Avi/ujkelet.live

A háború 379. napja, északi front: Tegnap este egy ,,gyanús légi célpontot” fogtak el a légvédelmi rendszerek, miközben Szíriából Izrael felé tartott. A célpont nem jutott be izraeli területre.

Az éjszaka számos rakétát lőttek ki Libanonból a Meron-hegyre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Később 20 rakétát lőttek ki Libanonból Cfátra, egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Hajnali fél 4-kor egy keletről indított drón lépett be Izraelbe Szíriából. A drón a Golán-fennsík északi részén csapódott be. Sérülés nem történt.

Reggel három drón lépett be Libanonból Észak-Izraelbe. Kettőt elfogott a légvédelem. A harmadik Kesszárián csapódott be egy épületbe, sérülés nem történt. Szaúdi riportok szerint a célpont Binjámin Netanjahu miniszterelnök villája volt. Az incidenst követően aktiválódtak a figyelmeztetések a Glilot bázison, mely a hadsereg több hírszerző egységének ad otthon. Később kizárták az ellenséges drón jelenlétének gyanúját. Az incidens vizsgálat alatt.

A Haifa-öböl térségében 8:02-kor aktiválódott szirénák kapcsán a hadsereg közölte, hogy egy Libanonból indított rakétát azonosított, mely nyílt területen landolt. Sérülés nem történt.


Déli front: A Hamász terrorszervezet Tel Szultán Zászlóalj parancsnokát, Mahmúd Hamdant nem néhány héttel ezelőtt likvidálták, ahogy azt a hadsereg annak idején bejelentette, hanem tegnap, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A hadsereg szerint Hamdan volt a felelős a Hamász szerdán likvidált vezetőjének, Jechíje Szinwarnak és a hat izraeli túsznak az őrzéséért, akiket fogvatartóik augusztus végén a dél-gázai Rafahban kivégeztek.

,,Néhány héttel ezelőtt megállapították, a hírszerzési információk nyomán, hogy [Hamdan] nagy valószínűséggel meghalt. Ma már tudjuk, hogy a hírszerzési információ, amely a halálát megalapozta, nem volt elég pontos” – olvasható a hadsereg nyilatkozatában.

A hadsereg szerint Hamdan folytatta Szinwar őrzését, és tegnap a Biszlamach-dandár csapatai egy tűzharcban megölték, körülbelül 200 méterre attól a helyszíntől, ahol a Hamász vezetőjét szerdán likvidálták.


Szárazföldi manőver Libanonban: Az izraeli hadsereg erői folytatják a célzott rajtaütéseket Dél-Libanonban. Tegnap a harcosok közel 60 terroristát öltek meg közelharcokban és légicsapások irányításával.

A 188. hadosztály műveletei során, az 55. dandár harcosai rakétákat és további fegyvereket találtak és semmisítettek meg a térségben, ahonnan Izrael elleni támadásokat hajtottak végre. Továbbá a felderítők és az ejtőernyősök rengeteg fegyvert találtak és foglaltak le.

A 36. hadosztály műveletei során a 188. dandár páncéltörő rakétavetőket, rakétákat, harci felszereléseket lokalizált és semmisített meg egy fegyverraktárban.

A Golani harcosai szintén sok fegyvert találtak a térségben, köztük bombákat, aknavetőgránátokat, aknákat, RPG-t és egyéb katonai felszereléseket.

A légierő mindeközben folytatja támadásait a Hezbollah terrorcélpontjai ellen Libanonban, a vadászgépek tegnap délután több tucat katonai épületet, Izrael hátországát célzó rakétaindítókat, valamint a Hezbollah parancsnoki létesítményeit támadták.

A légierő továbbá elfogott két drónt, amelyeket Libanonból küldtek Izrael felé. A drónokat lelőtték, mielőtt bejutottak volna Izrael állam területére.


Helyzet: Herci Halevi vezérkari főnök a Dél-Libanonban bevetett Golani-dandár parancsnokainak azt mondta, hogy a hadsereg becslései szerint a Hezbollah terrorszervezet körülbelül 1500 operatívját halott a műveleteknek köszönhetően.

A vezérkari főnök a héten látogatást tett a terepen a Dél-Libanonban bevetett Golani-dandár és a 188. dandár harcosaival, és helyzetértékelést tartott.

,,Nagyon eltökélt szándékunk, hogy a lehető legerősebben üssük a Hezbollahot, és nézzétek, kivettük a teljes felső parancsnoki réteget, ti kiveszitek a teljes helyi parancsnoki réteget, az Északi Parancsnokság pedig dolgozik azon is, ami középen van, és ez az ügy egyre zsugorodik és zsugorodik.

Nagyon nagy károk vannak itt, egy egész parancsnoki lánc fel lett számolva, a Hezbollah elhallgatja a halottakat, elhallgatja a halott parancsnokokat. Becsléseink szerint 1500 megölt Hezbollah-operatív körül járunk, ez konzervatív becslés, és én hiszem, több is van, akikről nem tudunk a több tucat légicsapásból. Ezek nagyon fontos eredmények, már az a tény, hogy megadják magukat, jelent valamit a morálról, valamit a harci szintről, az önbizalomról, valamint a minőségről, amit hoztatok. Tisztában vannak vele, hogy nincs mit tenni… Jobban kifejtve azt mondom nektek, szerintem még Irán sem érti, mi történik itt a Hezbollah-val. És ez a központi szárnya, amelyre épült, és ez most nagyon fontos dolog. És arra törekszünk, hogy minden nap legyen egy nagyon súlyos meglepetés a Hezbollah számára, és ezt ti hozzátok el – a meglepetések célja egyrészt az eredmények elérése, másrészt az ellenség sikereinek megakadályozása.”


Nyomásra: Az amerikai fegyverembargó fenyegetése után Binjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy napi 250 teherautóra növeljék a Gázai övezetbe belépő humanitárius segélyszállító teherautók számát. Vasárnap a kabinet várhatóan megvitatja Gáza segélyezését, egyebek mellett azt a javaslatot, hogy találjanak egy fegyveres vállalkozó céget, amely kiosztaná a segélyeket a Gázai övezetben. Ez az opció már a háború kezdete óta opció.

A hadsereg a politikai kör irányelvének megfelelően a nemzetközi közösség napi 30-50 humanitárius segélyeket szállító teherautóját engedte be a héten a Gázai övezet északi részébe az asdodi kikötből az Erez átkelőn át.

Magas rangú amerikai tisztviselők rendhagyó figyelmeztetést küldtek hétfőn izraeli kollégáiknak, miszerint ha 30 napon belül nem sikerül drámai módon javítani a gázai humanitárius válságon, annak következményei lehetnek, beleértve az amerikai fegyverszállítmányok felfüggesztését is.

Az Egyesült Államok ugyanakkor figyelmeztette és sürgette Izraelt, hogy ne alkalmazzon katonai rezsimet a Gázai övezetben. Ez a miniszterelnök által a közelmúltban folytatott megbeszélés után történt, amelyen utasította a hadsereget, hogy találjon módokat a humanitárius segélyek ellenőrzésére, és így adjon szerepet Izraelnek annak elosztásában.

Joáv Gallant védelmi miniszter, Herci Halevi vezérkari főnök és Ronen Bar Sabak-főnök ellenezte ezt a lépést, mert úgy gondolják, hogy ez katonai kormányzathoz vezet az övezetben. A biztonsági szervezet vezetői szerint nincs rendjén, hogy az izraeli hadsereg katonái az életüket kockáztassák, hogy rizst szállítsanak a palesztinoknak.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Másodszorra sikerült likvidálás, dróntámadások több frontól first appeared on Új Kelet Live.