Avi/ujkelet.live

A háború 293. napja: A Katonai Rendőrség nyomozást indított, miután az éjszaka egy izraeli katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült egy nem harci incidensben a Gázai övezet déli részén.

Noam Douek törzsőrmester Kirjat Motzkinból, a 401. páncélosdandár 9. zászlóaljának katonája 19 éves volt. A súlyos állapotban lévő két katona szintén a 9. zászlóaljban szolgál.

A katonaság azt gyanítja, hogy Douek halálát, és a többi katona sérülését egy generátorból jövő mérgező füst okozta a szobában, amelyben az éjjel aludtak. Reggel bajtársaik eszméletlen állapotban találták őket és orvost hívtak hozzájuk.


Hadművelet: Az izraeli hadsereg délután felvételeket és további részleteket osztott meg az akcióról, mely során tegnap öt túsz holttestét lokalizálták és hozták haza Izraelbe.

A hazahozott túszok: Maja Goren (56), Oren Goldin (33), Ravid Katz (51), Kiril Brodszki őrmester (19) és Tomer Jáákov Ahimasz törzsőrmester (20).

A túszok maradványait egy alagútban találták meg a humanitárius zóna területén az övezet déli részén, Khan Juneszben.

A hadműveletet a Kommandó-dandár, az elit Jahalom harcmérnöki egység és a Sabak belbiztonsági szolgálat közösen hajtották végre, és Katonai Hírszerzés és a Sabak elmúlt hetekben végzett intenzív hírszerzési vizsgálatain alapult.

A hadművelet előtt a hadsereg módosította a humanitárius zóna kiterjedését, és elrendelte a palesztin civilek ideiglenes evakuálását a területen, ahol az alagút volt.

Az alagút 200 méter hosszú és körülbelül 20 méter mély volt, és a katonaság szerint több olyan helyiség is volt benne, ahol a túszok maradványait tartották.


Északi front: A 869. egység csapatai csütörtökön azonosították a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristáját Rab al-Thalatine térségében, ahonnan rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre. Röviddel később légicsapást mértek a terroristára.

Továbbá a tüzérség területeket ágyúzott Siba és Ajta as-Sab térségében.

Este számos gyanús légi célpontot, valószínűleg drónt küldtek Libanonból Észak-Izraelre. A légvédelem bár elfogókat indított a drónokra, nem sikerült lelőnie őket. Az elfogók lehulló darabjai tüzeket okoztak. Sérülés nem történt.

Avdon mosávban károk keletkeztek egy csirkeólban és egy hálószobában egy drón becsapódása miatt.

Izraeli vadászgépek az este a Hezbollah egyik katonai épületét támadták Ajtarunban, és terror-infrastruktúrát Ajta as-Sabban.


Túszok: Kettős állampolgársággal rendelkező túszok rokonai Katarba látogattak, ahol az ország magas rangú tisztviselőivel találkoznak, hogy előmozdítsák a tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A látogatás a családok kérésére történt.

Katar és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat.

A találkozóra Katar tárgyalások előmozdítására tett erőfeszítéseinek és az elmúlt időszakban gyakorolt nyomás árnyékában kerül sor, hogy megállapodás szülessen Izrael és a Hamász terrorszervezet között. Izraeli források szerint ezek a találkozók elengedhetetlenek a megállapodás előmozdításához.


Irán: Az Izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság, valamint a Kulturális és Sportminisztérium csütörtökön közölte, hogy Irán áll az izraeli olimpiai küldöttség tagjainak személyes adatainak közzététele mögött. Irán ezt a párizsi olimpia előtt tette, hogy megfélemlítse és megfenyegesse a delegáció tagjait, áll a nyilatkozatban.

Vizsgálatuk szerint egy hackercsoport, akik a francia GUD szervezetnek próbálták kiadni magukat, közösségi csatornákat nyitottak, ahol közzétették a delegáció tagjainak személyes adatait, és fenyegető üzeneteket küldtek nekik. A Kiberigazgatóság arról is beszámolt, hogy az Államügyészség kiberosztályán keresztül dolgozik a csatornák eltávolításán.

Izrael ritkán erősíti meg, hogy Irán áll az ilyen befolyási műveletek mögött. Ennek ellenére az elmúlt két évben – és október 7-e óta még inkább – megnőtt a külföldi entitások pszichológiai hadviselésének veszélye, és ennek eredményeként a Sabak belbiztonsági szolgálat számos alkalommal összekapcsolta az online kampányokat Irán ellenséges tevékenységével.

A 88 izraeli olimpikont éjjel-nappal védik a francia biztonsági szolgálatok, és a Sabak testőrei.

The post Gyász, alagútban találták meg a túszok maradványait, északi front és Irán first appeared on Új Kelet Live.