Avi/ujkelet.live

A háború 301. napja, déli front: Rakétát lőttek ki délután a gázai övezet déli részéről Kirjat Malachi felé, a lövedék nyílt területen landolt, sérülés nem történt. Kirjat Malachi 65 kilométerre van a Gázai övezet déli részétől.

Botrány: Félárbocra engedték pénteken a török zászlót az ország tel-avivi nagykövetsége előtt, a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije előtt tisztelegve.

Iszráel Katz külügyminiszter berendelte megrovásra Törökország izraeli nagykövet-helyettesét.

„Izrael nem tűri az olyan gyilkosok gyászolásában való részvételt, mint Iszmail Hanije” – áll a Katz hivatala által közzétett nyilatkozatban. ,,Ha a nagykövetség képviselői gyászolni akarnak, menjenek Törökországba, és gyászoljanak együtt Erdogannal, aki felkarolja a Hamász terrorszervezetet és támogatja annak gyilkos cselekedeteit.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter pedig azt mondta, hogy a nagykövetség munkatársai nyugodtan „eltávolíthatják a zászlót egy az egyben, és hazatérhetnek”.

Hanije temetését ma tartják Dohába.


Vizsgálat: Ekrima Sza’id Szabri sejk, egykori jeruzsálemi nagymufti pénteken imát vezetett Hanije gyászolására Jeruzsálemben, a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetben.

Prédikációjában Szabri azt mondta, hogy „Jeruzsálem lakói Istenhez imádkoznak, hogy könyörüljön meg a mártíron. Azt kérjük tőle, hogy részvét és menny legyen a jussa.”

Az izraeli rendőrség vizsgálja, hogy az Al-Aksza mecsetben tartott prédikáció eléri-e az uszítás szintjét.

Másfél hónappal ezelőtt vádat emeltek Szabri ellen terrorizmusra való felbujtás miatt.


Előkészületek: Az izraeli hatóságok folyamatosan dolgoznak, hogy felkészüljenek egy esetleges iráni megtorlásra Hanije Izraelnek tulajdonított meggyilkolásáért, valamint a Hezbollah terrorszervezet vezérkari főnökének likvidálásáért.

A miniszterek műholdas telefonokat kaptak, hogy lehetővé tegyék a kommunikációt az infrastruktúra károsodása esetén.

Egyes minisztériumok műholdas telefonokkal látták el az alkalmazottakat is – teszi hozzá a Ynet jelentése, hangsúlyozva, hogy „nem kell pánikolni”, mivel a lépést túlzott óvatosságból hozták, és nem azért, mert bármilyen konkrét hírszerzési információ azt jelzi, hogy a telefoninfrastruktúra megsemmisül vagy kárt szenved.

Az Egyesült Államok további vadászrepülőgépeket készül küldeni a Közel-Keletre, nyilatkozták amerikai tisztviselők a The New York Timesnak.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izraelben úgy becsülik, hogy Irán rakétákat akar majd indítani a földjéről Izrael felé.

A részleteket jól ismerő források a KAN-nak azt nyilatkozták, hogy Hanije halálát robbanószerkezet okozta, amelyet előre elhelyeztek a teheráni vendégházban. Az iráni televízióban visszhangzott állításoknak, hogy rakétáról volt szó – az volt a céljuk, hogy egyenletet alkossanak a jövőbeli iráni válasz előtt.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Botrány Hanije kapcsán és előkészületek az iráni támadásra first appeared on Új Kelet Live.