Avi/ujkelet.live

A háború 124. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt tájékoztatást adott a Gázai övezetben zajló műveletekről. A nyilatkozat szerint a szárazföldi csapatok folytatják a razziákat a Hamász terrorszervezet posztjain, miközben az izraeli légierő és a haditengerészet a terrorcsoporthoz tartozó célpontokat támad.

A dél-gázai Khan Junesz nyugati részén az Ejtőernyős-dandár több tucat Hamász-operatívot ölt meg az elmúlt nap folyamán.

A katonák Hamász által használt fegyvereket találtak és foglaltak le, köztük gépkarabélyokat és robbanóanyagokat.

Mindeközben a Maglan kommandós egység csapatai közelharcban megöltek több Hamász fegyverest, köztük három terroristát, akik páncéltörő rakétákat lőttek ki, az Egoz kommandós egység pedig razziát tartott a Hamász több posztján, terroristákat ölt meg és alagútbejáratokat lokalizált.

Khan Junesz más területén a 646. tartalékos Ejtőernyős-dandár egy Hamász-terroristát azonosított a közelükben, és légicsapást irányított rá. Nem sokkal később további három terroristát azonosítottak, akikre ugyancsak légi csapást küldtek.

A Givati-dandár szintén megölt több Hamász-operatívot, és a terrorcsoporthoz tartozó fegyvereket és dokumentumokat lokalizált és gyűjtött be.

Pénzek: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte:

„Hivatalos Hamász-dokumentumokat találtunk 2020-ból, amelyek részletezik az Irán által 2014 és 2020 között a Hamásznak és [Jechíje] Szinwarnak eljuttatott pénzeket. Iránból több mint százötvenmillió dollárt utaltak át a Hamásznak. Ez egy újabb példa arra, hogyan exportál Irán terrort a Közel-Keletre”.

„Találtunk egy széfet is, bankjegyekkel és több mint húszmillió sékel készpénzt tartalmazó táskákkal. Ezek hozzájönnek ahhoz a több tízmillió sékelhez, amelyeket a háború alatt a Hamász alagútjaiban találtunk a dollármilliókkal teli ládákban. Ez egy visszatérő jelenség – hatalmas összegű készpénz, amelyet létesítményekben tartanak a föld alatt a Hamász magas rangú tisztviselőinek személyes használatára. A Hamász vezetői a pénzt személyes és családjaik túlélésére invesztálta.”

A hadsereg felvételeket mutatott be az alagútról, ahol nagy mennyiségű készpénzt találtak, valamint dokumentumokat, amelyek részletezik Irán Hamásznak küldött pénzátutalásait, valamint képeket a Hamász vezetőjének, Szinwarnak címzett pénzes borítékokról.

Elfogadhatatlan: A 13-as csatorna szerdán egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, aki szerint a Hamász fogolycsere javaslatában szereplő követelések közül több semmilyen körülmények között nem fogadható el.

A tisztviselő szerint jelenleg az a vita tárgya, hogy egy az egyben elutasítsák-e ezeket a követeléseket, vagy további tárgyalásokba kezdjenek azok finomítására.

Izraeli tisztviselők korábban szerdán azt mondták, nem tudják elfogadni a háború befejezésére vonatkozó követelést, illetve az 1500 biztonsági fogoly szabadon bocsátására vonatkozó követelést sem.

A Hamász közvetítőknek adott részletes követelései a libanoni Al-Akhbar újság szerint:

  • Az első szakasz – 45 nap: A nem katonai hátterű túszok szabadon bocsátásáért cserébe az Izraeli Védelmi Erők kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. Mindkét oldalon minden harci művelet megszűnik, beleértve a légi tevékenységet és a hírszerzést is. Ezenkívül a Hamász közvetett kapcsolatokat követel Izraellel a harcok befejezése érdekében.
  • A második szakasz – 45 nap: az összes túsz és férfi szabadon bocsátása palesztin foglyok szabadon bocsátásáért és az izraeli hadsereg teljes kivonásáért az övezetből.
  • A harmadik szakasz – 45 nap: a halott túszok maradványainak kiadása a tárgyalások folytatásáért és a terroristák holttesteinek visszaszolgáltatásáért Izrael részéről.
  • Az első szakaszban szabadon bocsátanák mindazokat a 19 év alatti nőket és gyermekeket, akik még mindig a Hamász fogságában vannak, cserébe az összes Izraelben bebörtönzött nőért, gyermekért, felnőttért (50 év felettiekért) és betegért, és akiket a megállapodás aláírásáig tartóztattak le. A Hamász ezen felül 1500 foglyot akar szabadon, akik közül 500-at a terrorszervezet választ ki, és akiket hosszú börtönbüntetésre ítéltek, beleértve az életfogytiglani börtönbüntetést is.
  • Ezenkívül a Hamász követeli a humanitárius segítségnyújtás növelését a Gázai övezet különböző kórházainak rehabilitációjával és az otthonaikból kitelepített lakosok hazatérésével együtt.
  • A dokumentum szerint az erők az övezetben lakott területeken kívül koncentrálódnának, véget ér a Gázai övezet ostroma, és az övezet minden területén menedéket és segélyt biztosítanak minden lakosnak. Ezen túlmenően mindkét oldalon minden harci művelet és minden légi tevékenység beszüntetése, beleértve a hírszerzést is, a megállapodás ezen szakaszában.
  • A közzétett függelék a Hamász további követeléseit is felsorolja az ügylet lebonyolításának mechanizmusára vonatkozó garanciákkal kapcsolatban, a szabadult foglyok újbóli letartóztatásának elkerülését múltbeli vádak miatt, az izraeli börtönökben lévő foglyok körülményeinek javítását, az al-Aksza mecset „megrohamozásának” leállítását, a Gázába belépő áruk és üzemanyagok mennyiségének növelését, a Gázai övezetbe vezető átkelőhelyek megnyitása az utasforgalom számára és a sebesültek kiengedése külföldi kezelésre.

Riport: A Sky News Arabia névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Katar azt mondta a Hamásznak, Izrael beleegyezik 3000-5000 palesztin fogoly szabadon bocsátásába, akiket a Hamász választhat ki, a fogolycsere megállapodás keretében.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök határozottan kitart amellett, hogy Izrael nem engedné szabadon terroristák ezreit.

A Sky News továbbá azt állította, hogy Katar próbálja enyhíteni a Hamász tűzszünetre és az izraeli erők kivonására vonatkozó követeléseit, remélve, hogy azt egy ígéretre válthatja, amely arra készteti Izraelt, hogy kivonja erőit.

A jelentés szerint Katar felajánlotta a kitelepített gázaiak visszatérését otthonaikba, új, jobb menekülttáborok építését, valamint a víz- és szennyvízszolgáltatások megújítását.

Franciaország: A francia áldozatok előtt tisztelegő ceremónián Emmanuel Macron elnök „századunk legnagyobb antiszemita mészárlásaként” írta le a Hamász október 7-i, Izrael elleni merényletét.

Macron továbbá a támadást „barbarizmusnak” nevezte, ,,ami az antiszemitizmusból táplálkozik és terjeszti azt”, és ígéretet tett, hogy nem enged a „burjánzó és gátlástalan antiszemitizmusnak”.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet szerdán bejelentette két tagja halálát, akik Dél-Libanonban végrehajtott izraeli csapásokban vesztették életüket. Halálukkal 184-re nőtt a terrorcsoport halottainak száma a gázai háború kitörése óta.

The post Harcok, megemlékezés, pénzek és nemek first appeared on Új Kelet online.