Avi/ujkelet.live

A háború 291. napja, déli front: Az elmúlt 24 órában a 98. hadosztály erői a föld felett és alatt is műveleteket hajtanak végre a dél-gázai Khan Juneszben, jelentette este az Izraeli Védelmi Erők.

A hadosztály szintű műveletet a 7. dandár vezeti, és a csapatok már a harcok első óráiban likvidáltak számos terroristát a terrorsejtekkel való összecsapások során.

Az ejtőernyősök és a Kommandó-dandár megkezdte a térség átfésülését és a harcot, és terror-infrastruktúrákat semmisített meg.

Ezenkívül légicsapások irányításával a kommandósok likvidáltak egy terrorsejtet, amely veszélyt jelentett az erőkre.


Északi front: Az izraeli hadsereg dróncsapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristájára a dél-libanoni Tallouseh-ben.

A katonaság szerint a terroristát azonosították távozni egy helyszínről, ahonnan korábban rakétákat lőttek ki a Galilea-földnyelvre.

Délután számos ,,gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónt küldött a Hezbollah terrorszervezet Izraelre. A hadsereg szerint a célpontok egy részét elfogták, míg néhány a Meron-hegy térségében csapódott be.

Különálló intézkedésként rakétaesőt küldtek Libanonból a Galilea-földnyelvre. A rakéták egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, míg néhány Margaliot és Kirjat Smona területén csapódott be.

Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A hadsereg válaszul ágyúzta a rakétaindító posztokat.

A hadsereg továbbá megerősítette, hogy csapást mért egy autóra benne a Hezbollah több terroristájával, a dél-libanoni Saqrában.


Diplomácia: Az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek múlt csütörtökön Abu-Dzabiban találkozót tartottak, hogy megvitassák a háború lezárása utáni Gázára vonatkozó terveket, hivatkozott a Walla hírportál két izraeli tisztviselőre.

A találkozó azt sugallja, hogy Netanjahu miniszterelnök kezdi felismerni, hogy reális tervre van szükség arra vonatkozóan, hogyan lehetne kormányozni Gázát a háború után.

Az izraeli tisztviselők szerint a találkozó házigazdája az Emírségek külügyminisztere, Abdullah Bin Zayed (ABZ) volt.

  • Az Egyesült Államok részéről Joe Biden elnök közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk és Tom Sullivan külügyminisztériumi tanácsadó vett részt, míg izraeli részről Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, Netanjahu közeli bizalmasa.
  • Dermerrel két magas rangú izraeli védelmi tisztviselő is Abu-Dzabiba utazott, akik a háború utáni izraeli javaslatokon dolgoznak.

Egy nappal az izraeliek Abu-Dzabiba érkezése előtt az Emírségek ismertette javaslatait a háború másnapjára ABZ különleges megbízottja, Lana Nusseibeh által.

  • Nusseibeh egy ideiglenes nemzetközi misszió Gázába telepítését szorgalmazta, mely választ ad a humanitárius válságra, rendet teremt, és megalapozza a kormányzást.
  • Nusseibeh továbbá az Abu-Dzabiban tartott háromoldalú találkozó napján a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Arab Emírségek készen állna egy ilyen nemzetközi haderő részévé válni.

Mindehhez több kulcsfontosságú feltételt is megfogalmazott.

  • A nemzetközi haderőnek a Palesztin Hatóság hivatalos meghívására kell bevonulnia Gázába.
  • A Palesztin Hatóságnak érdemi reformokat kell végrehajtania, és egy új, felhatalmazott és független miniszterelnöknek kell vezetnie.
  • Az izraeli kormánynak lehetővé kell tennie, hogy a Palesztin Hatóság szerepet vállaljon a Gáza övezet irányításában, és bele kell egyeznie a kétállami megoldáson alapuló politikai folyamatba.
  • Az Egyesült Államok vezető szerepet töltene be minden „háborü utáni” kezdeményezésben.

Az Emírségek részesei akarnak lenni egy olyan megoldásnak Gázában, amelyben nincs benne a Hamász, de komoly fenntartásaik vannak a Palesztin Hatóság jelenlegi vezetésével szemben.

Netanjahu azt mondta, szeretné, ha az Emírségek szerepet játszana a háború utáni gázai tervben.

Az izraeli miniszterelnök azt szeretné, ha az Egyesült Arab Emírségek katonákat küldene, fizetne az újjáépítésért és átalakítaná a gázai oktatási rendszert a lakosság deradikalizálása érdekében.

Netanjahu azonban jelenleg nem hajlandó befejezni a háborút. Elutasítja továbbá a Palesztin Hatóság hivatalos szerepvállalását Gázában, és nem hajlandó újraindítani a kétállami megoldáson alapuló politikai folyamatot.

The post Feszültség északon és titkos találkozó Abu Dzabiban first appeared on Új Kelet Live.