Avi/ujkelet.live

A háború 361. napja: Kedden helyi idő szerint 11 órakor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén (Gus Dan) és Saron régióban.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint számos rakétát lőttek ki Libanonból Közép-Izraelre, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Az incidens vizsgálat alatt van.

A média szerint három nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki Libanonból Izrael középső részére, az egyik Saron régióban egy főúton csapódott be.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 50-es éveiben járó férfi közepesen súlyos fejsérüléseket szenvedett a repeszek következtében.


Hútik: A jemeni húti lázadók szóvivője reggel azt állította, hogy drónokkal vettek célba izraeli katonai posztokat Tel-Avivban és Eilaton.

Úgy tűnik, hogy ahhoz a drónhoz lehet köze, amelyet az izraeli légierő ma reggel elfogott a Földközi-tenger felett, Közép-Izrael partjaitól több tucat kilométerre nyugatra.


Angolul is: Izrael dél-libanoni szárazföldi rajtaütései a Hezbollah határ menti erődítményeit veszik célba, amelyek Izraelt fenyegetik, nem pedig a libanoni nép elleni háborúra irányulnak, közölte kedden az izraeli hadsereg.

,,Ezek a lokalizált szárazföldi rajtaütések a Hezbollah erődítményeit veszik célba, amelyek izraeli falvakat, kibucokat és közösségeket fenyegetnek a határunk mentén” – mondta az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a nemzetközi médiának szóló sajtótájékoztatóján.

,,A Hezbollah az izraeli falvak melletti libanoni falvakat katonai bázisokká változtatta, amelyek készen állnak az Izrael elleni támadásra.”

Hagari szerint a terrorcsoport azt tervezte, hogy „megszállja Izraelt, megtámadja az izraeli közösségeket, és ártatlan férfiakat, nőket és gyermekeket mészárol le. Ezt a tervet úgy hívták: Galilea Meghódítása”.

„Nem engedjük megismétlődni október 7-ét egyik határunkon sem” – ígérte csaknem egy évvel azután, hogy mintegy 3000 Hamász vezette terrorista berontott a gázai határon át Izraelbe szárazföldi, légi és tengeri úton, mintegy 1200 embert megölve és 251 túszt foglyul ejtve.


A másik oldal: Libanon történelmének egyik legveszélyesebb szakasza előtt áll – mondta Nadzsib Mikati ideiglenes miniszterelnök kedden az ENSZ szervezeteivel és a donorországok nagyköveteivel folytatott megbeszélésen.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg felszólította a civileket Dél-Libanonban, hogy további értesítésig ne hajtsanak járműveikkel a Litani folyótól délre eső területekre.

,,Dél-Libanonban heves harcok dúlnak, amelyekben a Hezbollah operatívjai a civil környezetet és téged élő pajzsként használnak támadások végrehajtásához” – mondta Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője X-en.

,,A biztonságod érdekében arra kérünk, kerüld el a járművekkel való utazást északról délre a Litani folyótól. Ez a figyelmeztetés további értesítésig érvényes”.


Menekülő terroristák: A Hezbollah számos terepparancsnoka a terrorszervezet által a határon létesített alagútrendszeren keresztül Szíriába menekült, jelentette a TIME magazin egy, a részleteket ismerő forrást idézve.

A jelentés szerint a Hezbollah szövetségesei, Szíria és Irak jelentős csempész csatorna lesz az erőforrások terrorszervezetnek történő eljuttatásához.

Irán több ezer harcost próbál majd Libanon és Szíria határ menti területeire küldeni. A forrás szerint az elmúlt hónapokban már több ezer harcos költözött Irakból Szíriába – ez a lépés valószínűleg arra utal, hogy Irán arra készül, hogy megerősítse erőit a térségben, „elrettentés” céljából.

A riport arról is beszámolt, hogy amióta a Hezbollah 2012-ben megkezdte az Aszad-rezsim segítését a szíriai polgárháborúban, a síita terrorszervezet bázisokat és „kifinomult” alagúthálózatot épített ki Szíria különböző területein, közel a libanoni határhoz. A részleteket ismerő forrás megjegyezte, hogy a Hezbollah számos parancsnoka nemrégiben családjával együtt Szíriába menekült Libanonból.

Múlt héten a KAN közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Izraelben felismerték, hogy Irán fokozta a Szírián keresztüli fegyvercsempészi kísérleteket a Hezbollahhoz, és a szíriai repülőterek elleni támadások után a Hezbollah áttért a szárazföldi csempészetre.

Ennek fényében az izraeli hadsereg csapást hajtott végre a Libanon és Szíria közötti határátkelőhelyre. A Hezbollah még a támadások alatt is megpróbált fegyvereket becsempészni.


Déli front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a hírszerző szolgálatok és a Déli Parancsnokság irányításával célzott légicsapást hajtottak végre terroristák ellen, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek, mely anno az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) egyik iskolájába volt beágyazva Gázavárosban.

A Hamász terroristái a létesítményt terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására használták az izraeli hadsereg és Izrael Állam ellen.

A hadsereg a támadás előtt számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.

The post Libanoni rakéták aktiválták a szirénákat Tel Avivban first appeared on Új Kelet Live.