L. Simon László országgyűlési képviselő szakavatott szemmel szemlélte az eddig végzett munkálatokat.
Müller Péter Sziámi már maga előtt látta mint az operafesztivál egyik leendő helyszínét. Dr. Pergel Csaba vezérigazgató a beruházás lehetséges módját látta ebben a projektben.
Kiss János Miskolc alpolgármestere és Heisler András a Mazsihisz elnöke
Nagy hiba volt a felújítás kezdetén, hogy amikor a padokat felszedték raktározásra vitték és nem felújításra. Ráadásul a már nem használható gombás szúette padlót is vissza hozták és ledobálták.
Grósz Endre, Szlukovinyi Péter, L.Simon László és Heisler András – csak leírom, ennyi jó zsidó viccet mint aznap délelőtt már régen hallottam. A legjobbakat majd elmesélem.
L. Simon László, Markovics Zsolt, Princz András és Kunos Péter
Dr. Pergel Csaba és Markovics Zsolt
Szörnyű pusztítást végeztek amikor így hordták vissza a padokat.
Séta a földszinttől a padlásig
A miskolci hitközség vezetőségéből jobb szélen Erdős Péter

Aki nem tudná, a jelenlegi magyar kormány támogatásával sikerült elhárítani az életveszélyt a miskolci zsinagógában. Az épület süllyedését megállították, az alapokat megerősítették és felújították a tetőzetet. Az immár több mint 150 éves zsinagóga még a jelenlegi állapotában is gyönyörű, de még rengeteg a restaurációs munka.

Kerényi László a teljes programot megörökítette – szerinte ez a képe nem maradhat ki.

Amit idáig tettek az csak amolyan tűzoltás volt, hátra van a festés, a gépészeti munka és a padozat helyreállítása. A Miskolci Zsidó Hitközség csekély létszámú és idáig is csak a nagyobb egyházi ünnepeken vették igénybe a templomot. Mindenki tudja maga az épület nemzeti kincs és ha megújul Miskolci egyik turisztikai vonzereje lesz.  Ezenkívül olyan hangversenyeket is tarthatnak majd ott amelyek nem sértik a zsinagóga szakrális jellegét.

Most a hét közepén a zsidó hitközség vezetősége meghívta mindazokat a potentátokat akik lobbizhatnak majd a zsinagóga további felújításáért. Elsőként L. Simon László országgyűlési képviselőt fogadták aki államtitkárként mindig is a szívén viselte a hazai műemlékek megmentését. Kiss János Miskolci város alpolgármestere is jónak látná, hogy a felújítás után a zsinagóga is bekerülne az értéktárba, s szerepelne a város nevezetességei között. Úgy mint korábban amikor még az operafesztiválnak is helyet adtak itt. Tudni kell, hogy a miskolci zsinagógát ugyanaz tervezte aki a pesti Dohány utcait amely Európa legnagyobb, legszebb zsidó temploma. Évente több száz ezer fizetős látogatója van a világ minden részéből. A miskolci arányaiban kisebb, de  hasonló a pestihez.

A mostani lobbitúra résztvevőit Heisler András a Mazsihisz elnőke, Kunos Péter ügyvezető igazgató, Markovics Zsolt főrabbi,  Szlukovinyi Péter miskolci elnök és Grósz Endre ügyvezető igazgató fogadta.

 

Végül mindannyian azon a véleményen voltak, jobb sorsot érdemelne ez a zsinagóga és mindenki szíve és lelkiismerete szerint lobbizik majd a rendbehozataláért.

Kerényi László képei