ujkeletlive

Merényletkísérlet Donald Trump ellen – a volt elnök jól van

Buttler, Pennsylvania – szombati kampánybeszéde közben Donald Trump volt amerikai elnököt a titkosszolgálat menekítette a színpadról azt követően, hogy lövések dördültek el.

Trump éppen elkezdett beszélni, amikor úgy tűnt, hogy a lövések következtében elesett, majd a biztonsági személyzet gyorsan kivitte a helyszínről.

A volt elnök a fülénél könnyebb sérülést szenvedett, de már hazaengedték a kórházból, az incidens során egy személy életét vesztette, ketten megsebesültek, a merénylőt likvidálták.

Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, mert sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Nagy vérzés lépett fel, így már akkor rájöttem, hogy mi történt,” – posztolta később Trump a közösségi médiában.

Joe Biden elnök betegesnek nevezte és elítélte a történteket, mondván – „tájékoztatást kaptam a Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén történt lövöldözésről. Hálás vagyok, hogy biztonságban és jól van. Imádkozom érte és családjáért, valamint mindazokért, akik ott voltak a gyűlésen, miközben további információkra várunk. Jill és én hálásak vagyunk a titkosszolgálatnak, amiért biztonságba helyezték. Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Egy nemzetként kell egyesülnünk, hogy elítéljük ezt az erőszakot.”

A támadás, melynek elkövetőjével állítólag a titkosszolgálat végzett, a Ronald Reagan elleni 1981-ben történt incidens óta az első merényletkísérlet volt, amelyet egy amerikai elnök vagy jelölt ellen követtek el.

A történteket Izraelben is rögtön elítélték. Jichák Herzog elnök közleményében hangsúlyozta, miszerint – „az egész izraeli nép nevében mielőbbi gyógyulást kívánok Donald Trump volt elnöknek, és teljes mértékben és egyértelműen elítélem az ellene elkövetett merényletet. Jeruzsálemből kívánunk neki minden jót. Gondolataink a sérültekkel és a meggyilkolt áldozat családjával vannak,” – tette hozzá.

Binjamin Netanjahu miniszterelnököt „sokkolta a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás. Imádkozunk a biztonságáért és gyors felépüléséért,” – áll a közösségi médiában közzétett bejegyzésben.

Netanjahu: nem biztos, hogy likvidáltuk Deift és helyettesét

Néhány órával a Hamász második kiemelt célpontja, Mohammed Deif és a Khan Junesz Dandár parancsnoka, Rafa’a Szalame elleni likvidálási kísérlet után, Binjámin Netanjahu miniszterelnök az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón kijelentette, miszerint „nem teljesen biztos” abban, hogy a Hamász legmagasabb rangú katonai parancsnoka valójában életét vesztette a korábbi légicsapásban, de kitartott amellett, hogy Izrael megnyerte a háborút, és hogy a palesztin terrorcsoporton belül „repedések” és „gyengeség” jelei mutatkoznak az Izrael által folytatott katonai hadjárat eredményeként.

Az október 7. óta tartott hasonló sajtótájékoztatókkal ellentétben Netanjahu, védelmi minisztere Joáv Gallant illetve más kabinetminiszter nélkül jelent meg az újságírók előtt, és szokatlan módon válaszolt is a kérdésekre.

Mindenekelőtt, a miniszterelnök beszéde során dicsérte a háború és a túsztárgyalások kezelését, miközben azt állította, hogy a Deif elleni támadás, illetve a többi szárazföldi hadművelet csak azért volt lehetséges, mert nem volt hajlandó befejezni a háborút mindaddig, amíg minden célját el nem érte. Emellett, állítása szerint a dél-gázai Rafah megtámadásához való ragaszkodása hozta létre a Hamászra irányuló szükséges nyomást, hogy rákényszerítse a túszalku tárgyalások újbóli elkezdését illetően.

Netanjahu kijelentette, azt követően hagyta jóvá a csapást, hogy meggyőződött arról, nincsenek túszok a térségben, illetve kielégítő információkat kapott a járulékos károk várható mértékéről, és a csapás során használt lőszerek jellegéről.

Khalil Al-Hayya, a Hamász helyettes vezetője tagadta Deif likvidálását.

Azt mondjuk Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Muhammad Deif most hallgatja Önt, és gúnyolódik a hazugságain,” – közölte Al-Hayya az Al Dzsazíra arab médiának.

A Hamász által október hetedikén elhurcolt és azóta is fogvatartott túszok családtagjai és a támogatók folyamatos kritikáira reagálva, Netanjahu határozottan visszautasította azokat a széles körben elterjedt állításokat, amelyek szerint akadályozta volna a túszszabadítási megállapodás elérésére irányuló erőfeszítéseket, ismételten hangsúlyozva, hogy a Deif elleni támadás, és általában a Hamász elleni hadjárat folytatása annak köszönhető, hogy Izrael „elutasította a bel- és külföldről érkező nyomást, hogy fejezze be a háborút, mielőtt minden célját elérné.”

Ennek eredményeként, állította – Izrael az elmúlt hetekben egyértelmű repedéseket tapasztalt a terrorszervezetben, az „általunk alkalmazott erőteljes csapások alatt, és változásokat látunk, gyengeséget látunk.”

Netanjahu szerint „a névtelen források végtelen számú tájékoztatása ellenére” nem tért el a túszok szabadon bocsátásának körvonalazásától, amelyet  Joe Biden amerikai elnök is üdvözölt, ugyanakkor a Hamász 29 változtatást kért az egyezségen, amit elmondása szerint teljes mértékben elutasított.

A túszok családjaihoz fordulva, kijelentette – „tudom, mennyire szenvednek a bizonytalanságtól, de egy dolgot szeretnék elmondani, ami biztos – senkiről sem mondunk le, és mindent megteszünk, hogy mindannyiukat visszaadjuk.”

A kormányon belüli ellenállással szemben a Rafah elleni támadásra vonatkozó saját elhatározását méltatva, ragaszkodott ahhoz, hogy döntését igazolta a Hamász túsztárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjának legutóbbi szemmel látható enyhülése.

Továbbá, a sajtó kérdéseire válaszolva Netanjahu megismételte, hogy ellenzi az október 7-i eseményekkel kapcsolatos állami vizsgálóbizottság létrehozását, annak ellenére, hogy széles körben – többek között Gallant is vizsgálatot követel. A miniszterelnök véleménye szerint ilyen vizsgálatokat csak a háború befejezése után kellene elkezdeni, hogy ne vonják el a hadsereg parancsnokságának figyelmét, miközben több fronton folynak a harcok.

Arra a kérdésre, hogy a kettejük között régóta fennálló viszony miatt menesztené a védelmi minisztert, Netanjahu szűkszavúan azt mondta – „nem rúgok ki minisztereket. Azt kérem, hogy dolgozzunk együtt, és amíg megvan a bizalom, addig lehet együtt dolgozni.”

A miniszterelnök végezetül elutasította a sajtó a túszok kiszabadítását és új választásokat követelő tüntetésekre irányuló kérdéseit, mondván – „a legtöbb sajtóorgánum részt vesz ebben a kampányban. Ti is tudjátok. Tudom. Ne játszd az ártatlant…. egyetértünk azzal, hogy egységre kell törekednünk.”

Eközben, a szombat esti tel-avivi tiltakozásokon felszólaló Einav Zangauker, akinek fia Matan van a Hamász fogságában, hangsúlyozta „nem hagyjuk, hogy Netanjahu megtorpedózza az alkut – ezt nem engedjük. Úgy tűnik, nem én vagyok az egyetlen őrült, aki úgy véli, hogy megérdemeljük, hogy családjaink most már hazatérhessenek.”

Megköszönve az összegyűlt tömegnek a túszok családjainak támogatását, Zangauker azt mondta, hogy kapcsolatban áll az izraeli tárgyalócsoport tagjaival, és tudja, miszerint „közel vagyunk” a megegyezéshez.

Jobb, felelősséget vállaló vezetést érdemlünk. A túszok is megérdemlik, hogy megölelhessék az édesanyjukat és az édesapjukat,” – tette hozzá.

A Deif elleni csapásra utalva, korábban a nap folyamán Zangauer kétségeinek adott hangot a fegyverszüneti és túszszabadítási megállapodás életképességét illetően.

„Mindannyian támogatjuk a Hamász-gyilkosokkal való leszámolást, de nem a szeretteink életének és a hazajutási esélyeink árán,” – közölte a 12-es csatornának a likvidálási kísérlet után.

„Ha Muhammad Deifet úgy likvidálták, hogy túszalku volt az asztalon, és Netanjahu most nem áll fel, és nem mondja, hogy hajlandó elfogadni az alkut, akár a háború befejezésének árán is, az azt jelenti, hogy lemondott az én Matanomról és a többi túszról,” – tette hozzá.

Az ország több pontján zajló tüntetéseken a legtöbben Jeruzsálemben, és a központi tel-avivi helyszíneken gyűltek össze.

A felszólalók között, Andrij Kozlov, akit 246 nap fogság után a hadsereg a múlt hónapban mentett ki a Gázai övezetből, megköszönte Netanjahunak, hogy hazajöhetett, majd néhai testvére, Joni Netanjahu örökségére hivatkozva arra kérte, hogy segítse elő a többi fogoly hazatérését.

Lehet, hogy kívülről jól nézek ki, de a fájdalom jobban nyomaszt, mint azt bárki látja vagy el tudja képzelni,” – mondta Kozlov, leírva a fogságban elszenvedett „élő poklot.”

Binjamin Netanjahu miniszterelnök úr, köszönöm, hogy hazahozott. Most pedig, ahogy a testvére tette, kérem, hozza vissza a többi túszt is. Semmi sem fontosabb annál, mint hogy sikerüljön megegyezni az összes túsz visszahozataláról,” – tette hozzá.

Majd a tömeghez szólva elmondta, hogy „minden nap Gázában az élő pokol volt, minden nap úgy éreztem, hogy az lesz az utolsó, de a Túszok terén mindannyiótok látványa adta az erőt a túléléshez.”

Kozlov korábban azt nyilatkozta, hogy látta a Túszok terén játszódó jelenetek képeit, mivel fogvatartói „szinte minden szombat este” mutattak neki felvételeket, és ez erőt adott a túléléshez.

The post Véres szombat – merényletkísérlet Trump ellen first appeared on Új Kelet Live.