Avi/ujkelet.live

A háború 363. napja: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy tegnap kijelentette, hogy Izrael válaszolni fog az iráni rakétatámadásra, és megígérte, hogy a hadsereg képes ,,elérni és csapást mérni a Közel-Kelet bármely pontjára”.

Herci Halevi vezérkari főnök Fotó: Izraeli Védelmi Erők

,,És azok az ellenségeink, akik ezt még nem értették meg, hamarosan meg fogják érteni” – tette hozzá a Tel Nof légibázison tett látogatása során.


Terrortámadás: A Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget tegnap a kedd esti Jaffón végrehajtott terrortámadásért, amelyben heten meghaltak és 16-an megsebesültek.

A Hamász szerint a terrortámadást végrehajtó két terrorista, Mohammad Meszek és Ahmed Himuni Hebronból a terrorcsoport tagjai.

A hét áldozat közül hatot azonosítottak: Revital Bronstein (24), Ilia Nozadze (42), Sahar Goldman (30), Inbar Szegev Vigder (33), Nadia Sokolenco (40) és Jonasz Chroszisz (26).

A terroristák több órával a támadás előtt bejárták Tel-Avivot, a puskát egy fekete hátizsákba rejtve, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A terroristák Hebronból érkeztek Jeruzsálembe, és onnan délután taxival mentek Tel-Avivba. Az izraeli arab taxisofőrt a Sabak belbiztonsági szolgálat letartóztatta.

A terroristák percekig a jaffói mecsetben voltak, majd elindultak végrehajtani a terrortámadást. Ellenőrizték, hogy voltak-e előzetes ismereteik a helyről, de a mecset alkalmazottai nem ismerték a terroristákat. A hívők még a rendőrségnek is jelentették, hogy a terroristák figyelmeztették őket, hogy ne menjenek ki – közvetlenül azelőtt, hogy elindultak volna a terrortámadást végrehajtani. A terroristák a hátizsákot a mecsetben hagyták, miután kivették belőle a fegyvert. A mecsetből kilépve lövöldözni kezdtek a villamos peronjára, felszálltak a járműre, lelőtték az utasokat, majd leszálltak és folytatták a lövöldözést.

A terroristák egyikét megölték, a másikat súlyosan megsebesítették.

Az általuk használt fegyver nagy valószínűséggel egy rögtönzött M-16 – valószínűleg egy módosított airsoft puska. A Sabak letartóztatott egy férfit, aki eladta a fegyvert a terroristáknak. A Sabak vizsgálja annak lehetőségét, hogy a terrortámadást szándékosan akkorra időzítették, amikor Irán ballisztikus rakétákat lőtt Izraelre.


Északi front: Szerdán több mint 240 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. Az esti órákban több hullámban Nyugat-Galileára kilőtt 100 rakéta nyílt területeken landolt. Egy személy könnyebben megsérült üvegszilánkok következtében.

Reggel folytatódtak az ország északi részét célzó rakétatámadások. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Drónok: Hajnalban aktiválódtak a közép-izraeli Bat Jamban az ellenséges drónok behatolására figyelmeztető szirénák.

A hadsereg közölte, a légvédelmi rendszerek elfogtak egy drónt Tel Aviv nagyvárosi területének partjainál, egy másik pedig nyílt területen landolt. Sérülés nem történt.

Az Irán támogatását élvező jemeni hútik vállalták a felelősségét a támadásért.


Likvidálás: Hasszán Qasszír, a Hezbollah terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokának testvére, állítólag meghalt egy Izraelnek tulajdonított szíriai támadásban tegnap.

Qasszír testvére, Muhammad Dzsafar a Hezbollah 4400-as egységét vezette, amelynek feladata, hogy fegyvereket szállítson Iránból és annak megbízottjaitól Libanonba. Egy keddi bejrúti csapásban halt meg a Hezbollah mellett működő iráni milícia, a Hosszein Imám hadosztály parancsnoka mellett.

Különböző arab sajtóorgánumok szerint Hasszán Qasszír, aki egyben Naszrallah veje is, a Damaszkusz Mazzeh kerületében végrehajtott izraeli csapásban halt meg.

Hajnalban a szíriai média egy izraeli légicsapásról számolt be, mely a tengerparti Lattakia város repülőterén egy fegyverraktárt célzott.


Észak Nyilai: Az izraeli légierő tegnap éjszaka célzott csapásokat hajtott végre Bejrútban. Libanonban három támadásról számoltak be.

Libanoni riportok szerint a Hezbollah Dahieh néven ismert fellegvára után a légierő a Bejrút középső részén lévő egyik negyedet vette célba.

A libanoni egészségügyi minisztérium közölte, az izraeli légicsapásoknak Bejrútban legalább hat halottja van.

The post Drónok Jemenből, rakéták Libanonból, likvidálás Szíriában és a terrortámadás részletei first appeared on Új Kelet Live.