Avi/ujkelet.live

A háború 385. napja: A légvédelem délelőtt elfogott egy drónt, mely Szíriából belépett Izraelbe. Az incidens közepette aktiválják a figyelmeztetéseket Felső-Galileában és a Golán déli részén.

Az izraeli hadsereg kora délután megerősítette, hogy éjszaka a vadászgépek a hírszerző szolgálatok irányításával csapást mértek egy Libanon és Szíria közötti határátkelőre, amelyet a Hezbollah terrorszervezet fegyvercsempészetre használt.

A Hezbollah kizsákmányolta a szíriai Dzsuszija átkelőt, amely a Beqaa-völgy északi részén, a libanoni Qaa közösség közelében található, hogy fegyvereket szállítson Szíriából Libanonba.

A csempészet mögött a Hezbollah 4400-as egysége állt.


Szárazföldi manőver Libanonban: A Karmeli-dandár csapatai a 146. hadosztály parancsnoksága alatt folytatják célzott műveleteiket Dél-Libanonban.

A dandár csapatai az elmúlt napok során találtak két földalatti hadi létesítményt. Az egyik komplexum, mely egy polgári falu szívében volt, a Hezbollah parancsnokainak terrorista főhadiszállásaként szolgált, több tucat méterre a föld alatt. Terrorsejtek barikádozták el magukat a főhadiszálláson, melyet a csapatok megsemmisítették, a terroristákat pedig likvidálták.

Ezenkívül egy lőszerraktárt találtak a határkerítés közelében, komplex és hegyvidéki területen, amelyet az elit Radwan Erő egyik százada szándékozott használni az Izraelbe való behatolás során. Az összes lőszert elkobozták.

Szintén lefoglaltak és Izraelbe szállítottak rengeteg fegyvert, köztük körülbelül 11 Kornet páncéltörő rakétákkal megpakolt teherautót, rakétavetőket, kézigránátokat, különféle típusú puskákat és még sok mást.


Szinwar: Az Al-Quds palesztin újság közzétette az úgynevezett ,,Szinwar végakarata harcosaihoz a terepen” dokumentumokat, amelyeket állítólag saját kezűleg írt és szerepelnek benne a Gázai övezetben fogva tartott túszok is. A Ynet hírportál szerint a dokumentumok valószínűleg több mint egy éve, még az első – és eddig egyetlen – túszalku előtt készültek.

Az újság három dokumentumot közölt az időközben likvidált Jechíje Szinwar Hamász-vezér kézírásával, amelyek állítólag utasításokat tartalmaznak a terrorszervezet terroristáinak a túszok védelmére, valamint 11 túsz nevét is, akik mindegyike időközben kiszabadult a gázai fogságból.

Az első dokumentum a Koránból olyan verseket tartalmaz, amelyek a túszokkal való bánásmódra utalnak, Szinwar pedig a Hamász terroristáihoz intézett felhívásában hangsúlyozza: ,.Vigyáznunk kell rájuk, fontos ütőkártyáink.”

A második dokumentum a túszokra vonatkozó adatokat tartalmazott, beleértve az életkorukat, nemüket és azt, hogy katonák vagy civilek-e. A túszok, akiknek pontos fogva tartási helyszínei nem derülnek ki, közül öt 60 év feletti férfi, tíz 60 év alatti férfi, három katona, három 40 év alatti nő, akiket X-el jelöltek, azaz halottként, és négy 40 év feletti nő. Összesen 25, ebből 22 él.

A dokumentum szerint a Gázai övezet középső részén 25 túszt tartottak fogva, köztük hat katonát, 12 tartalékost, akik közül a legidősebb 53 éves, és hét fiatalt, 21 és 27 év közöttiek. Rafahban, legalábbis e jelentés szerint, két 60 év feletti férfi és négy beduin (egy 55 éves és 18 és 22 év közöttiek ) volt. A gázai körzetben – hat katona, egy katonanő, három tartalékos, négy fiatal, egy 66 éves férfi és egy beduin volt. A dokumentum szerint összesen 71 túszt tartottak fogva.

A harmadik dokumentum egy listát tartalmaz a túszok nevéről, akik többsége időközben kiszabadult a fogolycserével egybekötött tűzszünet során: Nili Margalit életkora (41) és szakmája – ápolónő – megjelölésével; Tamar Metzger (78.); Rimon Kirsht (36, feltüntették, hogy beteg); Jelena Trufanov (50, megjelölve, hogy „orosz”, vagyis orosz állampolgársággal rendelkezik); Noralin Babadila (60, „filippínó/izraeli”); Irena Tati (73, „Oroszország”); Judith Raanan (49, „amerikai” – még a túszalku előtt elengedték); Meirav Tal (53); Ada Szagi (75), Ofelia Roitman (77), Ditza Heiman (84).

Az újság nem részletezte, hol találták meg az iratokat, és nem közöltek részleteket a megszerzésük módjáról sem.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Drón Szíriából, alagutak és Szinwar dokumentumai a túszokról first appeared on Új Kelet Live.