Rákgyógyítás Magazin: Intimitás a rák árnyékában

Rákgyógyítás Magazin 2024/1-2.

Nemcsak a bátorság, hanem gyakran maguk a szavak is hiányoznak ahhoz, hogy egy daganatos beteg őszintén beszéljen kezelőorvosával a szexuális élet nehézségeiről – és a témát általában az orvosok sem feszegetik. Pedig az intimitást érintő fizikai és pszichológiai nehézségek orvoslása ugyanúgy hozzátartozhat az életminőség visszanyeréséhez, a testi és lelki egyensúly újraépítéséhez, mint bármely más szövődmény vagy mellékhatás kezelése. A Rákgyógyítás Magazin összeállítása a nők és a férfiak szexuális problémáira és lehetséges megoldási lehetőségekre is tabuk nélkül kitér.

Az életkorral csökken az izomtömeg, ez természetes folyamat, ám a daganatos betegség és a kezelések ezt felgyorsíthatják. Ez a szarkopénia. Az izomtömeg és az izomerő csökkenésének egy súlyos betegség közepette számos összetevője van, ám mind az orvosok, mind az érintett betegek kezében vannak eszközök, amivel a szarkopénia üteme jelentősen lassítható. Sokan tapasztalják azt is, hogy onkológiai kezelések idején romlik a memóriájuk, a koncentrációképességük, feledékenyebbé, döntéseikben bizonytalanabbakká válnak. Ez nemcsak egy érzet, hanem ismert, leírt jelenség: chemobrain, azaz „kemoterápiás agy”. Ezzel a mellékhatással ritkán szoktak foglalkozni, a betegek is betudják a nehéz élethelyzetnek a szétszórtságot, amiben ugyan van igazság, ám lehet tenni ezek ellen a panaszok ellen is.

Milyen reális kilátásai vannak ma a hematológiákon a leukémiával vagy a nyirokrendszert érintő limfóma különböző altípusaival kezelt betegeknek? Hogyan válhat önmaga, majd betegtársai menedzserévé is a betegútja során egy 40 éves korában húgyhólyagrákkal, majd gyomorrákkal is szembesült beteg? Hogyan segíthet a mellrák miatti kemoterápia mellékhatásainak kivédésében az éneklés? Milyen érzés vastagbélrákos betegként visszakerülni abba a kórházba, amelynek a lebombázott romjai közül gyerekkorában túlélőként került ki valaki a második világháborúban? Hogyan válthatja fel a sokaknál még mindig előforduló daganatos betegség miatti szégyenérzetet a kiállt megpróbáltatások miatti büszkeség? A kibővített terjedelemben, dupla számként megjelenő ingyenes és hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin a betegtájékoztató cikkek mellett példát és reményt adó riportok sorát is közli.

A Rákgyógyítás Magazin 15 ezer példányban eljut országszerte a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.