Avi/ujkelet.live

A háború 356. napja, Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők délután 3-kor bejelentette, hogy célzott légicsapást hajtott végre Bejrútban.

A légicsapás célpontja Bejrút Dahieh kerületében a Hezbollah légi erejének vezetője, aki a drónokért, robotrepülőkért és a légvédelmért felelős, idézett forrásokat az izraeli média. A katonai rádió szerint Izrael úgy becsüli, hogy a likvidálás sikeres volt.

Libanoni jelentések négy halottról számoltak be.


Rakétázás: A hadsereg tájékoztatása szerint 13 óra 25 perckor egy rakétát lőttek ki Felső-Galileára, ami aktiválta a szirénákat Cfáton és Ros Pinán. A lövedéket elfogták a légvédelmi rendszerek.

Tíz perccel később újabb tíz rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smona irányába, amelyek közül többet elfogott a légvédelem, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A bejrúti támadást követően több hullámban aktiválódtak a szirénák. Körülbelül 40 rakétát lőttek ki Felső-Galileára, melyek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások.


Folytatás: Joáv Gallant védelmi miniszter jóváhagyta az offenzív tevékenység folytatását a Hezbollah ellen Libanonban, közölte hivatala.

Gallant találkozott az izraeli hadsereg vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal, a hadműveleti igazgatóság vezetőjével, Oded Basziuk vezérőrnaggyal és a hírszerzési igazgatóság vezetőjével.

A találkozó során figyelemmel kísérték a hadsereg bejrúti légicsapását.


Hadgyakorlat: A 7. páncélosdandár csapatai befejezték a hadgyakorlatot, mely egy libanoni szárazföldi offenzívát szimulált.

A hadsereg szerint a hadgyakorlat több kilométerre a libanoni határtól zajlott, és szárazföldi hadműveleteket és harcokat szimulált ,,komplex és hegyvidéki terepen”.


Csúszás: Az amerikai kormány még Binjámin Netanjahu miniszterelnök New York-ba repülése előtt nyilvánosságra akarta hozni a francia-amerikai kezdeményezést a libanoni tűzszünetre vonatkozóan, azonban a közzététel technikai okokból késett, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az volt a terv, hogy közzéteszik a vázlatot, hogy Netanjahu elmondhassa, elvben támogatja, és üdvözli a rendezési törekvéseket, a hosszú, 12 órás repülés előtt.

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a vázlatot támogató és abban részt vevő országok nyilatkozatának közzétételének késedelme oda vezetett, hogy a bejelentéseket azután tették közzé, hogy Netanjahu már elindult az Egyesült Államokba. Így egy politikai vihar kezdődött – anélkül, hogy Izrael hivatalos kezdeti áldását adta volna a tervre.

Órákkal azután, hogy riportok jelentek meg arról, hogy néhány órán belül 21 napos tűzszünet léphet életbe Izrael és a Hezbollah között, Netanjahu miniszterelnök hivatala cáfolta a jelentéseket.

„Ez egy amerikai-francia javaslat, amelyre a miniszterelnök még csak nem is reagált” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A nyilatkozat elutasította a 12-es csatorna jelentését is, amely szerint Netanjahu utasította az izraeli hadsereget, hogy mérsékelje a libanoni csapásokat, mondván, a miniszterelnök felhatalmazta a hadsereget, hogy teljes erővel támadjon, és azt is hangsúlyozta, hogy a harcok Gázában folytatódnak, amíg el nem érik az összes háborús célt.

A Walla hírportál riportere szerint az amerikai tisztviselők tájékoztatóin nem mondták, hogy a tűzszünet a következő néhány órában megkezdődik. A tűzszünet hatálybalépésének időpontja még nincs meghatározva. A felek igenlő válasza esetén kerül meghatározásra. Az amerikai-francia kezdeményezést az utolsó szóig egyeztették Netanjahuval.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azt mondta Netanjahu miniszterelnöknek, hogy pártja, az Otzma Jehudit nem szavaz a koalícióval, ha a kormány beleegyezik az ideiglenes tűzszünetbe. Továbbá azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, ha a tűzszünet állandó lesz.

The post Támadás Bejrútban, a Hezbollah légi erejének vezetőjét célozva first appeared on Új Kelet Live.