ujkeletlive

Demokrata konvenció – Biden első nyilatkozata a jelölés feladása után

Néhány órával hivatalos nyilatkozatát követően, miszerint visszalép az elnökválasztási jelöltségtől, Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy utolsó hivatali hónapjaiban további erőfeszítéseket tesz a gázai háború befejezése érdekében.

Nagyon keményen fogunk dolgozni azért, hogy véget vessünk a gázai háborúnak. Az izraeliekkel és a palesztinokkal együtt fogok dolgozni azon, hogy minden túszt hazahozzunk. Azt hiszem, közel állunk ehhez,” – közölte az elnök  kampánycsapatával egy telefonos egyeztetés során, mivel jelenleg COVID-19 fertőzés miatt otthon lábadozik.

Biden, továbbá arra ösztönzi támogatóit, hogy álljanak ki jelöltje Kamala Harris alelnök mellett.

Azt akarom mondani a csapatnak, hogy öleljék át őt. Ő a legjobb. Tudom, hogy a tegnapi hír meglepő, és nehéz ezt hallani, de ez volt a helyes döntés,” – mondta, ismételten megerősítve korábbi döntését, majd tovább folytatva hozzátette – „a szavazólapon csak a név változott, de küldetésünk változatlan maradt. És egyébként nem megyek sehova, ott leszek veletek, és Kamalával együtt kampányolni fogok, nemcsak hivatalban lévő elnökként. Amit még mindig meg kell tennünk, hogy megmentsük a demokráciánkat. Trump továbbra is veszélyt jelent a nemzetre.”

Cion Szárnya

Időközben Binjámin Netanjahu miniszterelnök, és a meghívást elfogadó néhány túsz családjával kiegészült izraeli delegáció megérkezett Washingtonba. A miniszterelnök utazásának fő célja szerdára tervezett beszéde a Kongresszus előtt, emellett találkozni fog Harris alelnökkel, aki esélyes a napokban eldőlni látszó demokrata jelölésre. Harris hivatala egyelőre időpont nélkül megerősítette Netanjahuval a találkozót a Fehér Házban.

Tanácsadójának tulajdonított nyilatkozat szerint az alelnök a miniszterelnökkel történő találkozót arra fogja használni, hogy közvetítse „álláspontját, miszerint alkalmasnak tűnik az idő a háború olymódon történő befejezésére, hogy Izrael biztonsága biztosítva legyen, az összes túszt szabadon engedjék, a gázai palesztin civilek szenvedése véget érjen, és a palesztin nép élvezhesse a méltósághoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez való jogát.”

Netanjahu viszont az alku ellenében támasztott újabb feltételeinek elfogadását szeretné elérni Washingtonban. A Miniszterelnöki Hivatal vasárnap bejelentette, hogy beleegyezett a túsztárgyaló csapat delegálását illetően a katari és egyiptomi közvetítőkkel való találkozóra, de nem korábban, mint csütörtökön.

A miniszterelnökkel való találkozó során Harris állítólag fel fogja vetni a tűzszüneti megállapodás érdekében tett erőfeszítéseket.

Várhatóan hangsúlyozni fogja elkötelezettségét annak biztosítása mellett, hogy Izrael meg tudja védeni magát az Irán és az Irán által támogatott milíciák, köztük a libanoni Hezbollah és a Hamász fenyegetéseivel szemben. Ismét el fogja ítélni a Hamász október 7-i brutális terrortámadását, és a szörnyű szexuális erőszakot. Megismétli majd mélységes aggodalmát a gázai humanitárius helyzet és az ártatlan életek elvesztése miatt,” – áll Harris tanacsadójának nyilatkozatában a héber médiában megjelent riport szerint.

Többszöri halasztás után, tegnap este a Fehér Ház egyik tisztviselője arra utalt, hogy Biden elnök kedden délután visszatér Washingtonba, és várhatóan csütörtökön találkozik Netanjahuval a Fehér Házban.

Politika és érdekek – túszalku más nézőpontból

A miniszterelnöki járat megérkezését követően nyolc amerikai-izraeli túsz hozzátartozói tegnap este találkoztak Netanjahuval arra kérve, hogy a Kongresszus együttes ülésén elmondott beszéde során jelentse be, miszerint véglegesítette a tűzszüneti megállapodást, amely biztosítja szeretteik hazahozatalát, – olvasható a családok közleményében, emlékeztetve arra is, hogy Netanjahu amerikai földön tartózkodik, és hogy a nyolc amerikai túsz helyzetével kell foglalkoznia, amikor szerdán a kongresszus előtt beszél – „bármi más, washingtoni útjának csúfos kudarcát jelentené.

Az említett találkozó előtt, a Cion Szárnya fedélzetén Netanjahu megbeszélést tartott a vele együtt utazó túszok családjaival, és azt állította – részletek említése nélkül, hogy a megállapodás feltételei „kétségtelenül összeállnak.” 

Ugyanakkor, a miniszterelnök kijelentette, hogy bár mindent megtesz a túszok visszahozataláért, de „semmilyen körülmények között nem vagy hajlandó lemondani a Hamász feletti győzelemről,” – majd szóba hozta az iráni tengely fenyegetését, ami útjába állhat a megállapodásnak.

Továbbá, arra hívta fel a figyelmet, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló lehetséges megállapodás azért jöhet létre, mert az általa szorgalmazott intenzív katonai támadások nyomást gyakorolnak a Hamászra, és amennyiben Izrael szilárdan kitart, „akkor megegyezésre juthatunk,” ami szerint a megállapodás a napokban úgy tűnik nem fog megtörténni.

Az elején mondtam, hogy ez egy folyamat lesz, sajnos nem egyszerre, lesznek szakaszok, de hiszem, hogy előre tudunk vinni egy megállapodást, és fenntartjuk azokat a nyomásgyakorló eszközöket, amelyek a többiek szabadon bocsátását eredményezhetik,” – tette hozzá homályos utalva arra is, hogy szem előtt tartaná a megállapodás esetén a koalícióból kilépő frakciók fenyegetéseit, beleértve Ben-Gvir ajánlatát, miszerint meg kell várni a novemberi amerikai választásokat, feltehetően abban a reményben, hogy az újraválasztására készülő Donald Trump nem fog ragaszkodni a megállapodáshoz és a benne foglalt feltételek teljesítéséhez.

Túszalku – rabbik egymás között

A kormány radikális frakciói, mint a Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter vezette Vallásos Cionizmus, és az Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter által irányított Otzma Jehudit, illetve néhányan a miniszterelnök pártja, a Likud soraiból hevesen ellenzik a köztudatban Netanjahu-megállapodásnak is nevezett túszalku-javaslatot, amely egy kezdeti hathetes tűzszünet keretében biztosítaná a Hamász által fogvatartottak kiszabadítását.

Tegnap a Vallásos Cionizmus mozgalom vezető rabbijai csatlakoztak az ellenzőkhöz, és levélben ítélték el a jelenleg tárgyalás alatt álló alku feltételeit.

Az aláírók, többek között Jáákov Ariel rabbi, Dov Lior rabbi és Smuel Elijahu rabbi szerint a túszok szabadon bocsátása „a Tóra egyik legnagyobb és legfontosabb parancsa, és feltétlenül szükséges megmenteni, és visszaadni őket családjuknak,” ugyanakkor hozzátéve azt is, miszerint „a túszok szabadon bocsátásának ára az állam minden polgárát veszélyezteti,” és a nyomaték kedvéért példákat is közzétéve a lehetséges izraeli engedményekre vonatkozóan.

Az összes veszélyes szörnyeteg szabadon engedése, hogy lehetővé váljon a Hamász összeomló hadseregének újjáépítése, a stratégiai területekről való kivonulás és a harcok beszüntetése a Hamász veresége előtt – a közvélemény mindezt nem tűrheti,” – áll a levélben, miközben Elijahu rabbi azt is kijelentette, hogy állításuk alapos utánajárás eredménye, miközben azzal érveltek, hogy bár a túszok megmentése ugyan vallási parancsolat, de ez nem történhet Izrael állam kockáztatása árán.

A vallásos cionista rabbik és politikusok állításával ellentétben az askenázi és a szefárd háredi frakciók pontosan az ellenkezőjét állítják. Mose Gafni [Degel HaTora] tegnap este kijelentette, hogy támogatja a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást. Néhány Gázában fogvatartott családjával találkozva Gafni azt ígérte nekik, hogy „bármi áron” szabadon kell engedni őket.

Támogatjuk, hogy intézkedjünk a túszok szabadon bocsátásáról, most. A foglyok kiváltása az egyik legfontosabb, talán a legfontosabb parancsolat a Tórában. De itt teljesen világos, hogy ez a lelkiismeret kérdése is,” – mondta a 12-es csatorna riportjában közzétett felvételen.

Gafni, továbbá hozzátette: „elmondom az álláspontunkat ebben a teremben, és ezt a miniszterelnöknek is mondom. Mindenáron szabadon kell engednünk az elraboltakat, még ma.”

A szefárd Sász korábban szintén kijelentette, hogy támogatja a megállapodást. Az Árje Deri vezette párt a múlt héten levélben szólította fel Netanjahu miniszterelnököt, hogy lépjen a megállapodás elfogadása irányába, mondván – „ne féljen [Netanjahu] a koalíció azon hangjaitól, amelyek ellenzik a megállapodást,” és arra kérte, hogy „erősítse meg Önt, hogy továbbra is felelősségteljesen cselekedjen a foglyok kiváltásának felülmúlhatatlan micvájáért.”

The post Washington – miniszterelnöki látogatás, túszalku és érdekek first appeared on Új Kelet Live.