Avi/ujkelet.live

Vaskardok-50. nap: Az izraeli legvédelem szombat este elfogókat lőtt ki két gyanús légi célpontra a Vörös-tenger régiójában, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Eliaton robbanásokról számoltak be.

A hadsereg vizsgálja annak lehetőségét, hogy téves azonosítás történt. Mivel nem történt behatolás az izraeli légtérbe, a szirénákat nem aktiválták.

Az Irán által támogatott jemeni hútik az elmúlt hetekben több ballisztikus rakétát, robotrepülőt és drónt lőttek ki a városra. Mindegyiket elfogták, vagy célt tévesztettek. Egy Irán által támogatott szíriai csoport szintén drónokat küldött Eilatra, az egyik egy iskolába csapódott.

Déli front: A túszok elengedésének második köre jelentősen késik, miután a Hamász terrorszervezet katonai szárnya közölte, Izrael megszegte a megállapodást. Izrael válaszul figyelmeztetett, ha a túszokat nem engedik el éjfélig, folytatja a szárazföldi offenzívát.

  • Órákkal korábban a politikai szárny vezetőjének, Iszmail Hanijének vezető tanácsadója, Taher al-Nono azt nyilatkozta az Al Dzsazírának, hogy Izrael megszegte a megállapodást a humanitárius segélyeket szállító teherautók Gáza északi részébe való beengedése kapcsán.
  • Nono szerint Izrael nem tartotta be a palesztin foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatos feltételeket sem, amelyeket a Hamász más sorrendben követelt, mint amit ahogy Izrael végrehajtotta. Egy közvetlen ismeretekkel rendelkező forrás azt nyilatkozta a Walla riporterének, a Hamász és Izrael megállapodtak abban, hogy a palesztin foglyok szabadon bocsátásának kritériuma a börtönben töltött idő lesz. Aki régebb óta ül, azt előbb szabadon engedik. (Pénteken ez nem így volt.)
  • Továbbá az izraeli hadsereg szerinte megsértette az egyezményt, amikor tüzet nyitott a gázaiakra, akik vissza akartak térni Gáza északi részébe, ami két palesztin halálához vezetett. Izrael szerint az egyezmény egyik záradéka tartalmazta azt, hogy a palesztinok nem térhetnek vissza Gáza északi részébe, ahol még mindig jelen bevetésen van az izraeli hadsereg.

Egy diplomáciai forrás kijelentette: A Hamász minden állítása, amely szerint Izrael megszegte a megállapodást, hamis. Ez a Hamász propaganda kísérlete. Izrael minden kötelezettségének eleget tett. A Hamász kínos helyzetbe hozza a közvetítőket, Egyiptomot és Katart.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy korábban arra figyelmeztetett, hogy a terrorcsoport megkísérel ,,pszichológiai terrort” alkalmazni az izraeli közvélemény ellen.

Célok: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy kijelentette, a hadsereg azonnal visszatér a támadásokhoz a Gázai övezetben, amint véget ér a Hamásszal kötött ideiglenes tűzszünet.

Halevi a katonákhoz beszélve azt mondta, hogy a fegyverszünet és a fogolycsere nem jött volna létre a hadsereg Hamász terrorszervezetre gyakorolt nyomása nélkül.

,,Nem áll szándékunkban, nem akarunk, és nem is állunk készen arra, hogy abbahagyjuk ezt az erőfeszítést, mielőtt az összes túszt hazahoznánk… erkölcsi kötelességünk visszahozni őket” – mondta Halevi, hozzátéve, hogy a hadsereg a harc szünetét arra fogja használni, hogy ,,tanuljon, hogy jobban felkészítse képességeinket, és egy kicsit pihenjen is”.

,,És a tűzszünet végén azonnal visszatérünk Gáza támadásához, hogy manőverezzünk Gázában. Megteszünk mindent a Hamász felszámolásáért, valamint azért, hogy nagy nyomást gyakoroljunk a lehető leggyorsabb és legtöbb túsz hazatérésére, a legutolsóig”.

„Kötelességünk harcolni, és az életünket is kockára tenni azért, hogy a [déli] lakosok visszatérhessenek és biztonságban éljenek ott, és vannak túszaink, akiknek hazahozataláért mindent megteszünk” – tette hozzá Halevi.

Meghalt: A Hamászhoz köthető média arról számolt be, hogy Mohammad Hamade, a Salit-megállapodás részeként szabadult fogoly meghalt a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Hamade a Hamász jeruzsálemügyi szóvivőjeként szolgált.

The post Robbanások Eilaton, fennakadás a 2. kör túsz elengedésénél first appeared on Új Kelet online.