ujkeletlive

Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt órákban  légicsapások sorozatát indította Libanonban, hogy megakadályozzák a terrorszervezet két magasrangú vezetőjének pénteki likvidálása után várható Hezbollah rakétatámadásokat.

Válaszul, a libanoni terrorszervezet az éjszaka folyamán több hullámban indított légitámadásokat Izrael ellen. Az északi front eszkalálódása közepette, párhuzamosan országszerte tovább folytatódtak a Gázában fogvatartott túszok kiszabadítására felszólító szombat esti tüntetések. Az ország területén eddig legmélyebb célpontokat támadó tegnap esti rakétasorozat tetőzése az esti tüntetések után történt, és elkerülte a tiltakozások központi helyszínét Tel-Avivot.

A tüntetések fő szervezője a Túszok és eltűnt családok fóruma a fogvatartottak egyezség útján történő hazatérését biztosító megállapodás véglegesítésére szólította fel a kormányt, hangsúlyozva az életben lévők kimentését és rehabilitációját, illetve az övezetben fogvatartott halottak hazahozatalát és megfelelő temetését saját hazájukban.

A háború 351. napján a gázai pokolban fogvatartott túszok hozzátartozói nyilatkozatukban kiemelték, hogy szeretteiket élve rabolták el, hozzátéve – a miniszterelnöknek nincs mandátuma elhagyni őket az északi háború árnyékában.

A kormányellenes tüntetésekkel közösen szervezett gyűlés központi helyszínén az október hetedikei Hamász támadások során elrabolt foglyok hozzátartozói mondtak beszédet. Közöttük az övezetben fogvatartott testvére és az összes túsz kiszabadítása érdekében felszólaló Mor Korengold hangsúlyozta, hogy – „ez nem politikai küzdelem, ez egy közösségi küzdelem. A legfontosabb közösségi küzdelem az ország történetében. És arra kérek minden izraelit, akinek fontos: baloldaliakat, jobboldaliakat, világiakat, vallásosakat: menjetek az utcára, emeljetek táblákat, kiáltsatok, beszéljetek, imádkozzatok, énekeljetek, öleljetek – menjetek, és mutassátok meg nekünk és az egész világnak, hogy nem mondotok le róluk. Mert lemondani róluk annyi, mint lemondani rólunk.”

A túszalkut támogató demonstrációk ikonikus alakja, a fogvatartott Matan Zangauker édesanyja, Einav mellett, tegnap este felszólalt Eli Albag, akinek lányát, Lirit szintén október 7-én rabolták el a Hamász terroristái a hadsereg Nahal-ozi támaszpontjáról. Albag hangsúlyozva a Hamász felelősségét, de arra is felhívta a figyelmet, hogy bár egész évben voltak lehetőségek az egyezségre, a kormány mégsem élt velük, és miközben a Kneszet képviselőinek összefogására szólított fel, megjegyezte – „eltelt egy év, és most jut eszükbe, hogy foglalkozzanak az északiakkal? Hol voltatok egy évig, miközben észak égett. Minden nap rakétatámadások érték őket.”

A gyűlésen ezenkívül felszólalt Sahar Mor is, akinek nagybátyját, Avraham Mundert hurcolták el Nir Oz kibucbeli otthonából, majd a Hamász fogságában létfontosságú gyógyszerek nélkül meghalt. A rendőrség végül tisztázatlan okok miatt letartóztatta Mort, aki beszédében korábban azt hangsúlyozta – „a hamis egység nevében azt mondták nekünk, hogy csendben áldozzuk fel szeretteinket. Aki ezt nem teszi, azt rágalmazzák és támadják. Avraham Munder nagybátyámat élve rabolták el, és négy-hat hónap között maradt életben. Vére már nem a Hamász, hanem a kormány kezén szárad.”

A rendőrség a tel-avivi tüntetés mellett, a Binjámin Netanjahu miniszterelnök kesszáriai rezidenciájánál, illetve a jeruzsálemi tiltakozások során is több személyt őrizetbe vett. A letartóztatottak között volt Dan Haluc a hadsereg volt vezérkari főnöke, akit a rendőrök a karjánál, és a lábánál fogva vonszoltak el a kesszáriai tüntetésről, ahonnan két másik sérült tüntetőt a mentők kezelésre kórházba szállítottak.

Az est folyamán a rendőrség közölte, hogy a tüntetők tüzeket gyújtottak Tel Aviv környékén, és szembeszálltak a rendőrséggel, mondván – „a tiltakozáshoz való jog ott ér véget, ahol a bűncselekmények, az erőszak és a vandalizmus kezdődik, valamit a tiltakozáshoz való jog nem foglalja magában a gyújtogatást, a főutak elzárását vagy a rendőrök megtámadását.”

The post Erősödő északi front mellett tovább folytatódnak a szombat esti tömeges tüntetések first appeared on Új Kelet Live.