Avi/ujkelet.live

A háború 382. napja, jó reggelt rakéták: Reggel 7:43 és 7:45 között öt rakétát lőttek ki Libanonból Izrael középső részére, aktiválva a szirénakat Tel Aviv nagyvárosi területén (Gus Dan) és Saron régióban. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a rakéták többségét elfogták a légvédelmi rendszerek, egy becsapódást azonosítottak nyílt területen.

7:43 és 7:45 között 15 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára és a Golán északi részére. A lövedékek egy részét elfogták, a maradék nyílt területeken landolt.

Sérülésről nem érkezett jelentés.

Hajnalban 5 körül öt rakétát lőttek ki Galilea és a Haifa-öböl térségére, a légvédelem mindegyiket elfogta.

Fél 7-kor egy rakétát lőttek ki Szamária térségére, mely nyílt területen landolt.

Röviddel éjfél után egy ,,gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónt fogott el a légvédelem Felső-Galilea felett, mely Libanonból érkezett.

Hajnali 1 körül egy keletről érkező drón csapódott be a Golán-fennsík északi részén nyílt területen. A légierő végig nyomon követte a drónt. Sérülés nem történt.


Leleplezés: Az izraeli hadsereg hétfőn hírszerzési információkat tárt fel a Hezbollah terrorszervezet pénzügyi központjairól, köztük egy dél-bejrúti kórház alatti titkos bunkerről, amely több száz millió dollár készpénzt és aranyat rejt.

,,Az izraeli légierő egy sor pontos csapást mért a Hezbollah pénzügyi erődjeire” – közölte a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján.

„Az egyik fő célpontunk vasárnap este egy földalatti trezor volt, több tízmillió dollár készpénzzel és arannyal. A pénzt a Hezbollah Izrael elleni támadásainak finanszírozására használták”.

Hagari ezután egy másik bunkerről is beszélt, mely egy bejrúti kórház alatt van, amit a hadsereg még nem vett célba.

,,A rendelkezésünkre álló becslések szerint ebben a bunkerben legalább félmilliárd dollár van bankjegyekben és aranyban tárolva” – mondta Hagari. „Ezt a pénzt Libanon állam újjáépítésére lehetne és még lehet használni.”

Az eligazítás során Hagari bemutatott egy térképet a bunker helyéről, az Al-Szahel Kórház alatt, a Dahieh néven ismert dél-bejrút külvárosban, mely a Hezbollah fellegváraként ismert.

Hagari felszólította a libanoni hatóságokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy akadályozzák meg a Hezbollahot abban, hogy „terrorra és Izrael megtámadására használja a pénzt”, és figyelmeztetett, hogy az izraeli légierő figyeli az épületet.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Izrael a Hezbollah terrorszervezettel áll háborúban, és nem a libanoni néppel, azt mondta, hogy az izraeli hadsereg nem indít csapást a kórház ellen.


Adatok: Hétfőn este a hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy közölte, hogy több mint kéttucatnyi, a Hezbollahhoz köthető Al-Qard Al-Hasszán pénzügyi céghez tartozó célpontra mértek csapást.

„Közel 30 célpontot támadtunk Libanonban” – mondta Halevi nyilatkozatában, miután vasárnap este csapások kezdődtek az Egyesült Államok által is szankcionált szervezet ellen, amelyet Izrael a „Hezbollah terrorista hadműveleteinek” finanszírozásával vádol.

Az Al-Qard Al-Hasszán egy hivatalosan jótékonysági szervezetként bejegyzett pénzügyi cég, amely az 1980-as évek óta kamatmentesen kínál ügyfeleinek hitelt aranybetétért cserébe. Izrael azzal vádolja, hogy a Hezbollah rajta keresztül pénzt keres a libanoni civileken.

Az Egyesült Államok már hosszú ideje szankcionálja a szervezetet, azzal vádolva a Hezbollahot, hogy fedezetként használja pénzügyi tevékenysége elfedésére és a nemzetközi pénzügyi rendszerhez való hozzáférésre.


Szíria: Hagari tegnap este megerősítette, hogy Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában, mely a Hezbollah pénzügyi részlegének vezetőjét célozta, aki a készpénzek Iránból Hezbollahnak történő továbbításáért felelt.

Hagari szerint a célszemély csak néhány hete volt a poszton, miután elődjét megölték.


Frontok: A légierő az elmúlt nap során csapást mért több mint 230 Hezbollah-hoz és Hamászhoz tartozó terrorcélpontra Libanonban és a Gázai övezetben. A célpontok között volt a Hezbollah légvédelmi egységének (127. egység) három parancsnoksága, mely többek között drónok kilövéséért felelős Izraelre.

A 91. hadosztály folytatja célzott műveleteit Dél-Libanonban a Hezbollah ellen, valamint ezzel párhuzamosan a galileai közösségek védelmét.

A 36. és 146. hadosztály az elmúlt nap során terroristákat likvidált harcokban és légicsapások irányításával, és több tucat terror-infrastruktúrát és fegyvert semmisített meg.

A 98. hadosztály azonosított egy parancsnoki helységet, melyből terroristák tevékenykedtek, veszélyt jelentve az erőkre. Ezt követően vadászgépek csapást mértek a helyszínre. A támadásban a Hezbollah körülbelül 15 terroristáját ölték meg.

A Gázai övezetben a 162. hadosztály folytatja műveleteit az északi Dzsabaliában, miközben lehetővé teszi a civilek biztonságos távozását a harci zónából. A biztonságos útvonalon keresztül több ezer civil távozott, a csapatok közülük letartóztattak több tucat terror operatívot.

A 401. hadosztály egy támadással megölt tíz terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre.

A légierő az elmúlt nap során a Déli Parancsnokság irányításával a dél-gázai Rafahban megsemmített egy megtöltött rakétavetőt. A Gázai Hadosztály és a 252. hadosztály terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg és fegyvereket lokalizáltak.

A Gázai Hadosztály északi dandárjának csapatai befejeztek egy dandár-szintű műveletet Beit Lahijában, az övezet északi részén. A katonák számos alagút nyílást semmisítettek meg, valamint egy öt csövű rakétakilövőt.


Szamária: Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán több tucat izraeli állampolgárt szállító autóbusz egyeztetés nélkül bement a Palesztin Hatóság területén lévő Sechembe, József sírjához.

A bejelentést követően az izraeli hadsereg bevonult a területre, hogy kimentse őket. Mindenkit kihoztak a területről, sérülés nem történt. Az eset vizsgálat alatt. A polgárokat átadták a rendőrségnek.

Az izraeli hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül.

2022 áprilisában a szentély komoly felújításon esett át, miután palesztinok kétszer is behatoltak a helyszínre és megrongálták azt.

2022 júniusában három izraeli könnyebben megsérült egy fegyveres terrortámadásban József sírjánál.

The post Tel Aviv rakétatámadás alatt és a Hezbollah félmilliárd dollárja a bejrúti kórház alatt first appeared on Új Kelet Live.