Avi/ujkelet.live

Észak Nyilai: A Wall Street Journal hétfőn arról számolt be, hogy izraeli elit egységek razziákat hajtottak végre Dél-Libanonban az Izraeli Védelmi Erők potenciális szélesebb szárazföldi betörésének előkészítéseként, amelyre akár a héten sor kerülhet.

A cél: hírszerzési információk gyűjtése és a Hezbollah képességeinek tesztelése.

A műveletek közé tartozott a határ közelében található Hezbollah alagutakba való belépés.

A riport azonban azt állítja, hogy a potenciális művelet időpontja még változhat, megjegyezve, hogy Izraelre erős nyomást gyakorol az Egyesült Államok, hogy ne indítson ilyen műveletet.

A jelentés szerint az izraeli hadsereg esetleg nagyobb rajtaütéseket hajt majd végre Libanonban, nem pedig szárazföldi offenzívát.

A Hezbollah határokon átnyúló alagutakat ásott Izraelbe, de ezeket a taktikai alagutakat az izraeli hadsereg 2019 januárjában az Északi Pajzs hadművelet során feltárta és megsemmisítette.


Gondban a Hezbollah: Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint a Hezbollah tűzerő-képességének nagy része megsemmisült, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Ez az értékelés magyarázza azt a tényt, hogy Hasszán Naszrallah likvidálása és az elmúlt hetekben Izrael által a szervezet ellen végrehajtott egyéb jelentős támadások ellenére a Hezbollah nem irányított rakétaesőket az izraeli hátországra.

A riport arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletre készül Libanonban, annak ellenére, hogy Izraelre példátlan amerikai nyomás nehezedik egy ilyen művelet megakadályozására. A magas rangú izraeli tisztviselők és amerikai kollégáik közötti tárgyalásokon utóbbiak figyelmeztettek egy ilyen lépés következményeire.

Joe Biden elnök nyilvánosan kijelentette, hogy diplomáciai megoldást kell találni az északi határra. A kérdésben még nem született izraeli döntés.


Diplomácia: Iszráel Katz külügyminiszter több mint 25 kollégájának azt az üzenetet közvetítette, hogy Izrael nem fog beleegyezni feltételek nélkül a tűzszünetbe Libanonban, jelentette reggel a KAN.

A portál szerint az üzenetet többek között Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada is megkapta. Továbbá a potenciális fegyverszünetről folytatott tárgyalásokon részt vevő miniszterek is ugyanezt az üzenetet kapták.

Katz állítólag azt mondta, hogy az egyetlen elfogadható szituáció a tűzszünethez az lenne, ha a Hezbollah eltávolodna Izrael határától, és a Litani folyótól északra maradna, lefegyverezve.

„Csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa Libanonnal kapcsolatos határozatainak maradéktalan végrehajtása vezet tűzszünethez” – hangsúlyozta Katz. „Amíg ez nem történik meg, Izrael folytatni fogja polgárai biztonságának és az északi lakosok otthonaikba való visszatérésének biztosítására tett lépéseket.”

The post WSJ: Izraeli csapatok razziákat hajtottak végre Dél-Libanonban a szárazföldi művelet előkészítéseként first appeared on Új Kelet Live.