Avi/ujkelet.live

A háború 238. napja: A Gázai övezetben fogságban lévő túszok családjainak fóruma a következő nyilatkozatot adta ki péntek délután: ,,Nem sokkal ezelőtt a Hamász megosztott egy videót, amelyen Noa Argamani hangja hallható, akit 238 napja tart fogságban a Hamász. Argamani családja kérte, hogy ne közöljék a videót”.

A 28 éves Argamani a videóban azt mondja, hogy 237 napja van a terroristák fogságában és azonnali cselekvésre szólít a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Kedden és csütörtökön a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet tett közzé videókat Alexander (Szása) Trupanovról, akit október 7-én raboltak el a terroristák Nir Ozból.

A Daily Mail áprilisban új felvételeket közölt Argamaniról nem sokkal azután, hogy elrabolták a Nova Zenei Fesztiválról a Hamász október 7-i támadása során.

A Hamász terrorszervezet januárban videót osztott meg három túsz sorsával kapcsolatban: Noa Argamani, Itáj Szvirszky (36) és Joszi Sarabi (53). A Hamász korábban azt kérte a nézőktől, hogy tippeljék meg, mi lett velük: mindhárom él, mindhárom halott vagy van köztük halott és sebesült is.

  • Az izraeli hadsereg februári vizsgálata szerint Sarabi valószínűleg egy épületben halt meg, mely összedőlt, egy olyan épület közelében, amelyet a katonaság célba vett.
  • A hadsereg nem zárja ki teljesen annak lehetőségét, hogy Sarabit a fogvatartói gyilkolták meg. Ugyanabban az épületben, ahol Sarabit megölték, további két túszt tartott fogva a Hamász, Szvirszkyt és Argamanit.
  • A hadsereg úgy véli, hogy Szvirszkyt később a Hamász terroristái ölték meg Gázában, és nem egy másik csapásban halt meg, ahogyan azt a terrorcsoport állítja.
  • Sarabi és Szvirszky holtteste továbbra is Gázában van. 

Adatok: A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint az izraeli erők megölték a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária főhadiszállásának 18 tagját. A Gázai övezetben székelő egység a felelős az Izrael elleni terrortámadások előmozdításáért Júdea és Szamáriából és azon belül – a folyamatban lévő háború közepette.

  • A Júdea és Szamária Főhadiszállás a Salit-alku után jött létre, miután a megállapodás során elengedett foglyokat, akik eredetileg Júdeában és Szamáriában éltek, Gázába deportálták.
  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.
  • A részleg kiépítője a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri volt, akit január elején likvidáltak Bejrútban.
  • Az elmúlt évtizedben a főhadiszállás tagjai több száz terrortámadást segítettek elő Júdeában és Szamáriában, és több tucat terrorsejtet hoztak létre, amelyek közül néhányat a hadseregnek és a Sabaknak az utolsó pillanatban sikerült megállítania.

A likvidáltak között szerepel Jaszin Rabia, az egység vezetője is. Rabiát a főhadiszállás egy másik vezető tagjával, Khaled Nadzsarral együtt ölték meg vasárnap egy légicsapással Rafahban.

Az egység további kilenc tagját a katonák őrizetbe vették a Gázai övezetben.

Az egység tagjai kapcsolatba léptek Júdea és Szamáriában lévő palesztinokkal, hogy beszervezzék őket terrortámadások végrehajtására a területen és Izraelben.

A katonák novemberben letartóztatták Mahmúd Basir Tanirát is, aki a Sabak szerint a főhadiszállás egyik tagja, aki részt vett a terrortámadások irányításában.

Tanira kihallgatása során kiderült, hogy az egységnek 2022 és 2023 között számos terrortámadáshoz volt köze Júdea és Szamáriában, amelyek nyolc izraeli halálát okozták, és többeket megsebesítettek.

  • Az egység által irányított támadások között szerepelt a Beit El telep elleni lövöldözés 2022 októberében, amelyben egy izraeli civil megsebesült.
  • Lövöldözős támadás Eli közelében egy benzinkútnál 2023 júniusában, amelyben négy izraeli civil meghalt, ketten pedig megsebesültek.
  • Lövöldözős támadás Kedumim telep közelében 2023 júliusában, amelyben egy katonát megöltek.
  • Lövöldözős támadás egy autómosóban Huwarában 2023 augusztusában, amelyben két izraeli civil meghalt.
  • Lövöldözős támadás a Chamra csomópontnál 2023 augusztusában, amelyben egy izraeli civil megsebesült.
  • Lövöldözős támadás Hebron közelében 2023 augusztusában, amelyben egy izraeli civil meghalt.

A Sabak szerint az egység tavaly még legalább 20 lövöldözős terrortámadásban vett részt Júdea és Szamáriában.

Diplomácia: A francia védelmi minisztérium bejelentette, hogy izraeli vállalatok nem vehetnek részt az Eurosatory védelmi kiállításon az Izraeli Védelmi Erők Rafahban zajló hadművelete miatt.

Túszok: Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ma délután találkozni fog 17 ország diplomatáival, amelyek állampolgáraikat a Hamász fogságban tartja Gázában, idézett a Walla hírportál riportere két, a részleteket ismerő forrást.

The post Pszichológiai terror: Hangfelvétel az egyik tússzal first appeared on Új Kelet online.