Avi/ujkelet.live

A háború 298. napja: ,,Az Izraeli Védelmi Erők Bejrútban célba vette a parancsnokot, aki a gyerekek meggyilkolásáért volt felelős Madzsdal Samszban. Jelenleg nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság irányelveiben. Ha lesz, tájékoztatunk róla. További részletek hamarosan” – áll az Izraeli Védelmi Erők kedd este közleményében.

A 12-es csatorna szerint a hadsereg úgy véli, a támadás sikeres volt, de még megerősítésre várnak. Az Al-Arabiya szerint a likvidálás nem sikerült. Három biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a célpont sorsa egyelőre nem tisztázott.

A célpont állítólag Faud Sukr volt, más néven Hadzs Muhasszin, a Hezbollah rangsorában második, Hasszán Naszrallah vezető tanácsadója. Kvázi a terrorszervezet vezérkari főnökeként szolgált, és a precíziós rakétaprojekt vezetője volt. A terroristát az FBI is körözi, mert kulcsszerepet játszott egy tengerészgyalogos laktanya 1983-as elleni öngyilkos merényletben Bejrútban, amelyben 241 amerikai katona vesztette életét.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a támadás után az izraeli médiának a következőt nyilatkozta: ,,Végeztünk a válasszal, nem áll szándékunkban háborút indítani.”

A libanoni média röviddel az izraeli hadsereg bejelentését megelőzően nagy robbanásról számolt be Bejrút Dahieh külvárosában, a Hezbollah egyik fellegvárában, mintegy két kilométerre a Rafik al-Hariri repülőtértől.

Libanoni források azt nyilatkozták a Reuters hírügynökségnek, hogy a bejrúti támadás a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokát célozta, és legalább két halottja van.

Lehetséges, hogy a Bejrútban megtámadott épület a Hezbollah Sura Tanácsának tulajdona, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője közölte: ,,Diplomáciái erőfeszítéseket teszünk, megpróbáljuk megakadályozni az eszkalációt és a teljes konfliktust Izrael és a Hezbollah között.”

Joáv Gallant védelmi miniszter X-en: ,,A Hezbollah átlépte a piros vonalat”.

A Hezbollah egyik vezető forrása kedden korábban azt nyilatkozta az Al Dzsazírának, hogy a terrorszervezet komolyan veszi Izrael fenyegetéseit, és minden eszközzel készül rá. A forrás hozzátette: Az Izrael által használt kifejezés, ,,súlyos és korlátozott csapás, nem érdekeli őket, ,,mert agresszióról van szó, függetlenül annak kiterjedésétől”.

A Hezbollah forrása hozzátette, hogy a Libanonba érkezett küldöttek azt javasolták a szervezetnek, hogy ne reagáljon az izraeli támadásra, de a szervezet közölte velük: minden izraeli agresszióra mindenképpen reagálni fognak. A forrás jelezte, hogy a szervezet képes katonai létesítmények súlyos és erőteljes megtámadására Haifán, a Golánon és Ramad Davidban, és a Hezbollah főhadiszállása dönt a válaszadás formájáról és terjedelméről.

A Hezbollah terrorszervezet rakétája szombaton az észak-goláni drúz Madzsdal Samszban a futballpályán csapódott be, megölve tizenkét gyereket és tinédzsert, valamint megsebesített több mint negyven személyt.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap bizonyítékokat tett közzé, bemutatva, hogy a rakétacsapás helyszínén talált repeszek megegyeznek az iráni gyártmányú Falaq-1 rakétával, amelyet a Hezbollah terrorszervezet használ.

A hadsereg közzétette a dél-libanoni Siba térségből indított nehézrakéta repülési útvonalát is. A hadsereg szerint az iráni gyártmányú Falaq-1 hatótávolsága 10 kilométer, robbanófeje pedig 50 kilogramm.

Az izraeli hadsereg becslései szerint a Hezbollah terrorszervezet a szombati rakétatűzet a Golán-fennsík egyik katonai bázisára irányította, de az véletlenül a drúz közösség futballpályán csapódott be, jelentette tegnap a 13-as csatorna.

Ezenkívül a Falaq-1 típusú rakéta néhány méterre robbant fel egy óvóhelytől, amelybe csak néhány gyereknek sikerült bejutnia – míg 12 gyerek és tinédzser életét vesztette. Az izraeli hadsereg elismeri, hogy a Vaskupola nehezen tudja elkapni a nehéz és rövid hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a tragédiáért felelős rakétához.

A Hezbollah szombaton közölte, hogy Falaq rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg Madzsdal Samsz közelében lévő bázisára, bár miután civil áldozatokról számoltak be a közösségben, a terrorcsoport tagadta részvételét az incidensben.

The post Az izraeli hadsereg csapást mért Bejrútban a gyerekek megöléséért felelős parancsnokra first appeared on Új Kelet Live.