Avi/ujkelet.live

A háború 340. napja, déli front: Izraeli vadászgépek a hírszerzési szervezetek irányításával az éjszaka csapást mértek a Hamász terrorszervezet három prominens terroristájára, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek az Izrael által kijelölt humanitárius övezet területén elrejtve, a dél-gázai Khan Juneszben.

Szamer Iszmail Khader Abu Daqqa a Hamász légi erőinek vezetője volt; Oszama Tabas, a Hamász hírszerzési részlegének megfigyelés és célpontok egység vezetője volt; és Ajman Mabhuh, egy másik magas rangú Hamász tiszt volt.

Mindhárman közvetlenül részt vettek az október 7-i mészárlásban és az elmúlt hónapokban a Gázában bevetett izraeli csapatok és Izrael elleni egyéb támadásokban.

A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát és a folyamatos légi megfigyelést a támadást megelőző órákban, ,,olyan módon, amely igazolta [a célpontok] jelenlétét a területen más terroristákkal együtt”.

Palesztin médiajelentések szerint a csapások eltalálták a kitelepített gázaiak egyik sátortáborát, több mint negyven személy meghalt és több mint hatvan megsebesült.

A hadsereg szerint a Hamász által közölt számok nincsenek összhangban az Izraeli Védelmi Erők rendelkezésére álló információkkal.

,,Annak ellenére, hogy az Izraeli Védelmi Erők kiterjedt intézkedései révén lehetővé tette a gázai lakosság eltávolítását a harci területekről, beleértve egy humanitárius terület kijelölését is, a Hamász terrorszervezet továbbra is beágyazza operatívjait és katonai infrastruktúráját a humanitárius térségbe, és módszeresen élő pajzsként használja a gázai civileket terrorista tevékenységeihez” – tette hozzá a hadsereg.


ENSZ: Az izraeli hadsereg tegnap közölte, hogy kihallgatás céljából megállított egy ENSZ-konvojt a Gázai övezet északi részén, miután értesülései szerint több engedély nélküli palesztin gyanúsított besurrant az egyik járműbe.

,,A csapatok feltartották a konvojt, hogy kihallgathassák a gyanúsítottakat” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az incidens még nem zárult le.

A katonaság továbbá hangsúlyozta, a konvoj nem polio-vakcinákat szállított, amint azt egyes jelentések állították, hanem a területen lévő személyzetet váltó ENSZ-alkalmazottakat.


Èszaki front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeire a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Khiamban és Naqurában.

Továbbá a hadsereg aknavetőkkel támadta Naqura térségét.


Terrorelhárítás: A gyanúsított, akit tegnap letartóztattak a biztonsági erők a 6-os úton, egy hebroni terrorsejt tagja volt, és rövid időn belül terrortámadást terveztek végrehajtani Izrael középső részén, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A Sabak belbiztonsági szolgálat szolgáltatta a hírszerzési információt, amely szerint a keresett személy egy ingázó járművel indult útjára más illegálisan beszivárgó palesztinokkal együtt, nyilvánvalóan az azonosítása megnehezítése érdekében.

Az információ beérkezésekor nagy számú erőt vezényeltek a 6-os útra, és egy helikoptert is bevetettek, és a Sabak a legjobb harcosait – a Tequila csapatát – küldte ki, akik kirángatták a gyanúsítottat a járműből, és bevitték kihallgatásra. A terroristánál fegyvert vagy robbanóanyagot nem találtak. A járműben lévő tizenkét másik palesztint szintén letartóztatták.

Később az izraeli biztonsági erők letartóztatták a terrorista két másik társát a Hebron melletti Bani Naimban, ahonnan a trió származik. A Sabak szerint a terrortámadáshoz szánt fegyvereket találtak a másik két terrorista otthonában.

A terrorsejt tagjainak kihallgatása folyamatban van.


Figyelmeztetés: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar figyelmeztette a biztonsági kabinet tagjait a Templom-hegyen bekövetkező változások ellen, amelyek az erőszak kitöréshez vezethetnek, az intifáda küszöbén, jelentette a KAN tegnap. Bar szerint ,,ez egyesíti az arénákat, és az utca felébredéséhez vezethet – ami a tíz hónapja tartó gázai harc alatt nem történt meg”.

Vasárnap, a kormányülés elején Binjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a Templom-hegyi status quo-ban nincs változás. Ezzel Netanjahu azt az utasítást hangsúlyozta a miniszterek felé, hogy ,,nincs látogatás a Templom-hegyen az ő előzetes jóváhagyása nélkül, katonai titkárán keresztül”.


Helyzet: Udi Szegal, a 13-as csatorna riportere tegnap este „Ideje felébredni” címmel osztotta meg gondolatait a háborúval kapcsolatban kialakult helyzetről.

,,11 hónap háború után, felelősségvállalás, a hibázás beismerése nélkül, a libanoni rakétatámadásokkal, a harccal Gázában és a terrortámadásokkal a területeken [Júdea és Szamária] – az izraeli kormány a legnagyobb veszély felé száguld: A cionista vállalkozás lerombolása. A miniszterelnök megengedi a gazdasági téren sikertelen, de politikáját tekintve nagyon sikeres pénzügyminiszternek, hogy végrehajtsa a Palesztin Hatóság szétzúzására, lassú megfojtására irányuló tervet, és megvonja a hatalmat az Izraeli Védelmi Erőktől – a szuveréntől a területeken az 1967-es elfoglalásuk óta.

Ez egy csendes annektálás. Ez azt jelenti, hogy a folyamat végén, ha nem állítják le, Izrael a nemzetközi jog szerint – és különösen az egész világ szemében – felelős lesz a Júdeában és Szamáriában élő 2,5 millió palesztinért. Ugyanakkor [Binjámin] Netanjahu miniszterelnök legutóbbi médialépése, amely a Philadelphi-folyosót stratégiai eseménnyé változtatta, nemcsak a megállapodás csekély lehetőségét hiúsította meg. Politikai jelentősége az elszakadás visszavonása [az izraeli kivonulás Gázából 2005-ben] és a több mint kétmillió palesztin feletti ellenőrzés Gázában visszakerül. Izrael felelőssége.

A lépés végén Izrael lesz közvetlenül felelős 4-5 millió palesztinért. A Jordántól [folyó] és a tenger között, Izrael földjén körülbelül 5 millió palesztin lesz státusz nélküli, további 2 millió izraeli arab állampolgár, akiknek többsége palesztin identitású, szemben a nyolcmillió zsidóval. 8 a 7 ellen. Majdnem döntetlen demográfiailag.

[David] Ben-Gurion drámai változással zárta a függetlenségi háborút: 80% zsidó az 1949-es határokon Izrael állam területén, szemben a nem zsidó 20%-kal. Ő egy zsidó államot adott nekünk. A gázai háború megváltoztathatja a valóságot. Egy mozdulattal az ENSZben, a nemzetközi bíróságok és a világ országai apartheid állammá vagy kétnemzetiségű állammá nyilvánítják Izraelt. Ránk kényszeríthetik az ,,egy ember, egy szavazat” szabályt, és lerombolhatják az egész cionista forradalmat.

Aki azt mondja, hogy ‘ne aggódjatok’ – azt személyes elfogatási parancsok zörgetik. Azok, akik alábecsülik, azt mondják maguknak, hogy ‘I-ten segítségével minden rendben lesz’. Ideje felébredni. Ez a legveszélyesebb fejlemény Izrael Állam számára megalakulása óta”.

The post Légicsapás a humanitárius zónában, terrorelhárítás, figyelmeztetés és a helyzet first appeared on Új Kelet Live.