Avi/ujkelet.live

A háború 324. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután bejelentette, hogy a 21 éves David Mose Ben Sitrit altiszt Geva Binjamin-Adamból, a haditengerészet 914. járőr századának tengerésze, elesett a Hezbollah terrorszervezet reggeli támadása során, két másik társa pedig közepesen súlyos illetve könnyű sérüléseket szenvedett.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint egy Dvora osztályú járőrhajó három tengerészét a Vaskupola elfogórakétájának repeszei találták el Izrael északi partjainál, miközben legalább két Hezbollah drón repült át a terület felett.

Videó a halálos incidensről, alatta pedig a megölt tengerész fotója

A katonaság vizsgálja annak lehetőségét, hogy az elfogórakéta a Hezbollah egyik drónját követte, majd ismeretlen körülmények miatt a hajóra váltott, és közvetlenül felette felrobbant. Egy másik lehetőség, bár kevésbé tartják valószínűnek, hogy az elfogórakétának sikerült elkapnia az egyik drónt közvetlenül a hajó felett, de egyúttal megsebesítette a tengerészeket is. Az incidens után a hajó belsejében megtalálták az elfogórakéta maradványait (az alsó képek).

A Dvora hajó jelenleg javítás alatt áll, és holnaptól újra bevetik.


Helyzet: Egy helyzetértékelést követően a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy kijelentette, Izrael ,,eltökélt szándéka, hogy megváltoztassa a biztonsági helyzetet északon, hogy az északi lakosok biztonságban visszatérhessenek otthonaikba”.

,,Ma reggel meghiúsítottuk a Hezbollah széles körű támadását az izraeli hátország ellen. Nagyon elszántak vagyunk, és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy Izrael polgárait mindenhol megvédjük” – mondta Halevi.

,,A Gázai övezetre összpontosítunk, a Hamász felszámolására és a túszok hazahozatalára. A gázai támadások során gyakorolt nyomás az a nyomás, amely a túszok hazahozatalához vezet. Ezzel egyidejűleg harcolunk a Hezbollah ellen Libanonban, folyamatosan és szisztematikusan csapást mérve rá. A háború kezdete óta a Hezbollah számos jelentős eszközt és több száz operatívot veszített” – tette hozzá Halevi.


Naszrallah: A Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah este beszédet mondott, néhány órával az izraeli hadsereg Dél-Libanonban végrehajtott megelőző csapása után, mely során olyan rakétaindítókat támadtak, melyek 05:00-kor Tel-Avivot lőtték volna.

,,Kérdezik, miért késett a válaszadás a mai napig” – mondta Naszrallah. ,,Fuad Sukr [a kvázi vezérkari főnök] halála óta készen állunk, a késés Izrael és az Egyesült Államok készültségi szintjének az eredménye – a kapkodás hibákhoz is vezethetett volna. Emellett a késedelem célja az ellenség megbüntetése volt – a tőzsde eséséhez és gazdasági veszteségekhez vezetve.”

,,Hasznos lett volna folytatni, és Izrael várakozását tovább húzni, mert van még iráni és jemeni reakció. Megvizsgáltuk, hogy megfelelő-e, ha a teljes tengely egy napon reagál, vagy külön-külön.”

Naszrallah először mondta ki, hogy azért vártak a válasszal, hogy esélyt adjanak a tárgyalásoknak a gázai tűzszüneti megállapodásról. Elmondása szerint, amikor világossá vált, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök további feltételeket szab, úgy döntöttek, hogy válaszolnak.

Elmondta, hogy a terrorszervezet a Moszad főhadiszállásának és a hadsereg számos hírszerzési egységének otthont adó Glilot bázist jelölte meg a támadás célpontjaként, és részletezte az okokat: ,,Kezdettől fogva úgy döntöttünk, hogy a célpont katonai célpont lesz, bizonyos jellemzőkkel. Valami köze kell legyen Fuad Sukr meggyilkolásához – a hírszerzéshez vagy a légierőhöz kapcsolódó bázis. Arról is döntés született, hogy a válasz célpontja Tel-Aviv közelében legyen – mélyen, nem Akkó, nem Naharija, nem Haifa.”

Naszrallah hozzátette: ,,A fő célpont a katonai hírszerzés glaliti főhadiszállása volt, és a mellette lévő másik bázis. Ezen kívül katonai bázisok és katonai állások – északon, amelyek olyan célpontok, amelyek önmagukban is támadandó célpontok. A Vaskupola és az elfogórakéták lefoglalása, hogy a drónok biztonságosan áthaladhassanak.”

Az Izraeli Védelmi Erők azt mondta, hogy a reggeli támadást „többnyire” meghiúsították, és egyetlen katonai bázisban sem keletkezett kár. Azt is közölték, hogy a Hezbollah egyik drónja sem érte Izrael középső részét.

,,Hogy pont került-e a válaszra? Megfigyeljük az eredményeket, melyeket az ellenség eltitkol a két bázison – ha az eredmény kielégítő, akkor úgy döntünk, hogy a Fuad Sukr kiiktatására adott válasz lezárult, és ha nem az, akkor fenntartjuk a jogot, hogy máskor válaszoljunk”.

A Hezbollah vezetője cáfolta az izraeli megelőző csapás sikerét: ,,Ez a narratíva tele van hazugságokkal. Az összes rakétakilövő hely kivétel nélkül működött, és nem szenvedtek kárt. Sőt, végül 340 rakétát lőttünk ki, és több tucat drónt indítottunk. Az összes kilövőhely rakétákat indított, és egyiket sem találták el. Az összes rakétát minden helyszínen elindították, ami az összes cél eléréséhez vezetett. Az összes drón átlépte a határt.”


Videók: A hadsereg szerint körülbelül 210 rakétát és húsz drónt lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre reggel. A légvédelmi rendszerek elfogták egy részüket, míg voltak becsapódások, melyek sérülést illetve kárt okoztak. A rakéták többsége nyílt területeken landolt.

Az izraeli hadsereg este három új felvételeket tett közzé.

Dél-libanoni légicsapás másodlagos robbanásokkal:

Drónt elfogása vadászgéppel:

Egy F-35-öst tankolása Libanon felett:

A Műveleti Igazgatóság parancsnoki szobájában tisztekkel beszélve Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta vasárnap, hogy Izrael képessége, hogy „elhárítsa a Hezbollah támadásának veszélyét percekkel azelőtt, hogy azt végrehajtották volna”, nagyon-nagyon sikeres volt.

,,Az ellenség több száz rakétát tervezett kilőni az északi közösségek felé, a megelőző akciók pedig azt jelentették, hogy több mint ötven százalékát, talán kétharmadukat nem lőtték ki” – mondta Gallant.

,,Eltaláltuk az ellenséget, mielőtt elindította volna [a támadást], és kibillentettük az egyensúlyából”.

,,A háború teljes képét kell néznünk. Stratégiai válaszút előtt állunk, és ki kell használnunk a tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátása érdekében, és a túszok szabadon bocsátása révén a [lehetőséget] a megállapodásra [a Hezbollahval] északon, majd később a régió megnyugtatására is” – mondta Gallant.

„Katonailag dolgozunk, és úgy készülünk, mintha nem jutnánk megegyezésre, és minden pillanatban készen állunk az északi háborúra… de nem ez a preferált utunk, és továbbra is esélyt adunk egy megállapodásnak”.


Mi lesz most: A Reutersnek nyilatkozó két diplomata szerint Izrael és a Hezbollah ma közvetítőkön keresztül üzenetet váltott a további eszkaláció megelőzése érdekében. A fő üzenet az volt, hogy mindkét fél ,,befejezett” történetként határozza meg a mai heves tűzcserét, és egyik fél sem akar totális háborút.

Egy amerikai forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak a következőt nyilatkozta: Az Egyesült Államok hírszerzési segítséget nyújtott Izraelnek a Hezbollah támadásának meghiúsításában.


Júdea és Szamária: Gázolásos terrortámadásra került sor este az Ariel csomópontnál, Szamáriában, mely során egy 39 éves férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

Két terrorista egy palesztin járművel a forgalommal szemben haladva megpróbált katonai posztokat támadni az úton. Izraeli járművekkel ütköztek, amíg az izraeli erők tüzet nyitva likvidálták őket.


Déli front: Az izraeli hadsereg nyugatra távozásra szólította a palesztinokat az izraeli által kijelölt humanitárius övezet egy kis részén, a közép-gázai Deir al-Balachban.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólításhoz egy térképet is csatolt a kiürítendő zónáról, figyelmeztetve, hogy a terület veszélyes harci zónának számít, és az izraeli csapatok erővel fognak fellépni a terrorcsoportok ellen a helyszínen.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Gyász, Naszrallah megmondja és terrortámadás Szamáriában first appeared on Új Kelet Live.