Avi/ujkelet.live

A háború 341. napja, déli front: Két katona meghalt, többen pedig megsebesültek, miután tegnap este lezuhant az izraeli légierő egyik helikoptere a Gázai övezet déli részén, a Philadelphi-folyosó közelében. A tragédiát a hadsereg balesetnek minősítette.

A vizsgálat kezdeti szakasza megállapította, hogy egy UH-60 Black Hawk „Bagoly” a 123. repülőszázadból a 669-es egység egészségügyi csapatával Rafahba repült, hogy evakuáljanak egy lövések következtében súlyosan megsebesült harcost.

00:32-kor, a leszállás utolsó szakaszában egy izraeli katonai táborban Rafahban a helikopter a földbe csapódott. A vizsgálat szerint a helikoptert nem érte ellenséges tűz, és a zuhanás pillanatokkal azelőtt történt, hogy a repülőgépnek le kellett volna szállnia, vagyis nem nagy magasságból zuhant le.

A helikopter így is súlyosan megsérült a balesetben, és a fedélzetén tartózkodók mind megsérültek.

Két katona életét vesztette, további nyolcat pedig a beersevai Szoroka kórházba szállítottak, köztük négy állapota súlyos. Az egyik súlyos sérült a harcmérnök, akinek az evukálára mentek. Az elesett és megsérült katonák családjait értesítették. Az elesett katonák neveit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Még mindig nem világos, hogy mi vezetett a balesethez. A légierő nagy biztonsággal állítja, hogy nem ellenséges tűz, hanem műszaki vagy emberi hiba okozta.

Vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy a helikopter miért csapódott a földbe a tábor területén, ahelyett, hogy megfelelően landolt volna.

A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy elrendelte a Bagollyal való gyakorlórepülések leállítását. A bevetések és a vezető tisztviselők légi szállítását illetően ebben a szakaszban nincs változás.

The post 2 katona meghalt, miután a légierő helikoptere lezuhant Gázában first appeared on Új Kelet Live.