Avi/ujkelet.live

A háború 324. napja, északi front: Izrael szombaton közölte, hogy megelőző csapást mért a Hezbollah terrorszervezet célpontjaira Libanonban, megelőzve a Hezbollah Izrael elleni masszív rakéta- és dróntámadását. Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a támadás része lett volna a Hezbollah válaszának a terrorcsoport vezérkari főnöke, Fuad Sukr múlt hónapban végrehajtott likvidálására.

Az izraeli légierő mintegy száz vadászrepülőgépe a Hezbollah több ezer kilövőjét támadta és semmisítette meg negyven különböző helyszínen, többségük a zsidó állam északi része felé, néhány pedig a középső része felé volt becélozva. A Ynet szerint a Hezbollah stratégiai létesítményeket akart támadni az ország északi és középső részén, köztük a Ben Gurion reptér célba vételének lehetőségével.

Joáv Gallant védelmi miniszter rendkívüli állapotot hirdetett az országban a következő 48 órára, mely lehetővé teszi a Polgárvédelmi Parancsnokságnak, hogy korlátozásokat vessen ki a lakosságra.

A „speciális helyzet” egy jogi kifejezés, amelyet vészhelyzetben használnak, és nagyobb joghatóságot biztosít a hatóságoknak a polgári lakosság felett a védelmükre irányuló erőfeszítések ésszerűsítése érdekében. 48 óráig érvényes, hacsak a miniszterek nem hosszabbítják meg.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök reggel 7 órára összehívta a biztonsági kabinetet, közölte hivatala.

Egy rangú izraeli tisztviselő a médiának azt nyilatkozta, hogy Izrael egyedül lép fel a Hezbollah ellen, de teljes koordinációban az Egyesült Államokkal.

Sean Savett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsanak szóvivője: „Biden elnök szorosan figyelemmel kíséri az izraeli és libanoni eseményeket. Egész este a nemzetbiztonsági csapatával dolgozott. Utasítására a magas rangú amerikai tisztviselők folyamatosan kommunikálnak izraeli kollégáikkal. Továbbra is támogatni fogjuk Izrael önvédelemhez való jogát, és továbbra is a regionális stabilitásért fogunk dolgozni.”

Iszráel Katz külügyminiszter több tucat külügyminiszternek írt, amelyben Izrael támogatását szorgalmazza az iráni Hezbollah és meghatalmazottjai ellen, és hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg azt követően támadta a Hezbollahot, hogy egy Izrael ellen tervezett masszív rakéta- és dróntámadást azonosított.

Katz külügyminiszter hangsúlyozza, hogy Izrael él az önvédelemhez való jogával, és Izrael nem érdekelt egy mindenre kiterjedő háborúban.


A megelőző csapás: Izraeli vadászgépek a hajnali óráktól csapásokat mérnek a Hezbollah olyan célpontjaira, amelyek „közvetlen veszélyt jelentettek Izrael Állam polgáraira” – közölte az Izraeli Védelmi Erők, hozzátéve, hogy az ország egyes részeire „életmentő utasításokat” adnak ki.

Támadások Dél-Libanonban:

Mindeközben folyamatosan aktiválódtak a szirénák számos északi közösségben.

Elfogások Nyugat-Galilea felett:

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel egy videonyilatkozatban közölte: „Nem sokkal ezelőtt az Izraeli Védelmi Erők azonosította, hogy a Hezbollah terrorszervezetet rakétákat készül kilőni izraeli terület felé.”

„E fenyegetések elhárítása érdekében az izraeli hadsereg önvédelmi akciója során terrorcélpontokat támad Libanonban, ahonnan a Hezbollah azt tervezte, hogy támadást indít izraeli civilek ellen”.

„A Hezbollah hamarosan rakétákat, esetleg drónokat fog kilőni izraeli terület felé. Hamarosan frissítjük a Polgárvédelmi Parancsnokság iránymutatásait az izraeliek számára”.

,,Közvetlenül láthatjuk a libanoni civilek otthonai mellől Libanon déli részén, hogy a Hezbollah kiterjedt támadásra készül Izrael ellen, miközben veszélyezteti a libanoni civileket. Figyelmeztetjük a Hezbollah műveleti területein tartózkodó civileket, hogy saját biztonságuk érdekében haladéktalanul menjenek el a veszély útjából”‏.

„A Hezbollah folyamatos agressziója azt kockáztatja, hogy Libanon népét, Izrael népét és az egész régiót egy szélesebb eszkalációba sodorja. Izrael nem fogja eltűrni a Hezbollah civiljeink elleni támadásait”.

,,Önvédelmi módban vagyunk a Hezbollah – és minden más ellenség, amely csatlakozik az ellenünk irányuló támadásaikhoz – ellen, és készek vagyunk mindent megtenni, hogy megvédjük Izrael népét”.


Riport: A The New York Times jelentése szerint Izrael megelőző csapása a Hezbollah dél-libanoni kilövőit célozta, amelyeket hajnali 5 órakor lövedékek kilövésére programoztak. A támadást hajnali 4 óra 45 perc körül kezdték meg.

Az izraeli 12-es csatorna riportere, Nir Dvori szerint a Hezbollah 6000 rakétát és drónt akart kilőni ma reggel Izraelre, beleértve az ország középső részére is.


Helyzet: Hagari reggel közölte, hogy a hadsereg folytatja a meghiúsítását a Hezbollah ország elleni előkészített támadásainak.

„Eltávolítjuk az izraeli hátországot érő fenyegetéseket. Több tucat repülőgép támad jelenleg célpontokat Dél-Libanon különböző területein” – mondta Hagari egy sajtótájékoztatón.

„A Hezbollah rakétákat és drónokat lő Izraelre. Légvédelmi rendszereink, haditengerészeti hajóink és légierőnk gépei védik az ország egét, azonosítják és elfogják a fenyegetéseket, és bárhol lecsapnak Libanonban, ahol el kell távolítani a fenyegetéseket és ütést kell mérni a Hezbollahra”.

A Hezbollah egyik robbanó drónja a 98-as úton csapódik be a Golán-fennsíkon, sérülés nem történt:


A másik oldal: A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy a reggeli órákban több mint 320 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, valamint több robbanóanyaggal megrakott drónt, és ezzel sikeresen befejeződött a válaszadás első szakasza.

A Hezbollah egyik drónjának elfogása:

Videón is:

A Hezbollah közleménye szerint 11 katonai bázist vett célba Izrael északi részén. Ugyanakkor nem tett említést az izraeli hadsereg ma reggeli megelőző támadásáról.


Hátország: Egy nőt könnyebben megsebesítettek a repeszek Akkó tengerparti városában a Hezbollah észak-Izrael elleni támadásában.

Egy Libanonból kilőtt rakéta egy csirkeólba csapödott Manot nyugat-galileai közösségben. A tűzoltók dolgoznak a rakéta becsapódása miatt keletkezett tüzet eloltásán.

A Ben Gurion repülőtéren reggel 7 órakor újraindul a légi forgalom, miután órákra leállították.

A Polgárvédelmi Parancsnoksága korlátozásokat adott ki a civilek számára Tel Aviv térségében és északon.

Az oktatási tevékenységek és a munkahelyen való megjelenés csak akkor lehetséges, ha van megfelelő menedékhely a közelben és időben elérhető. Korlátozások vannak érvényben az összejövetelekre: 30 fő a szabadban és 300 fő beltérben.

A libanoni határ közelében a strandok is le vannak zárva.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Izrael vészhelyzetet hirdetett és megelőző csapásokat mért a Hezbollahra first appeared on Új Kelet Live.