Avi/ujkelet.live

A háború 328. napja, déli front: Két rakétát lőttek ki reggel a Gázai övezetből Kiszufim kibuc felé, aktiválva a szirénákat.

A lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.


Hadbíróság: A gyalogdandár mintegy 20 harcosa azt kérte a héten, hogy ne kelljen visszatérniük a harcokhoz Gázába, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Körülbelül tíz harcos kedden üzenetet kapott, hogy hadbíróság elé állítják őket parancsmegtagadásért, ha nem egyeznek bele az övezetbe való visszatérésbe.

A harcosok elmondták parancsnokaiknak, hogy 10 hónap Gázában eltöltött idő után már nem képesek visszatérni az övezetbe, de készek más feladatok ellátására.

,,Újoncként kezelnek minket, azt mondják nekünk, vagy manőver vagy börtön” – mondta néhány harcos a szüleinek. A kohorsz – november 21 – körülbelül egynegyede mentális, egészségügyi vagy személyes okokból felmentést kapott. Hasonló nehézségekről beszámoló hangok érkeznek az övezetben manőverező más dandárokhoz tartozó további zászlóaljaktól.

A harcosok szülei levelükben a következőt írták: ,,Kényszerítik őket, hogy részt vegyenek a manőverben, különben börtönbe mennek, elképesztő. Engedélyt kell hozniuk a mentális egészségügyi tiszttől. Miért kell a mentális egészségügyi tiszthez menni, hogy ne menjenek harcba. Újoncként kezelik őket, ahelyett, hogy tisztelettel bánnának velük. Kevés munkaképes harcos maradt a században. Eljött a mi időnk, szülők, hogy segítsünk nekik szembenézni azzal a rendszerrel, amely jelenleg nem számol velük.”

Az izraeli hadsereg szóvivőjének válasza: ,,Az Izraeli Védelmi Erők parancsnokai minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy támogassák és segítsék a harcosokat abban, hogy továbbra is teljesíthessék feladataikat a különböző műveleti küldetésekben. A harcosok ellen büntetőintézkedéseket, köztük bebörtönzést nem alkalmaznak.”


Túszok: A túszok családjai ma reggel a gázai határhoz mentek, hogy szeretteiknek üzenjenek abban a reményben, hogy meghallják őket.

Sira Albag, Liri édesanyja sírva kiabált át neki megafonon keresztül: ,,Kitartás, annyira hiányzol, hogy az egész testem fáj”.

Miután a hangszórókon keresztül a túszokhoz szóltak, „a családok nagy fájdalmukban áttörték a gázai kerítést, és a Gázai övezet felé futottak, hogy a lehető legközelebb kerüljenek szeretteikhez” – közölte a Túszok Családjainak Fóruma, a 11 hónapnyi sikertelen könyörgésre hivatkozva, hogy a kormány biztosítsa egy átfogó túszalku megkötését. A túszok rokonai engedelmeskedtek a biztonsági erőknek, és visszatértek Nirim kibucba.


A fogságban: Farhan al-Qadi, akit kedden mentettek ki a Hamász fogságából az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat közös hadműveletében, új részleteket árult el a 12-es csatornának a Gázai övezetben töltött hosszú fogságáról: Havonta egyszer engedtek fürödni egy lavórban. Egyedül voltam az alagútban, teljes sötétségben.

A kimentett túsz azt is megosztotta, hogy október 7-én lábon lőtték a terroristák, és a fogságban megműtötték, hogy eltávolítsák a lábában maradt golyót: A műtét szinte érzéstelenítés nélkül zajlott, és nagyon fájt. Eleinte egy lakásban tartottak a többi tússzal együtt, az élelem kevés volt.

Néhány héttel elrablása után a terroristák felvételeket készítettek róla és a vele együtt fogságban tartott egyik túszról. Qadi szerint a videón a másik túsz látszik haldoklás közben, majd rögtön utána őt is lefilmezték. Azokban a napokban Qadi látta, hogyan gyilkolták meg a mellette lévő túszt a fogságban.

Qadi: Körülbelül két hónap múlva a terroristák egy alagútba vittek. Ott egyedül voltam, és csak terroristák voltak körülöttem. Nem tudtam különbséget tenni nappal és éjszaka között. A terroristák álarcot viseltek, és többnyire kenyérszeleteket adtak enni, és nagyon kevés élelem volt. Koromsötét volt, a kezeimet a szememre tettem, hogy megbizonyosodjak róla, hogy még mindig látok, mert olyan sötét volt.

Qadi folyamatosan hallotta az izraeli hadsereg bombázását a Gázai övezetben, és azt mondta, hogy az utolsó napokban a terroristák hagytak neki egy kis kenyeret, és elmentek: Egyedül hagytak az alagútban, és hirtelen hallottam, hogy valaki héberül beszél, és rájöttem, hogy a mi katonáink azok.

A Qadi szabadulását eredményező műveletet a Gázai övezet déli részén található alagútban egy túsz vagy túszok jelenlétéről szóló hírszerzési információ alapján hajtották végre. Az akció körülbelül egy hete kezdődött, és az izraeli hadsereg tevékenységével érte el tetőpontját, ami a terroristák megszökéséhez vezetett a helyszínről, ahol Qadit fogvatartották.

Amikor napokkal később a különleges erők beléptek az alagutakba, Qadit arra kérték, hogy igazolja magát, és a Kan szerint tájékoztatni tudta az erőket, hogy a környező alagútrendszer mely részei voltak becsapdázva.

The post Rakéták Gázából, hadbíróság, fájdalmas kiáltások, gyilkosság és éhezés a fogság alatt first appeared on Új Kelet Live.