Riport: a francia elnök felhívta Bennettet a kémszoftver kivizsgálása miatt

ujkelet.live

A 12-es csatorna szombat esti riportja források megnevezése nélkül arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök személyesen vette fel a kapcsolatot Naftali Bennett miniszterelnökkel, hogy megbizonyosodjon afelől, az izraeli kormány megfelelően kivizsgálja az izraeli NSO csoport által kifejlesztett kémprogramokkal kapcsolatos vádakat.

A tévécsatorna úgy tudja, hogy Macron kifejezetten Bennettől kért személyes garanciát a kérdés komoly kezelését illetőleg, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Marokkó is állítólag azon kormányok között van, akik az izraeli vállalat által kifejlesztett kémprogramokat nem rendeltetésszerűen használták.

A Miniszterelnöki Hivatal szombat estig nem erősítette meg hivatalosan a Macronnal történt beszélgetést, de a riport szerint Bennett állítólag egyértelművé tette, hogy az események májusi hivatalba lépése előtt történtek, mindazonáltal az ügy kapcsán a szükséges döntéseket meg fogja hozni.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vasárnap arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben az NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

A Pegasus-projekt vizsgálat 20 országban legalább 180 újságírót azonosított, akiket 2016 és 2021 június között figyeltek meg. A múlt héten nyilvánosságra hozott 17 hírszervezet – köztük a Guardian, a Washington Post, a Le Monde és más sajtóorgánumok vizsgálata legalább 1000 célpontot azonosított – többek között újságírók, emberi jogi aktivisták mellett 14 államfő elérhetőségét is, több mint 50 országban, akiket a Herzlijai központú cég Pegasus kémszoftvere segítségével figyeltek meg.

A médiavállalatok konzorciuma múlt kedden arról számolt be, hogy a francia elnök egyik telefonszáma és számos kabinetminiszter elérhetősége is szerepel a Pegasus potenciális célpontjainak kiszivárgott listáján, majd ezt követően Macron csütörtökön sürgős nemzetbiztonsági értekezletet hívott össze az ügy megvitatására.

Az újságok közölték, hogy az elnök telefonjának igazságügyi elemzése nélkül azonban nem tudják megerősíteni, hogy sikeres behatolás vagy csak próbálkozás történt. Ugyanakkor a kémszoftver sikeres telepítését észlelték a volt környezetvédelmi miniszter és Macron közeli szövetségese, Francois de Rugy telefonján, marokkói forrásokhoz köthetően.

De Rugy magyarázatot követelt Franciaországnak, a francia kormánynak és a hozzám hasonló egyéneknek, akik a francia kormány tagjai voltak, amikor megpróbálták feltörni és elérni a mobiltelefonom adatait.

Az NSO csoport többször is ellentmondásba került, egyrészt amikor nem ismerte el, hogy a Macron az ügyfelek célpontjai közé tartozott volna, ugyanakkor más alkalommal arra utaltak, a fejlesztőnek nincs tudomása arról, hogy a vevő mire használja a szoftvert.

Az AFP tudósítójának névtelenül nyilatkozó Macronhoz közeli forrás azt mondta, hogy a francia elnök biztonsági háttere a lehető legjobb, több olyan telefonja is volt, amelyeket rendszeresen cseréltek, frissítettek és rögzítettek.

A Pegasus-projekt vizsgálat során kiderült, hogy több neves francia újságíró is a marokkói hátterű megfigyelés célpontja volt. A párizsi ügyészség a Mediapart oknyomozó internetes oldal és a Le Canard Enchaine szatirikus újság panaszait követően vizsgálatot indítottak.

Marokkó tagadja az állításokat, mondván nem vásárolt szoftvert kommunikációs eszközök behatolásához.

Izrael bizottságot állít fel azoknak az állításoknak a felülvizsgálatára, amelyek szerint az NSO Group Pegasus telefonfigyelő szoftverével számos ország visszaélt.

,,Egy biztos: az engedélyek kiadásának teljes kérdését felül kell vizsgálni. A rendszer sok embernek segített, de ha nem megfelelően használják, tisztázni kell. Talán túl megengedőek voltunk” – nyilatkozta Ram Ben-Barak (Jes Atid), a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának vezetője a katonai rádiónak délelőtt.

,,A védelmi létesítmény egy több csoportból álló felülvizsgálati bizottságot jelölt ki. Amikor befejezik vizsgálatukat, követelni fogjuk az eredmények megtekintését és annak felmérését, hogy javításokat kell-e végrehajtanunk” – tette hozzá az izraeli Moszad kémügynökség volt helyettes vezetője.

Az izraeli Védelmi Minisztérium vasárnap azt nyilatkozta, ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”.

,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium.

,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”.