Avi/ujkelet.live

A háború 319. napja, déli front: Izraeli vadászgépek a hírszerző szolgálatok irányításával terroristákat vettek célba, akik egy parancsnoki helységben tartózkodtak, melyet a gázavárosi Musztafa Hafez iskolában állítottak fel.

A létesítményt a Hamász terroristái terrorista műveletek tervezésére és végrehajtására használták az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát, légi megfigyéseket és egyéb hírszerzési eszközök alkalmazását


Szabadon: Izrael visszaengedett a Gázai övezetbe harminchárom palesztint, köztük két nőt, akiket a szárazföldi offenzíva során tartóztattak le.

Az izraeli hadsereg szerint ,,ezeket a gyanúsítottak terrorizmusban való részvétel gyanúja miatt tartóztatták le, kihallgatták őket, és miután kiderült, hogy nem terroristák, úgy döntöttek, hogy visszaengedik őket Gázába.” A gázaiakat a Kerem Salom átkelőn át szállították vissza a Gázai övezetbe.


Északi front: Mintegy húsz rakétát lőttek ki délben Libanonból Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Kedden eddig legalább hetvenöt rakétát lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Izraelre. A becsapódások miatt tüzek keletkeztek.


Cáfolt állítás: Einav Zangauker, a Gázában fogságban lévő Matan édesanyja, a kormány és Binjámin Netanjahu miniszterelnök egyik vezető kritikusa szerint a Moszad igazgatója, David Barnea azt mondta neki, hogy a jelenlegi politikai valóságban lehetetlen megkötni a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást.

Zangauker kedden a Hamász október 7-i támadása előtti, alatti és utáni kudarcot vizsgáló nem hivatalos vizsgálóbizottság előtt tanúskodott, és azt állította, hogy egy május körüli találkozó vége felé Barnea azt mondta neki: „Drága Einav, sajnos a jelenlegi politikai konstellációban, egy megállapodás a túszok szabadon bocsátására lehetetlen… Elmagyarázta, hogy ez a politika miatt van”.

A Moszad a Miniszterelnöki Hivatal által kiadott közleményében azt írta, hogy „a Moszad vezetőjének tulajdonított szavak egyáltalán nem hangzottak el”, továbbá: „Az Einav Zangaukerrel folytatott találkozóján a Moszad vezetője nem utalt semmilyen politikai konstellációra a tárgyalások összefüggésében, ahogy azt állították”. Barnea „továbbra is azon dolgozik, hogy hamarosan megállapodás szülessen az összes túsz szabadon bocsátásáról”.


Vádak: Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök, jelenleg az ellenzéki Nemzeti Egység képviselője, reggel a Rádió 103-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a hat túsz holttestének hazahoztala emlékeztető arra, hogy fogy az idő a Hamász fogságában lévő 109 túsz számára.

Eizenkot hozzátette, hogy a biztonsági szervezet összes vezetője és a biztonsági kabinet minisztereinek többsége a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra sürgetett, egy szakaszban, de egy valaki ellenkezett és az Binjámin Netanjahu miniszterelnök volt.

Netanjahu „követelte, hogy a folyamatot három szakaszra bontsák. Ragaszkodott hozzá, hogy ezúttal a megállapodás napi egy túsz legyen. Az előző megallapodás napi tíz túszról szólt. Sajnos most már nem lehet visszalépni”.

Eisenkot „nagyon nehéznek” nevezte Netanjahu megállapodási keretét, kifejtve, hogy az három szakaszból áll, amelyek mindegyike 42 napig tart. „Az A fázisban helyreáll a nyugalom, a B fázisban pedig állandó tűzszünetet hoznak létre. Ezt követően az izraeli hadsereg kivonul Gázából” – magyarázta.

Eizenkot szerint „Netanjahu [Jechíje] Szinwar [a Hamász vezetője] és Irán csapdájába vezetett bennünket – hogy eljussunk egy regionális háborúig, és Izraelt felőröljék egészen az összeomlásig. [Netanjahu] azt akarja, hogy a túszok visszatérjenek, de nem áll készen bátor döntések meghozatalára Egy bölcs vezetőnek bátor és kemény döntéseket kell hoznia, és ez volt a fő hiányosság, amit idén januártól láttam. Láttam, hogy nem tud semmilyen stratégiai vagy döntő döntést hozni.”

,,Az elesettek temetésre hazahozatalának küldetése méltó, jó és helyes küldetés” – mondta Eizenkot, megjegyezve, hogy a hadsereg valószínűleg kivizsgálja a túszok halálának körülményeit, és azt, hogy fogvatartóik meggyilkolták-e őket. „A ma reggel azonban emlékeztetőül szolgál a miniszterelnöknek, hogy 109 túsz van Gázában – az idejük fogyóban, haldoklanak a fogságban, és neki cselekednie kell, hogy hazahozza őket”.

„A biztonsági szervezet összes vezetője három hónappal ezelőtt azt mondta nekem, hogy megérettek a feltételek a túszok hazahozatalára. Szinwar a fő gonosz, de a felelősség az izraeli vezetést terheli, hogy hazahozza őket.”

The post Frontok, vádak és egy cáfolt állítás first appeared on Új Kelet Live.