Avi/ujkelet.live

A háború 239. napja, déli front: A 162. hadosztály hírszerzési információk alapján folytatja célzott műveleteit a dél-gázai Rafah térségében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután. A Kommandó, a Biszlamach, a Givati és a Nahal dandárok rengeteg fegyvert, földalatti létesítményekbe vezető nyílásokat, indításra kész rakétákat, robbanóeszközöket, Kalasnyikovokat és más katonai felszerelést találtak.

A 99. hadosztály Gáza középső részén folytatja küldetését. Az erők leromboltak számos terror-infrastruktúrát, melyek veszélyt jelentettek a térségben bevetett erőkre. A terület átfésülése során a 679. dandár csapatai egy fegyverraktárt talátak, benne több tucat rakétaalkatrésszel. Az egyik akció során az erők légicsapást irányítottak egy terrorsejtre, mely RPG-t lőtt a csapatok felé.

Csütörtökön drónnal célba vettek egy épületet, mely az Al-Noor terrorszervezthez tartozott Gázaváros Daradzs-Tuffa területén.

Az Al-Noor dollármilliókat utalt át a Hamásznak, melyet terrorista műveletekre használt fel Júdea és Szamária térségében. Továbbá pénzt osztott szét az Izrael által megölt vagy bebörtönzött Hamász terroristák családjainak.

A héten egy másik csapásban a hadsereg megölte Szalame Barakát, a Hamász Kelet Khan Junesz zászlóaljának tagját, aki egyben a terrorcsoport rendőrségének pénzügyi osztályának vezetője is volt.

Gázaváros: A hadsereg délután közölte, hogy a múlt héten új, célzott rajtaütést indított a Hamász terrorszervezet ellen Gázaváros Szabra negyedében, melyet a 99. hadosztály alá tartozó 2. és 679. dandárok mellett az elit Szellem Egység (Refaim) hajt végre.

A csapatok sok fegyvert valamint alagútbejáratokat lokalizáltak.

A hadsereg először tavaly, a szárazföldi offenzíva kezdetén ment be a Szabra negyedbe.

Rafah: A Nahal-dandár harcosai az elmúlt napokban számos fegyvert találtak, köztük egy 6 csövű, Izrael területére becélzott rakétaindítót, egy lőszerraktárt, amely több tucat gránátot, robbanóeszközt, Kalasnyikovot, töltényeket és mellényeket rejtett.

A harcosok sok alagútbejáratot találtak a környéken, terroristákkal harcoltak a föld alatt, és megölték őket.

A tüzérezred több tucat terror-infrastruktúrát semmisített meg, köztük olyan állásokat, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek az erőre, fegyverraktárakat, mesterlövész állásokat és terroristákat is megöltek, akik veszélyt jelenttek az erőkre.

A hadsereg megosztott egy drón felvételt, amint átfésül egy épületet, ahol több hordó robbanóanyag volt.

Északi front: A Hezbollah rakétatámadása károkat okozott az izraeli hadsereg Kirjat Smona melletti bázisán.

Túszok: A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma szombaton közölte, hogy „vészhelyzeti műveletet” indítottak, hogy megszerezzék a kormány és a Kneszet szavazatainak többségét a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodáshoz.

„A fórum követeli a túszok hazahozatalát, egyeseket gyógyulásra, másokat temetésre, és ne hagyjátok ki a hazahozatalukra teremtett lehetőséget. A következő néhány órában a túszok családjai kapcsolatba lépnek a kabinet, a kormány és a Kneszet összes tagjával, és követelni fogják, hogy most hagyják jóvá [Binjámin Netanjahu miniszterelnök] megállapodását” – áll a közleményben.

„Hosszú kétségbeesés után [Joe] Biden beszéde kínál először igazi reményt” – mondta egy Tel-Aviv-i sajtótájékoztatón Einav Zangauker, a 24 éves Matan édesanyja, akit túszként tartva fogva a Hamász.

„Azért beszélt, mert tudja, hogy Netanjahu megtorpedózhatja ezt az alkut is. Biden azt akarta, hogy a közvélemény tudja, mi van valójában az asztalon” – mondta, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy a miniszterelnök a beszéd óta tett nyilvános nyilatkozatai nem kifejezetten támogatták a megállapodást.

Tárgyalások: Netanjahu miniszterelnök szombaton kiadott rendhagyó nyilatkozata szerint nem lesz állandó tűzszünet Gázában mindaddig, amíg a Hamász katonai és kormányzó képességeit meg nem semmisítik. Ez volt a témában kiadott második nyilatkozata azt követően, hogy Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Izrael háromfázisú megállapodást javasolt a gázai tűzszünetről cserébe azért, hogy a Hamász elengedje a túszokat.

,,Izrael feltételei a háború befejezésére nem változtak: a Hamász katonai és kormányzó képességeinek megsemmisítése, minden túsz kiszabadítása, és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen veszélyt Izraelre” – mondta Netanjahu.

„Izrael továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a feltételek teljesüljenek az állandó tűzszünet bevezetése előtt. Az az elképzelés, miszerint Izrael beleegyezik az állandó tűzszünetbe, mielőtt ezek a feltételek teljesülnének, nem kiindulópont” – tette hozzá.

Jáir Lapid ellenzéki vezető szerint a kormánynak el kell fogadnia az alkut.

„Az izraeli kormány nem hagyhatja figyelmen kívül Biden elnök fontos beszédét. Egy megállapodás van terítéken, és el kell fogadni” – írta X-en.

„Emlékeztetem Netanjahut, hogy van egy biztonsági hálója a túszügylethez, ha [Itamar] Ben-Gvir [nemzetbiztonsági miniszter] és [Becalel] Szmotrich [pénzügyminiszter] kilép a kormányból” – tette hozzá, utalva ígéretére, hogy támogatni fogja a koalíciót a megállapodás érdekében.

Jáir Golan, a Munkapárt frissen megválasztott elnöke Jichák Herzog elnökhöz fordult annak biztosítására, hogy az ország vezetése elfogadja az alkut.

„Felszólítom az ország minden polgárát, minden tiltakozó szervezetet és civil társadalmat, hogy jöjjenek el ma este, és fejezzék ki megalkuvás nélküli támogatásukat valamennyi túsz szabadon bocsátása mellett” – írta X-en, a szombat esti tüntetésekre utalva.

Emmanuel Macron francia elnök X-en héberül és arabul, kijelentette, a háborúnak „véget kell vetni”, támogatását fejezve ki Biden elnök javaslata mellett.

„A túszok szabadon bocsátása, egy fenntartható tűzszünet a békéért és a kétállami-megoldás előmozdítása érdekében” – írta Macron a tervet ismertetve.

Csalódottság: A Fehér Ház előzetesen tájékoztatta a hadikabinet tagjait, Beni Gantz minisztert és Joáv Gallant védelmi minisztert Biden elnök beszédéről, és általános részleteket közölt velük annak tartalmáról, idézett a Walla riportere egy amerikai tisztviselőt.

A tisztviselő szerint a Fehér Ház csalódott volt Gantz első reakciója miatt a tájékoztatás kézhezvétele után, valamint azért, mert nem tett közzé nyilvános nyilatkozatot a beszédről.

A Gantznak küldött tájékoztató a Miniszterelnöki Hivatalnak küldött hasonló tájékoztatóval egy időben történt.

A Fehér Ház tájékoztatta Izrael amerikai nagykövetét, Mike Herzogot és Netanjahu miniszterelnök egyik tanácsadóját is a tervezett beszédről.

EMLÉKEZTETŐ

Joe Biden elnök pénteki beszédében ismertette az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti túszalku megkötésének és a gázai háború befejezésének tervét, és először ismertette az izraeli javaslat részleteit.

Biden eddigi legmerészebb kísérletének sikere most azon múlik, hogy a Hamász vezetői visszatérnek-e a tárgyalásokhoz és megállapodást kötnek-e, jelentette pénteken a Walla hírportál riportere, Barak Ravid.

Biden elmondta, hogy a megállapodás első szakasza hathetes tűzszünetet és az izraeli erők kivonását tartalmazza Gáza összes lakott területéről.

  • Ezalatt a Hamász számos túszt – köztük nőket, időseket és betegeket – szabadon bocsát, cserébe több száz palesztin fogolyért. Néhány megölt túsz maradványait is kiadná a Hamász.
  • Az első szakasz részeként a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin civilek visszatérhetnek otthonaikba, beleértve Gáza északi részét is, mondta Biden.
  • Hozzátette, hogy a humanitárius segélyek napi 600 teherautóra nőnek, a szállítmányt a tűzszünet miatt gond nélkül el lehet majd osztani.

A terv előírja, hogy Izrael és a Hamász terrorszervezet folytassák a tárgyalásokat az ellenségeskedések végleges megszüntetéséről ezalatt a hat hét alatt.

  • ,,Számos kérdésről kell tárgyalni, hogy az első fázisból a másodikba léphessünk” – mondta Biden. ,,Az izraeli javaslat azt mondja, hogy ha a tárgyalások tovább tartanak az első szakasz hat heténél, a tűzszünet addig tart, amíg a tárgyalások folytatódnak.”
  • A második szakasz magában foglalja az összes megmaradt élő túsz szabadon bocsátását, beleértve a férfi katonákat, valamint az izraeli hadsereg teljes kivonulását Gázából.
  • ,,Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar gondoskodni fognak arról, hogy a tárgyalások folytatódjanak, és hogy megkezdődhessen a második fázis” – mondta Biden.
  • Biden szerint a harmadik fázisban megkezdődnek a Gáza újjáépítésére irányuló erőfeszítések, és az összes megölt túsz maradványait kiadják Izraelnek.

Biden közvetlenül az izraeli néphez is szólt, mondván, tudniuk kell, hogy a Hamász erőit már olyan mértékben ,,megsemmisítették”, hogy nem tudna végrehajtani ,,egy újabb október 7-et”.

  • Egyesek Izraelben, köztük a kabinetben is, a végtelenségig harcolni akarnak, és elfoglalni Gázát, mondta Biden. ,,Az abszolút győzelem eszméje csak megrekeszti Izraelt Gázában, kiszipolyozza a gazdaságot és még jobban elszigeteli Izraelt. Ez nem hozza haza a túszokat, nem fog a Hamász vereségéhez vezetni”.
  • Biden szerint a túszegyezmény és a tűzszünet nyugalmat teremt a libanoni határon, és megnyitja az utat Izrael integrációja előtt a térségben, beleértve a Szaúd-Arábiával kötött normalizációs megállapodást is. ,,Ez lehetővé teszi Izrael számára, hogy egy regionális biztonsági hálózat része legyen az Iránból érkező fenyegetés ellen”.
  • Az elnök világossá tette, hogy még ha megállapodás születik és a tűzszünet meg is kezdődik, Izraelnek mindig joga lesz megvédeni magát, és ,,az október 7-i felelősöket bíróság elé állítani” – és folytathatja a hadműveleteket, ha a Hamász ,,nem teljesíti kötelezettségvállalásait”.

Izraeli és amerikai tisztviselők szerint a legújabb izraeli javaslat, amelyet Biden pénteki beszédében ismertetett, valószínűleg kimerítette Izrael kompromisszumra és rugalmasságra való lehetőségeit.

  • Amerikai tisztviselők szerint Biden beszédének célja az volt, hogy nemzetközi támogatást mozgósítson a javaslathoz, és növelje a Hamászra nehezedő nyomást, hogy fogadja el a megállapodást.
  • Biden számára ez a legjárhatóbb út a háborúból való kilépési stratégiájának kiaknázására.
  • Ha a Hamász elutasítja a javaslatot, a tűzszünet lekerül az asztalról, és a gázai válság valószínűleg eszkalálódni fog – mondták a tisztviselők.

A Hamász, amely a napokban azt mondta, nem folytatja a tárgyalásokat, ha Izrael előbb nem állítja le a háborút, közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy ,,pozitívan tekint” Biden beszédére.

  • „Készek vagyunk pozitívan és konstruktívan kezelni minden olyan javaslatot, amely egy tartós tűzszüneten, a Gázai övezetből való teljes kivonuláson, az újjáépítésen, a kitelepítettek lakóhelyükre való visszatérésén, valamint egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötésén alapul, ha a megszállás [Izrael] kifejezi elkötelezettségét az iránt” – áll a közleményben.

Hogy mi történik ezután, az attól függ, hogy a Hamász dohai székhelyű politikai vezetői, akik csütörtökön kapták meg az izraeli javaslatot a katari közvetítőktől, hajlandóak-e tűzszünet nélkül tárgyalni a tervezett megállapodás részleteiről.

  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint különbség van a között, amit a Hamász a tárgyalások folytatásának feltételeiről nyilvánosan mondott, és aközött, amit privátban mondott a katari közvetítőknek.

,,Ez a megállapodás megállítja a háborút. Ez az, amit a Hamász akar. Megköthetik a megállapodást. Másik megoldásként, ha a vezetői úgy döntenek, hogy mélyen a föld alatt élnek, ártatlan túszokat, köztük nőket tartva fogva, miközben a háború tart és a gázaiak szenvednek, az az ő választásuk” – mondta a tisztviselő.

  • A tisztviselő szerint Biden és csapata úgy véli, hogy az elnök beszédében megfogalmazott négy és fél oldalas javaslat ,,majdnem azonos” a Hamász által három héttel ezelőtt benyújtott javaslattal, apró hiányosságokkal.

Két héttel ezelőtt Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította az izraeli tárgyalópartnerek által kidolgozott új javaslatot, amelyet a hadikabinet elé terjesztettek, és azzal vádolta őket, hogy nem tudnak tárgyalni.

  • Néhány nappal később a katonai és hírszerzési vezetők, valamint a hadikabinet többi tagja nyomására Netanjahu elszigetelve találta magát, és beállt a javaslat mögé.

Biden pénteken ismertette Izrael javaslatát, de beszéde Netanjahunak és az izraeli nyilvánosságnak is szólt.

  • Netanjahu kormányának ultranacionalista miniszterei ellenzik a javasolt megállapodást, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a koalícióból, ami a koalíció összeomlásához vezetne, és veszélybe sodorná a miniszterelnök politikai jövőjét.
  • ,,Sürgettem az izraeli vezetést, hogy minden politikai nyomás ellenére álljanak a megállapodás mögé” – mondta Biden.
  • Netanjahu nem üdvözölte Biden beszédét, de nem is támadta. Irodájának nyilatkozata megerősítette a Biden által előterjesztett javaslat részleteit, és azt állította, hogy az lehetővé tenné Izraelnek háborús céljainak elérését, beleértve a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését.
  • ,,Izrael kormánya egységes azon törekvésében, hogy a túszokat mielőbb hazahozza, és e cél elérése érdekében dolgozik. A miniszterelnök felhatalmazta a tárgyalócsoportot, hogy e célból terjesszen elő egy javaslatot, amely lehetővé tenné Izrael számára a háború folytatását mindaddig, amíg minden célkitűzését el nem érik, beleértve a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését is. Az Izrael által előterjesztett tényleges javaslat, beleértve az egyik fázisból a másikba való feltételes átmenetet, lehetővé teszi Izrael számára, hogy fenntartsa ezeket az elveket.”

A Fehér Ház tisztviselői elégedettek voltak a beszédre adott reakciókkal az Egyesült Államok szövetségesei körében, és különösen a Hamász és Izrael reakcióival.

  • Mindazonáltal az egyik amerikai tisztviselő elismerte, hogy a beszéd kockázatos lépés volt – és továbbra is az –, mert hatása attól függ, hogy valóban tárgyalások és megállapodás felé tudja-e terelni a feleket.

A Biden-kormánynak korlátozott közvetlen befolyása van a Hamászra, és a terrorszervezetre gyakorolt nyomást elsősorban Kataron keresztül tudja alkalmazni, amely vendégül látja a Hamász vezetőit Dohában, és kulcsszerepet játszik a megállapodás közvetítésében.

The post Harcok a Hamász ellen és a túszok ügye first appeared on Új Kelet online.