A tojás az egyik legmegosztóbb nyersanyagunk. Sokan félnek tőle a magas koleszterintartalma miatt, emiatt korlátozzák a tojásbevitelt, míg legalább ugyanennyien szuperfoodként tartják számon. De kinek higgyünk?
A tojásfogyasztás kérdése még magukat a szakembereket is megosztja, ezért a nagy tojásvitát sajnos nem fogjuk tudni eldönteni. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakembereinek friss ajánlása a következő:
MDOSZ: Heti 5-6 tojásnál ne fogyasszunk többet
A tojás teljes értékű, a szervezetben jól hasznosuló fehérjeforrás, számos vitamin és ásványi anyag található benne. A hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉRⓇ szerint heti 5-6 db tojás fogyasztása az egészséges étrend részét képezheti. Ugyanakkor magas koleszterinszint esetén ennél kevesebb fogyasztása lehet indokolt egy korlátozott telített zsírtartalmú diéta részeként.
Mit használjunk tojás helyett?
A tojásallergia az ételallergiával élők 5-8%-át érinti. Amennyiben valaki allergiás a tojásra, ezt az alapanyagot teljesen ki kell hagynia az étrendjéből. Az ilyen diéta esetén az ételek elkészítése is más technológiát igényel. Ennek részeként a tojás helyett más kötőanyag vagy térfogatnövelő használata szükséges.
Mivel lehet helyettesíteni? 1 tojással megegyező állagjavító, összetartó hatása van:
- 60g sütőtöknek vagy joghurtnak (alaposan felverve),
- 15g (1 evőkanál) darált lenmagnak 2-3 evőkanál vízzel keverve,
- 6g (1 evőkanál) zselatin és 3 evőkanál víz, valamint
- 15 ml olaj és 1 evőkanál víz együttesének.
Térfogatnövelésre 1 tojás helyett 15 ml olaj+5g sütőpor+1 evőkanál víz is használható. Emellett ma már nagyon jó tojáshelyettesítő vagy -pótló porokat lehet kapni, amelyek ízre, állagra és színre is hasonlítanak a tojáshoz, ha a használati utasításnak megfelelően járunk el velük.