Avi/ujkelet.live

A háború 301. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők hírszerzési információk alapján likvidálta a Gázai övezetben Muhamad al-Dzsabarit, a Palesztin Iszlám Dzsihád észak-gázai fegyvergyártó egységének helyettes vezetőjét, aki az egység finanszírozásáért is felelt.

,,A terrorista aktív szerepet játszott a szervezet rakéta gyártási képességeinek és infrastruktúráinak helyreállító kísérleteiben” – jegyezte meg a hadsereg.

A hadsereg számos óvintézkedéseket tett, hogy elhárítsa a civilek bántódásának kockázatát, többek között légi megfigyelés és precíziós lőszerek használatával.

Mindeközben a 162. hadosztály alatt a Givati és a Nahal harcosai folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafahban. Az elmúlt nap során megöltek mintegy harminc terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával.

A Jeruzsálem-dandár megkezdte harcait a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón, a 252. hadosztály alatt. Az erők azonosítottak egy terrorsejtet kijönni egy terroralagútból, hogy megtámadják a csapatokat. Drónt irányítottak a terroristákra, és megölték őket. Ugyanezen a területen a Harel tartalékos páncélosdandár műveletei során egy támadó helikopter csapást mért egy fegyverraktárként használt épületre.


Északi front: Az Északi Parancsnokság vezető, Ori Gordin vezérőrnagy tegnap meglátogatta az északi határon bevetett erőket, megvizsgálta készültségüket és helyzetértékelést végzett.

,,Látom az embereket itt, és Izrael nemzete jó kezekben van. Készek vagyunk szembenézni az ellenség minden reakciójával, bízom a képességeinkben” – mondta Gordin.


Tüntetések: Ultraortodox tüntetők százai próbáltak betörni csütörtök este David Leybel rabbi otthonába, aki tanácsot ad az Izraeli Védelmi Erőknek az új ultraortodox dandár felállításában, és támogatja az ultraortodoxok besorozását a hadseregbe. Leybel nevében a következőt nyilatkozták: ,,A helyzet kicsúszott az irányításból, aggodalomra adva okot a rabbi biztonságát illetően.”

A rabbi szerint a tiltakozók este érkeztek egy demonstrációra a Bnei Brak-i háza elé, és egy ponton elkezdték összetörni a biztonsági kamerákat, megrongálni a járműveket és erőszakkal betörni a házba. Azt is közölték, hogy a demonstrálók ,,halálos ítéletet” skandáltak a rabbira.

,,Felszólítjuk a rabbi tanítványait és mindenkit, aki ellenzi az erőszakot, hogy jöjjenek és védjék meg a rabbi házát. Arra számítunk, hogy az izraeli rendőrség erőket küld és átveszi az irányítást az incidens felett, mielőtt szörnyű jeleneteket látnánk” – nyilatkozták a rabbi nevében.

A szefárd ultraortodox Saszból Mose Arbel belügyminiszter kommentálta az esetet, és kijelentette, hogy ,,az a maroknyi szélsőséges, akik erőszakosan elbarikádozzák magukat David Leybel rabbi háza körül, minden elítélést megérdemelnek. Megszentségtelenítés amit tesznek, és nincs közünk hozzájuk. A tiltakozás joga nem jog az erőszakhoz.”

Kedden vezető ortodox litván rabbik, Dov Lando rabbi és Mose Hillel Hirsch rabbi levelet tettek közzé Leybel rabbi ellen, amelyben ezt írták: ,,Minden nézete egy gonosz és idegen szellem, és minden kezdeményezése és cselekedete arra irányul, hogy ártson és veszélyt jelentsen a Tóra világának jövőjére, ezért tartani kell attól, hogy segítséget és elismerést adjanak neki, és meg kell akadályozni, hogy tervét megvalósítsa.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és tüntetés a besorozást támogató rabbi házánál first appeared on Új Kelet Live.