Egységben az erő – a Népszabadság ügy tovább kulminál – ki mit nyilatkozik

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése körüli botrány tovább kulminál. Tóth Károly a MUOSZ jelenlegi elnöke a Hír televíziónak diplomatikusan, megfontoltan nyilatkozott. Helyesen. Nem biztos, hogy a bajba került kollégák egyezkedését érdemes e a kívülállóknak, a kibicnek semmi se drága alapon politikai hisztériakeltésre használni. Nem véletlen, hogy a bal és a jobboldali ellenzéki pártok is mélyrepülésben telepedtek rá az ügyre. Politikai haszonlesésből.

Mindenki tudja, hogy a Népszabadság a magyar sajtó ikonikus  zászlóshajója. Az olvasók tudják, hogy milyen hatalmas eszmei, szellemi változáson át vezetett az útja. Nagyban megkönnyítenénk az ott dolgozó kollégák helyzetét ha nem szeretnénk mindenáron politikai síkra terelni a munkaadó cég és a munkavállalók  közötti viszályt.

Számomra az újságíró szövetségnek mint pártatlan civil szervezetnek a szolidaritáson túl ajánlatot kell tennie a felek közötti egyeztetés támogatására. Biztosítani kell a lap szerkesztőit, hogy nincsenek egyedül. A következő időszakban várható tulajdonosváltások  mindenütt okozhatnak hasonló nézeteltéréseket.

Közben azt is meg kell érteni, hogy kiadók, nyugati mintára az online kiadásokat helyezik előtérbe. A papíralapú olvasottság visszaesése miatt.

Majd következzen az a közlemény  ami még mindig nem került széles nyilvánosságra –

A MÚOSZ korábbi vezetőinek nyilatkozata

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) korábbi elnökei illetve tiszteletbeli elnökeiként az alábbi nyilatkozatot tesszük.

 

Véleményünk szerint a Népszabadság napilapnak és online változatának a sajtószabadságot durván sértő felszámolásapolitikai döntés volt. A kiadó Mediaworks által hivatkozott gazdasági konszolidálásnak ésszerűtlen formája volna a Népszabadság puccsszerű kivonása a lappiacról, a márkanév tönkretétele, a termék legstabilabb vásárlóinak (előfizetők) elriasztása. A fentiek közzétételét azért is indokoltnak látjuk, mert a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a történtekre eddig nem reagált, és Tóth Károly ügyvezető  MÚOSZ- elnöknek az ügyről a HírTV-nek adott nyilatkozata szerint a Népszabadság kiadását elsősorban gazdasági okokból szüntették meg.

 

Eötvös Pál, Keleti Éva, Komlósi Gábor,/ lemaradt , illegitim elnöke/Vince Mátyás,Wisinger István

 

Budapest 2016. október 9.