Avi/ujkelet.live

Vaskardok-63. nap: 15 óra csend után fél 11-kor aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezet melletti közösségekben és Szderot városában. Szderot önkormányzata szerint négy rakétát lőttek ki Gázából a városra, melyekből kettőt elfogott a Vaskupola a többi pedig nyílt területen landolt.

Déli front: Az izraeli légierő az elmúlt nap folyamán több mint 450 célpontra, köztük katonai létesítményekre, megfigyelőállomásokra és fegyverraktárakra mért csapást a Gázai övezetben, miközben a szárazföldi műveletek is folytatódtak.

A 7. páncélosdandár csapatai az izraeli légierő több drónját Hamász-operatívokra irányították Khan Junesz térségében. A csapások sorozata körülbelül két órán át tartott, és ,,számos” Hamász-operatív meghalt.

Egy másik incidens során a csapatok által azonosított három Hamász-operatívot vett célba egy drón. Ketten meghaltak, míg a harmadik felfedte további terroristák rejtekhelyét, ahonnan rakéták kilövését tervezték Izraelre.

Az izraeli haditengerészet szintén támadásokat hajtott végre Gázában, irányított lőszerekkel és ágyúzással, csapásokat mérve a Hamász haditengerészeti erőihez tartozó helyszínekre Gáza középső és déli részén.

Figyelmeztetés: Egyiptom figyelmeztette az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy ha a gázaiak a Sínai-félszigetre menekülnek a dél-gázai izraeli hadművelet következtében, az krízist okozhat Egyiptom és Izrael viszonyában, idézett a Walla hírportál négy amerikai és izraeli tisztviselőt.

  • Egyiptom úgy látja, hogy a gázai háború veszélyt jelent nemzetbiztonságára, és meg akarja akadályozni, hogy palesztin menekültek átlépjenek a területére.
  • December 3-ig az UNRWA adatai szerint Gázában csaknem 1,9 millió ember, vagyis a lakosság közel 85 százaléka kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A Kan hétfőn palesztin forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli szárazföldi manőver előrehaladásával és a palesztin lakosság nyugat felé tolása miatt a Hamász előállt egy olyan tervvel, amely arra ösztönzi a gázai lakosokat, hogy menjenek a Rafah átkelőhöz és az egyiptomi határkerítéshez, és tömeges beáramlást és zavargásokat okozzanak a Sínai-félszigetre.

  • A Hamász azt reméli, hogy egy ilyen forgatókönyv erős egyiptomi nyomást eredményez Izraelre, hogy leállítsa a déli harcokat és ne okozza palesztinok beáramlását a Sínai-félszigetre.
  • Ez történt az “Öntött ólom” hadműveletkor (2008 december 27 – 2009 január 18), amikor palesztinok ezrei törtek át a Rafah átkelőn, hogy a Sínai-félszigetre meneküljenek az izraeli bombázások elől, és az egyiptomi rendőrök tüzet nyitottak rájuk.
  • Mindeközben Izrael magas rangú biztonsági tisztviselői azt nyilatkozták a Kan-nak, hogy Izraelnek nem volt és nem is lesz szándéka Gáza lakóit Egyiptom felé tolni.

A Jerusalem Post riportere, Khaled Abu Toameh szerint Egyiptom figyelmeztette a Hamászt is, hogy ne bátorítsa a gázai palesztinokat a Rafah átkelő megrohamozására.

Stratégia: Két hónappal a háború kitörése óta az izraeli hadsereg jelenleg az övezetet irányító Hamász elleni polgári felkelések jeleit azonosítja, jelentette a Kan. Bár egyedi és elszigetelt esetekről van szó, és nem olyan nagy eltolódásról, amely jelenleg aggasztaná a szervezet vezetőit, a becslések szerint a kis esetekből végül nagyobb mozgalom alakulhat ki.

A katonai szóvivő tegnap nyilvánosságra hozott anyagai – a Gázai övezet északi részén a hadseregnek magukat megadó fegyveresek tucatjairól készült fényképek, valamint a politikai szárny vezetőjének, Iszmail Hanije fiának több ezer dolláros ékszervásárlásait bizonyító nyugtái – a hadsereg módszere arra, hogy „lökést” adjon a kívülről érkező hangoknak.

A hadsereg megpróbálja kihasználni a lendületet. Az idő eldönti, hogy az erőfeszítés kifizetődik-e.

Munkások: A kormány külföldről, elsősorban Srí Lankáról és Indiából érkező munkavállalók kvótájának növelését támogatja, jelenette a Kan közrádió reggel. A lépés szembe megy a biztonsági szervezetek álláspontjával, amely a politikai szintet arra sürgeti, hogy növelje a Palesztin Hatóság területeiről Izraelbe belépő palesztin munkavállalók kvótáját.

A biztonsági szervezetek vezető tisztségviselői szerint a palesztin munkások Izraelbe hozása megakadályozza a gazdasági válságot a Palesztin Hatóságban. Ha a válságot nem sikerül elkerülni, akkor biztonsági helyzet a térségben fokozódhat. Egy kormányzati forrás reakciója: ,,Jelenleg széles körben ellenzi a közvélemény a palesztin munkások beengedését. Talán a későbbiekben jöhetnek.”

The post Vaskardok: Egyiptom figyelmeztet first appeared on Új Kelet online.