ujkeletlive

Diplomáciaa CIA és az MI6 hírügynökségek vezetőinek londoni nyilatkozatai

Az Egyesült Államok újabb próbálkozásai ellenére, a megállapodás lezárását eredményező végső áttörést illetően a felek beleértve az amerikai közvetítők legfeljebb egyetlen közös nevezőben, a pesszimista álláspontban értenek egyet.

William Burns, a CIA igazgatójának szombat délutáni londoni konferencián elhangzott megjegyzéseit követően jeruzsálemi kormányzati visszhangok az amerikai kémfőnök kritikáján kívül az újabb túszalku-javaslat ismételt elutasítására utalnak. A héber médiában megjelent kormányzati vélemény szerint Izrael csalódott Burnsben is, aki a forrás szerint akként vélekedik, hogy mind Izrael, mind a Hamász politikai akaratára szükség van a túszok kiszabadítását biztosító megállapodás véglegesítésére, következésképpen a gázai terrorszervezet és a döntéshozó Netanjahu-koalíció egy lapon említése elfogadhatatlan.

A héten bemutatásra kerülő újabb alku-javaslat várhatóan a legutolsó lesz, és borítékolhatóan a tárgyalások összeomlásához fognak vezetni, ami egyben az északi Hezbollah-front berobbanásához, és egy libanoni háborúhoz fog vezetni. Ilymódon amerikai választási kampány végső hajrájában a vázlat bemutatását Washington nem fogja elsietni.

Ritka nyilvános megjelenése alkalmával Burns hangsúlyozta, hogy a túsz- és tűzszüneti alku Joe Biden elnök által megjelölt három szakasz első fázisának elfogásához szükséges értelmező szöveg 90%-a már elkészült, a vázlat utolsó 10% ütközik nehezen áthidalóható akadályokba. Ezen hiányosságok pótlására az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a héten új szöveget terjeszt elő.

Emellett, Burns, és Richard Moore, az MI6 vezetője közösen kiálltak amellett, hogy csatornáikat kihasználva keményen sürgetik a visszafogottságot, és a deeszkalációt. Az amerikai kémfőnök hangsúlyozta, hogy olyan szövegeken és kreatív formulákon dolgoznak a közvetítő Katarral és Egyiptommal együtt, amely biztosítva a tűzszünetet mindkét felet kielégíti, ugyanakkor a benyújtásra kerülő új szöveg elfogadását illetően „néhány nehéz döntésre és politikai kompromisszumra” lesz szükség mind Izrael, mind a Hamász részéről.

Bár, az Egyesült Államok tisztviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy a megállapodás elérhető közelségben van, és Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban azt mondta, hogy „már csak néhány kérdés” maradt megoldatlanul,  Binjamin Netanjahu miniszterelnök elutasítja az áttörésről szóló híreket, a tárgyalások összeomlását a mindent elutasító Hamászra hárítva.

Burns nyilatkozatát követően, a Ynet által idézett kormányzati forrás tegnap este vázolta a koalíció álláspontját, miszerint az Egyesült Államoknak követelnie kellett volna, hogy a közvetítők gyakoroljanak valódi nyomást a Hamászra, például utasítsák ki a terrorszervezet vezetőit Katarból és zárják be bankszámláikat, bár azt nem részletezte, hogy mindez hogyan befolyásolná a terrorszervezet vezetője Jahíje Szinwár álláspontját. A kormány nevében nyilatkozó tisztviselő továbbá azt nehezményezte, hogy az amerikaiak nem a megfelelő személyre, hanem a miniszterelnökre vonatkozóan fokozzák a nyomást. Eközben egy másik magas rangú izraeli forrás azt állítja, hogy a közvetítők, különös tekintettel az Egyesült Államokra, „megértették, hogy kivel van dolgunk. A Hamász megkeményítette pozícióit, és nem igazán akar megállapodást, de tiszteletben tartjuk az amerikaiakat, és várjuk a közvetítők felajánlását,”- tette hozzá megerősítve a jeruzsálemi vezetés eleve pesszimista álláspontját

Burns megjegyzései alátámasztják az amerikaiak kritikus álláspontját a mindent elutasító Hamásszal szemben, ugyanakkor úgy vélik, hogy Netanjahu Philadelphi-folyosó nyilatkozata ártott a túszalku-megállapodás ügyének.

Országos méretű tömeges tiltakozások 

Andrej Kozlov, akit 264 nap után szabadítottak ki a Hamász fogságából az Arnon hadművelet során, a szombat esti, tel-avivi tüntetésen felidézte a fogságban meggyilkolt Alex Lobanovval töltött időt, akinek holttestét a múlt héten menekítették az övezetből.

Lehet, hogy nyugodtnak tűnök, de nem vagyok az. Úgy nézek ki, mint aki mindent kézben tart, de nem így van. Egyikünk sem az, és itt soha senki nem is lesz az, ha nem hozzuk vissza az összes túszt a gázai alagutakból. Szerencsés vagyok, áldott vagyok – itt vagyok. Hersh, Eden, Karmel, Ori, Almog és Alex nem.”

Beszédében Kozlov elmondta, hogy Alex két hónapig volt a pokolban, fogságban született fiával soha nem volt alkalma találkozni – „héberül tanított meg szavakra, elmesélte az élettörténetét, megosztottuk egymással félelmeinket és reményeinket. Az én kívánságaim valóra váltak, de számára – a félelmei váltak valóra. Elvitték őt, és azt mondták nekünk, hogy hazamehet.”

„Itt kellett volna lennie, velünk. Nem hagyhatjuk, hogy ez a katasztrófa tovább folytatódjon, követelnünk kell, hogy vezetőink megtegyenek mindent, ami szükséges, és helyesen cselekedjenek. Haza kell hoznunk őket rehabilitációra vagy temetésre, értük, a családokért és Izraelért.” – tette hozzá.

A túszalku tárgyalások szemmel látható összeomlása ellen tiltakozva szombat este minden eddiginél nagyobb méretű tömeg vonult az utcára országszerte. Az október hetedikei támadások, és a túszok elhurcolásának tizenegyedik hónapját jelző fordulón több százezren tiltakoztak  a központi helyszínen Tel-Avivban, és több tucat városban országszerte a túszok kiszabadítását követelő alku véglegesítését illetve kormányváltást követelve. A Túszok Családjainak Fóruma által szervezett nagygyűlésen, állításuk szerint a rendőrség által is megerősített mintegy fél millióan jelentek meg Tel-Avivban, és további 250 ezren tüntettek az ország más területein, többek között Haifán, Be’erseván, Rison Lecionban, illetve a miniszterelnök kesszáriai rezidenciája előtt.

A gyűlésen számos érintett hozzátartozó szólalt fel, illetve politikusok is megjelentek. A gyűlést követően összecsapások alakultak ki a rendőrséggel, amikor az aktivisták megpróbálták lezárni a főbb utakat, köztük az Ayalon autópályát, öt személyt letartóztattak rendbontás miatt.

A nagy tömeg részben annak a döntésnek volt köszönhető, hogy a túszok családjainak fóruma úgy döntött, hogy a heti szombat esti gyűlését összevonja a kormányellenes tüntetésekkel, amelyeket hónapok óta párhuzamosan tartanak a védelmi minisztérium főhadiszállása előtt.

The post Közös nevező a pesszimizmus a CIA és az MI6 főnökök nyilatkozatait követően, és többszázezres tüntetések first appeared on Új Kelet Live.