Avi/ujkelet.live

A háború 356. napja, Észak Nyilai: Egy ,,keletről” érkező drón csapódott be Eilat kikötőjében tegnap este, két személy könnyebben megsérült és kár is keletkezett.

Egy másik drónt elfogott egy Szá’ár 5 osztályú korvett a tenger felett.

A támadásért az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget.

A hadsereg az éjszaka arról számolt be, hogy a katonák gyanús mozgást észleltek a libanoni határon, és tüzet nyitottak. A csapatok átfésülik a környéket. Az incidens Manara közelében történt.


Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt három nap során a légierő megsemmisített több mint 2000 Hezbollah-célpontot Libanonban.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 72 halottja és 392 sérültje volt tegnap az izraeli támadásoknak.

Az izraeli hadsereg képeket osztott meg a támadások előtt és után olyan otthonokról, melyekben a Hezbollah hadianyagokat és rakétaindítókat rejtegetett. A képek Maifadun, Humajri, Baraachit és Tajr Debba falvakban készültek.

Hagari továbbá este hangsúlyozta, nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság lakosságnak szóló utasításait illetően, ha lesz, azonnal tájékoztatnak róla.


Tűzszünet? Amerikai tisztviselők csütörtökön azt nyilatkozták a Sky Newsnak, hogy az elkövetkező órákban tűzszünet lép életbe Izrael és Libanon között.

Az Egyesült Államok és Franciaország csütörtökre virradóra közös nyilatkozatot adott ki, amelyben 21 napos tűzszünetre szólít Izrael és a Hezbollah fokozódó összecsapásai miatt egy totális háború elkerülése érdekében.

A Sky News által idézett tisztviselő szerint „ez alatt a 21 nap alatt a felek tárgyalni fognak a Hezbollah október 8-i támadása óta tartó konfliktus lehetséges megoldásáról, és egy átfogó megállapodás kötéséről a kék vonal mentén [a nemzetközileg elismert határ], amely lehetővé teszi, hogy a lakosok visszatérhessenek otthonukba mind Libanonban mind Izraelben.”

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy ez a tűzszüneti javaslat csak az északi határra vonatkozik, és nem terjed ki Gázára, ahol Izrael katonai offenzívája folytatódik a Hamász ellen, de az Izrael és a Hezbollah közötti harcok szüneteltetése megteremti a „teret” az előrelépéshez Gázában.

,,Némi időt és teret kinál, hogy megpróbáljunk megállapodásra jutni Gáza kapcsán az általunk tárgyalt túszalku mentén” – mondta az amerikai tisztviselő.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök felesége, Szara társaságában hajnalban New Yorkba repült, hogy holnap felszólaljon az ENSZ éves közgyűlésén.

,,Nagyon kíváncsi voltam, hogy a miniszterelnök miért nem nyilatkozott a gépre való felszállás előtt (és talán arra is, hogy mégis miért döntött a repülés mellett) – most már minden világos” – írta a 12-es csatorna riportere, Járon Avraham.

Az Izrael és a Hezbollah közötti rendezési vázlat részleteit ismerő forrás szerint a vázlatot a közeljövőben mindkét félnek bemutatják, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Netanjahu miniszterelnök egy biztonsági tanácskozáson a minisztereknek hangsúlyozta: ,,A tárgyalások csak támadás alatt folytatódnak, továbbra is minden erőnkkel ütjük a Hezbollahot”.

The post Drónfogás Eilatnál és tűzszünet akár órákon belül first appeared on Új Kelet Live.