Avi/ujkelet.live

A háború 367. napja, déli front: Kora délután rakétákat lőttek ki a Gázai övezet északi részéről, aktiválva a szirénákat a határ melletti közösségekben és Szderot városában. A légierő elfogott öt rakétát. Sérülésről nem érkezett jelentés.

  • Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Hamász reggel rakétaesőt tervezett indítani a Gázából Izraelre, a mészárlások első évfordulóján. A hadsereg azonban ,,meghiúsította a közvetlen fenyegetést a korai előkészületek és a Hamász terrorszervezet Izrael elleni rakétaindítási szándékának azonosítása után”.
  • A vadászrepülőgépek több rakétavetőt és alagutat támadtak Gázában, reggel röviddel fél hét előtt, amikor a Hamász a rakétatámadást tervezte.
  • A Hamásznak mindössze négy rakétát sikerült kilőnie Szufa területére 6:30-kor, három lövedéket elfogtak a légvédelmi rendszerek, a negyedik pedig nyílt területen landolt.
  • 11 órakor a Hamász öt rakétát lőtt ki Izrael középső részére, beleértve Tel Aviv nagyvárosi területét. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint két nő a repeszek következtében könnyebben megsérült.
  • A hadsereg tegnap figyelmeztetett, hogy a Hamász valószínűleg rakétákkal és egyéb módon támadásokat fog végrehajtani az október 7-i mészárlás első évfordulóján, és közölte, hogy ennek megfelelően megerősíti erőit Gázában és a határon.

A reggeli Tel Aviv nagyvárosi területét célzó, dél-gázai Khan Juneszből indított rakétatámadás után, az Izraeli Védelmi Erők felszólította a térségben tartózkodó palesztin civileket, hogy távozzanak a kijelölt humanitárius övezetbe.

,,A Hamász terrorcselekményei miatt, amelyekre rendkívüli erővel fognak reagálni, azonnal távoznotok kell ezekről a területekről, és át kell mennetek a humanitárius területre” – mondta Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője, egy térképet csatolva a zónákról, amelyek evakuálni kell.

A hadsereg szintén ma felszólította az észak-gázai Beit Hanun, Dzsabalia és Beit Lahija lakóit, hogy tavozzanak a kijelölt humanitárius övezetbe Gáza déli részén.

A hadsereg tegnap bejelentette, hogy kiterjeszti a zóna méretét, mielőtt a tervek szerint manővert indít Észak-Gázában.

,,Az Izraeli Védelmi Erők erői jelenleg nagy erőkkel intézkednek a területen. A biztonságod érdekében azonnal távoznod kell a területekről” – mondta Adree ezredes.

A civilek számára a Szalah a-Din út humanitárius folyosóként reggel 8 és délután 5 óra között nyitva lesz ma.


Északi front: A hadsereg délután bejelentette még egy tartalékos katonája halálát. Aviv Magen zászlós Herutból, az elit 5515. harci mobilitási egység harcosa, 43 éves volt.

Az incidensben Etaj Azuláj főtörzsőrmester szintén elesett és az egység másik katonája súlyosan megsebesült. A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a katonákat aknavető találta el az északi határon.


Szárazföldi manőver: A hadsereg hétfőn felszólította a civileket 25 dél-libanoni faluban és városban, hogy haladéktalanul meneküljenek az Awali folyótól északra.

Az elmúlt napokban a hadsereg több tucat dél-libanoni területet, köztük a Litani folyótól északra fekvőket is kiürítésre szólította.

A hadsereg a dél-libanoni szárazföldi hadműveleteket ,,korlátozott, lokalizált és célzott razziáknak” minősítette, amelyek célja a Hezbollah terrorszervezet infrastruktúrájának lerombolása a határterületen, lehetővé téve az északi lakosok visszatérését otthonaikba. A tisztviselők szerint a hadseregnek az a szándéka, hogy a műveleteket a lehető leggyorsabban befejezze.


Látogató: Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője, Michael Kurilla négycsillagos tábornok tegnap helyzetértékelést tartott az izraeli hadsereg parancsnokával, Herci Halevi altábornaggyal, közölte az Izraeli Védelmi Erők kora délután.

,,A tábornok látogatása az aktuális biztonsági kérdésekkel foglalkozott, különös tekintettel Iránra és az északi frontra” – olvasható a hadsereg közleményében.

Izrael jelenleg az iráni ballisztikusrakéta-támadásra való válaszlépés előkészületeivel foglalkozik.


Diplomácia: Olaf Scholz német kancellár hétfőn kijelentette, hogy országa támogatja Izraelt és a Hamász terroristái elleni harcát ma, a mészárlás első évfordulóján, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét és 251-et ejtettek túszul.

,,Osztozunk a fájdalmatokban” – írta Scholz héberül X-en.

Scholz ugyanakkor felhívta a figyelmet a palesztinok szenvedésére a Gázai övezetben, mondván, hogy „a népnek reményre és kilátásokra van szüksége, hogy megtagadja a terrort”.

„Ezért szólít a szövetségi kormány tűzszünetre, a túszok elengedésére és egy politikai folyamatra – még akkor is, ha ez ma távolibbnak tűnik, mint valaha” – ismerte be Scholz.

Emmanuel Macron francia elnök szintén megemlékezett a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásának áldozatai előtt.

„A fájdalom továbbra is olyan éles, mint egy évvel ezelőtt. Az izraeli nép fájdalma. A saját fájdalmunk. A sebesült emberiség fájdalma” – írta X-en héberül, angolul és franciául is.

„Nem feledkezünk meg az elesettekről, a túszokról, a távollét vagy a hazatérésre várakozás miatt összetört szívű családokról. Felebaráti részvétemet küldöm nekik”.


Jól van: Az iráni Kudsz Erő parancsnoka, Eszmail Qaani „jó egészségnek örvend” – idézte az állami média a haderő helyettes parancsnokát, Iradzs Maszdzsedit, aki szerint nincs szükség további nyilatkozatra az ügyben.

Két magas rangú iráni biztonsági tisztviselő tegnap azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy Qaaniról nem hallottak a múlt csütörtöki Bejrútban végrehajtott izraeli légicsapások óta.

The post Folytatódtak a gázai rakétatámadások, és kiürítések Dél-Libanonban first appeared on Új Kelet Live.