Avi/ujkelet.live

A háború 376. napja, Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy likvidálta a Hezbollah terrorszervezet Kafr Qana körzet parancsnokát, Dzsalál Musztafa Haririt egy dél-libanoni légicsapásban.

Hariri volt a felelős az Izrael elleni terrortevékenységek tervezéséért és végrehajtásáért, és a tüzérségi támadásokért és páncéltörő rakétákért felelős parancsnokokkal együtt ölték meg.


Szárazföldi manőver: A Golani-dandár csapatai folytatják a szárazföldi célzott műveleteket Dél-Libanonban.

Az elmúlt nap során a harcosok megölték a Hezbollah több tucat terroristáját a légierővel együttműködésben.

A csapatok két raktárt találtak civilek lakta területen, rengeteg fegyverrel, köztük tüzérségi lövedékekkel, Kornet rakétákkal, Szagger rakétákkal és több mint 100 aknavetőgránáttal.

A Jahalom harcmérnöki egységgel együttműködve a csapatok négy aknát találtak, melyeket a terroristák fegyverraktárnak és menedéknek használtak.

Az egyik művelet során a harcosok terroristákat azonosítottak RPG-vel tüzelni rájuk. Röviddel később drónnal megtámadták a terroristákat.


Északi front: A Völgyek régióban 15:24-kor aktiválódott riasztásokat követően a légierő elfogott egy gyanús légi célpontot, mely belépett az ország területére. A rakétára figyelmeztető szirénákat az elfogórakétákból származó lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Este három hullámban aktiválódott az ellenséges drónokra figyelmeztetés Galileában. A hadsereg még nem nyilatkozott.

Egy lezuhanó és felrobbanó drón Nyugat-Galileában:


UNIFIL: Iszráel Katz külügyminiszter szerint az ENSZ-békefenntartók tevékenysége Dél-Libanonban (UNIFIL), a határ közelében „nagy jelentőséggel bír”.

„Izrael nagy jelentőséget tulajdonít az UNIFIL tevékenységének, és nem áll szándékában ártani a szervezetnek vagy annak személyzetének” – írta Katz X-en közzétett nyilatkozatában, hozzátéve: „Izrael úgy véli, hogy az UNIFIL fontos szerepet játszik a Hezbollah elleni háború utáni időszakban.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt napokban feldühítette az európai szövetségeseket azzal, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy az UNIFIL erői hagyják el dél-libanoni posztjaikat, hogy elkerüljék Izrael és a Hezbollah kereszttüzét.

  • Az UNIFIL-t 1978-ban hozták létre egy izraeli invázió után Libanonban.
  • Izrael és a Hezbollah terrorszervezet 2006-ban egy véres, 34 napig tartó háborúban küzdött meg egymással. Körülbelül 165 izraeli és 1200 libanoni halt meg a konfliktus alatt, amely egy ENSZ által közvetített tűzszünettel végződött.
  • A megállapodás, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. sz. határozata, a libanoni katonai csoportok leszerelését, és a nekik szánt fegyverszállítmányok leállítását rendelte el. Ezen felül kikötte, hogy Libanonban csak a libanoni nemzeti hadsereg és az ENSZ békefenntartói lehetnek jelen, mint fegyveres erők.

Tűzszünet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a libanoni harcok befejezésére irányuló tárgyalásokat „támadás mellett” kell lefolytatni.

A 146. tartalékos hadosztály parancsnokaival találkozva Gallant azt mondta, hogy a Hezbollah operatívjainak közelmúltbeli elfogása Dél-Libanonban „az izraeli hadsereg sikerét és a Hezbollah helyzetét bizonyítja”.

„Olyan dolgokat tudunk meg a kihallgatásokon keresztül, amelyeket más módon nem tudtunk volna meg, és hamarosan hasznosak lesznek számunkra” – hangsúlyozta Gallant, hozzátéve, hogy a folyamatban lévő szárazföldi hadművelet lehetővé teszi, hogy az evakuált észak-izraeli lakosok visszatérjenek otthonaikba.


Megint a franciák: Gallant „szégyennek” nevezte Emmanuel Macron francia elnök döntését, hogy megtiltotta izraeli cégeknek, hogy részt vegyenek egy haditengerészeti fegyverbemutatón.

,,Macron francia elnök tettei szégyent jelentenek a francia nemzetre és a szabad világ értékeire, amelyeket állítása szerint őriz. Az a döntés, hogy másodszor is diszkriminálják az izraeli védelmi ipart Franciaországban – Izrael ellenségeit segíti a háború alatt. Ez arra a döntésre épül, hogy fegyverembargót vezetnek be a zsidó állammal szemben.

Franciaország a zsidó néppel szemben ellenséges politikát fogadott el, és folytat következetesen. Folytatjuk nemzetünk védelmét az ellenségekkel szemben hét különböző fronton, és harcolunk a jövőnkért – Franciaországgal vagy nélküle.”


Túszok: A Gázai övezetben fogva tartott túszok rokonai a szukkot előestéjén szukkát állítottak fel az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i főhadiszállása előtt.

A hagyományos dekorációk helyett szeretteik fotóit használták fel.

The post Gallant: Tűzszüneti tárgyalás csak támadás mellett lehet first appeared on Új Kelet Live.