • Hirsch új javaslatot mutatott be az Egyesült Államoknak a túszok szabadulását lehetővé megállapodás érdekében, amely magában foglalja az összes túsz egyidejű szabadon bocsátását, biztonságos áthaladást az övezeten kívül Szinwar és bárki más számára, aki vele akar távozni, a palesztin foglyok szabadon bocsátását, az övezet demilitarizálását és egy másik ellenőrzési mechanizmus alkalmazását Gázában, valamint a háború végét.
  • A két közvetítő, Katar és Egyiptom nem kapta meg a javaslatot.

Az északi szektor eszkalációjával kapcsolatban Netanjahu a bizottságban elmondta: ,,Ami drámai változást fog hozni, az az erőviszonyok megváltozása. Amit északon csinálunk, az nem egyszeri dolog, ez egy irányelv. Gyengítjük és távol tartjuk a Hezbollahot a határtól. Most a tengely [Irán és megbízottjai] másként lát minket. Jobb totális háború nélkül, de távol kell tartanunk őket.” Az ellenzéki Ze’ev Elkin azt válaszolta neki: ,,Ha nem használják ki a lehetőséget most, kevésbé kedvező feltételek mellett egy totális háborúvá fajul.”

Az ellenzéki Beni Gantz a jordánokkal való kapcsolatra volt kíváncsi. Netanjahu azt válaszolta, hogy most nem a Templom-heggyel kell vacakolni, de megjegyezte, hogy a Templom-hegyen az utolsó három nemzetbiztonsági miniszter idején is tartottak imákat.

A bizottság több tagja a kormányra legnagyobb veszélyt jelentő sorkatonai törvényről is kérdezte Netanjahut, mire a miniszterelnök azt válaszolta: „Nem avatkozom be, és nem én küldök behívókat. Az Izraeli Védelmi Erők meghatározza igényeit, és végül lehetetlen háromezernél több katonát bevonni az ultraortodox szektorból. Ezért egy olyan toborzási törvényt fogunk elfogadni, amely ezeken a számokon alapul.”

Az ellene és Joáv Gallant védelmi miniszterrel szembeni nemzetközi elfogatóparancstól való félelemmel kapcsolatban Netanjahu a következőt mondta: ,,Ez egy politikailag irányított lövedék. Nem számít, mit teszünk vagy mit mondunk, neki [a hágai főügyésznek] az a célja, hogy ártson nekünk, mint országnak.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Minden, ami a zárt ajtók mögött elhangzott first appeared on Új Kelet Live.