Avi/ujkelet.live

A háború 381. napja: A biztonsági szervezet forrásait felháborította a rendőrség válasza a Sabak október 7-én éjszaka kiadott dokumentumára, amely figyelmeztetett az izraeli SIM-kártyák aktiválására a Hamász operatívjainak mobiltelefonjaiban. A szóban forgó dokumentumot a KAN közszolgálati műsorszolgáltató fedte fel tegnap este.

,,Pontosan az ilyen esetekre építették ki ezt az értesítő rendszert” – mondták a források a KAN közrádiónak nyilatkozva reggel. ,,Hogy ne kelljen hagyatkozni valakire, hogy felhívja, vagy nem hívja, azonnal és olyan helyre ment, ahol mindig van személyzet.”

Ez ugyanaz a Sabak-SIM-művelet, amelyet néhány hónappal ezelőtt nyilvánosságra hoztak, és a Hamász Izrael elleni támadási szándékának legjelentősebb jelzése volt.

Magas rangú rendőrtisztek tegnap este a publikációra reagálva azt állították, hogy ,,egy ilyen komoly figyelmeztetésért fel kellett volna emelni a telefont, és nem megelégedni a bejelentéssel”, megjegyezve: ,,Ennél kisebb dolgokban is felhívtak minket a múltban, és küldtük az erőket”.

A ma reggel megjelent másik válaszában a rendőrség kijelentette, hogy ,,a Sabak-dokumentummal kapcsolatban tegnap este bemutatott publikációk nem a valóságon és a tényeken alapulnak… Az állami számvevő által végzett vizsgálat részeként az izraeli rendőrség átadta a birtokában lévő összes anyagot, és mindenben teljes mértékben együttműködik”.

A figyelmeztető dokumentumot 02:58-kor küldték ki, órákkal az október 7-i mészárlás előtt. A dokumentum így szól: „A rendelkezésünkre álló információból a [művelet kódneve] használatára és tevékenységére utaló jel van több Hamász-dandárban. A tevékenység jellegéről egyelőre nincs információnk. Mindazonáltal, megjegyezzük, hogy ezek szokatlan aggremátumok, és ha más gyanús jelek is vannak, az a Hamász támadó tevékenységére utalhat.”

A dokumentumból kiderült, hogy állításaival ellentétben a rendőrség részletes tájékoztatást kapott a Hamász-támadás éjszakáján megjelent gyanús jelekről. Mint ismeretes, voltak más gyanús jelek is, de végül a biztonsági szervezet úgy becsülte, hogy a Hamász nem fogja végrehajtani a támadást.


Segélyek: Izrael tegnap 114 humanitárius segélyszállító teherautót engedett be a Gázai övezetbe a Kerem Salom és az Erez átkelőn keresztül.

A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy míg a Kerem Shalom átkelő gázai oldalán 21 teherautónyi segélyt gyűjtöttek be a nemzetközi szervezetek, mintegy 600 kamionnyi segély vár még a felvételre.

A COGAT szerint egy 24 teherautóból álló konvoj ment be a 96-os kapun Gáza északi részébe.


Riport: A Hamász terrorszervezet szerdán likvidált vezetőjének, Jechíje Szinwarnak a háború egyik szakaszban felajánlották a Gázai övezet elhagyását, cserébe azért, hogy Egyiptom a terrorcsoport nevében tárgyalhasson a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodásról, jelentette a Wall Street Journal.

„Nem vagyok ostrom alatt, palesztin földön vagyok” – mondta Szinwar állítólag az arab közvetítőknek a javaslatra válaszul, nem sokkal az október 7-i mészárlás miatt kirobbant háború után. Szinwar abba a reményben kapaszkodott, hogy az általa kirobbantott konfliktus Iránt és annak libanoni meghatalmazottját, a Hezbollahot is bevonja, regionális háborút indítva Izrael ellen.

A jelentés szerint Szinwar a háború előrehaladtával elfogadta, hogy valószínűleg megölik, és a közvetítők szerint azt javasolta, hogy a terrorcsoport válasszon vezetői tanácsot a halála utáni átmenet irányítására.

  • A riport megjegyzi, hogy Izrael vezetői éveken át fellengzős figurának tekintették Szinwart, de nem közvetlen fenyegetésnek. Ez 2021 májusának végén megváltozott. A Hamász napokon át rakétákkal lőtte Gázából Izraelt, és Izrael légicsapásokkal válaszolt.
  • A döntést ismerő izraeli tisztviselők szerint néhány izraeli vezető azt javasolta, hogy likvidálják Szinwart, valamint katonai főnökét, Mohammed Deifet. Binjámin Netanjahu miniszterelnök engedélyezte a duó megölésére irányuló kísérleteket légicsapások által, de az erőfeszítések kudarcot vallottak.
  • A 2021-es harcokat követő tűzszünet után Szinwarról fotó készült, amin vigyorogva ül egy fotelben az otthona romjai között.
  • Ugyanezen év júniusában Netanjahu kormánya összeomlott, és a jobboldali Naftali Bennett, egykori izraeli kommandós lett a vezető. Ő is likvidálni akarta Szinwart a riport szerint.
    A tisztviselők azonban megosztottak voltak. Többnyire úgy vélték, hogy a Hamász el van rettentve, Szinwar pedig Gáza kormányzására összpontosított.
  • 2022 áprilisában, az izraeli rendőri erők és a palesztinok közötti jeruzsálemi összecsapások után Szinwar felszólította Izrael arab állampolgárait, hogy készüljenek fel egy vallásháborúra és öljenek izraeli zsidókat – szükség esetén bárdokkal, baltákkal és késekkel.
  • Bennett ismét Szinwar megölését javasolta, és azt mondta a biztonsági szerveknek, hogy tervezzenek egy hadműveletet nyárra, mondta egy, a megbeszélések részleteit ismerő forrás. Júniusban Bennett kormánya összeomlott.

Nincs felhatalmazás: Hétfőn reggel források arról számoltak be a médiának, hogy a diplomáciai-biztonsági kabinet éjszakai ülésén nem szerepelt Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter felhatalmazása az iráni támadásra.

A találkozó hajnali 2 óra körül ért zárult, és a végén a miniszterelnök bejelentette, hogy új ötletek merültek fel a túszok szabadon bocsátásának javaslatát illetően.

Az éjszakai ülést az Iránban tervezett válaszreakció előkészületei és a miniszterelnök elleni merényletkísérlet után tartották.


Irán: Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerint „nehéz megmondani, hogy pontosan hogyan fog kinézni [Izrael Irán elleni csapása]”.

„Végül ez egy izraeli döntés, és az izraeliek akár hiszik akár nem, hogy ez arányos, és az ahogy az irániak érzékelik, ez két különböző dolog lehet” – nyilatkozta Austin az újságíróknak Ukrajnában.

„Mindent megteszünk – továbbra is megteszünk –, hogy csökkentsük a feszültséget, és remélhetőleg ez mindkét félnél deeszkalációt indít. Szóval meglátjuk, mi lesz”.


THAAD: Austin azt is el árulta, hogy az amerikai hadsereg által nemrégiben Izrael védelmére küldött rakétavédelmi üteg már „a helyén van”.

A THAAD rendszert arra az esetre küldték, ha Irán reagálna egy várható izraeli megtorló támadásra.

Austin nem volt hajlandó megmondani, hogy a THAAD bevetésre kész-e. ,,Képesek vagyunk nagyon gyorsan üzembe helyezni, és lépést tartunk az elvárásainkkal.”

  • Amerikai katonák az 1991-es Öböl-háború idejénállomásoztak Izraelben, és részt vettek a rakétavédelemben, főleg a Patriot ütegeknél, amelyek különleges szállítmányként érkeztek az Egyesült Államokból.
  • A Nyugat-Irakból indított 18 támadásban 43 rakétát lőttek ki Izraelre. A rakéták többsége, szám szerint 26, Tel-Aviv területén landolt. Nyolc rakéta landolt Haifán, négy Szamariában és öt a Negevben. A Scud rakétákra 54 Patriotot lőttek ki, de egyet sem fogott el.
  • A THAAD rakétavédelmi rendszer 2019-ben az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) csapataival végzett légvédelmi gyakorlat részeként érkezett Izraelbe.

A rendszer a Patriot kiegészítőjének tekinthető, de szélesebb területet is képes megvédeni, és képes 150-200 kilométer távolságú célpontok eltalálására.

Mindegyik üteg hat teherautóra szerelt kilövőből, 48 elfogóból, rádió- és radarberendezésből áll, működtetésükhöz 95 katona szükséges.

The post 10/7 figyelmeztetés, ajánlat Szinwarnak és Irán first appeared on Új Kelet Live.