Avi/ujkelet.live

A háború 354. napja, Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap reggel indított széleskörű libanoni légicsapásai óta mintegy 400 közepes hatótávolságú rakétavetőt, 70 fegyverraktárt, valamint mintegy 80 drónt és robotrepülőgépet semmisített meg.

A hadsereg szerint ezek a több mint 1500 Hezbollah-célpont között voltak, amelyeket Libanon mintegy 200 különböző területén támadtak. A csapások többsége olyan otthonokra irányult, ahol a Hezbollah lőszert tárolt.

Több mint 250 vadászgép vesz részt a támadásokban, és eddig mintegy 2000 lőszert dobtak le.

A hadsereg kijelentette, hogy folytatja a Hezbollahra mért csapásokat, hogy megsemmisítse képességeit és ,,megváltoztassa a biztonsági valóságot északon”.


Kontextus: Az izraeli légierő egyik magas rangú tisztje szerint az elmúlt két nap során végrehajtott légicsapások Libanonban a legkiterjedtebbek, amelyeket az izraeli légierő valaha is végrehajtott története során.

A kiterjedt légicsapások Libanon déli részén és a Beqaa-völgyben ,,megváltoztatják az operatív helyzetet északon, megváltoztatják a valóságot”.

,,Még messze vagyunk egy totális háborútól; a Hezbollah kimérten cselekszik, mert tisztában van azzal, hogy még nem vetettük be minden képességünket”.

A Hezbollahnak két fő képessége volt, amelyeket évtizedek alatt épített ki:

  • Az elit Radwan Erő és a terrorszervezet rakétái és drónjai.
  • Az Izrael megrohamozásáért felelős Radwan vezetése pénteken meghalt egy izraeli légicsapásban.
  • A légierő az elmúlt napokban masszívan támadja a Hezbollah rakéta- és drón-képességeit Libanon-szerte.

A légierő azon dolgozik, hogy a Hezbollah ,,összes rakétaképességére” csapást mérjen, és ,,nagyon elszántan” támadja.

A tiszt szerint a Hezbollah továbbra is rendelkezik rakétaképességekkel, de a legutóbbi csapások során jelentős károkat szenvedett.

A légierő azon munkálkodik, hogy csökkentse a kockázatát a civilek megsebesülésének a támadasok során, ez fontos részét képezi offenzív terveinek. A hadsereg többször figyelmeztette a civileket, hogy hagyják el otthonaikat, ahol a Hezbollah fegyvereket tárolt, órákkal a csapások megkezdése előtt.

A tiszt szerint a Hezbollah kétszer is veszélyeztette a libanoni civileket. Először azzal, hogy fegyvereket helyez el az otthonaikban, másodszor pedig, hogy azt mondja a civileknek, hagyják figyelmen kívül az izraeli hadsereg evakuálási felszólításait.

Libanoni egészségügyi tisztviselők szerint közel 600 személy vesztette életét a tegnap óta tartó légicsapásokban. A hadsereg értékelése alapján sok Hezbollah-operatív van a halottak között.

Lakóhelyüket elhagyni kényszerültek ezrei távoztak Libanonból Szíriába:


Támadások Libanonból: Körülbelül 300 rakétát lőttek ki reggel óta Libanonból Észak-Izraelre, több mint 1 millió civilt küldve az óvóhelyekre.

Anya és három gyermeke a védett szobában tartózkodtak – és túlélték: a család háza Ros Pinán a közvetlen rakétatalálat után:

Este 30 rakétával célozták Nyugat-Galileát és további 30-cal Cfátot. A támadások következtében sérülések történtek, valamint anyagi károk és tüzek keletkeztek.

Röviddel este 8 előtt három drónt küldtek Kármel térségére, egy részüket elfogták, az incidens vizsgálat alatt. Valamint rakétákat lőttek ki Cfátra:


Szárazföldi hadgyakorlat: Joáv Gallant védelmi miniszter egy libanoni szárazföldi offenzívát szimuláló hadgyakorlaton a katonákhoz beszélve azt mondta, hogy a hadsereg ,,további csapásokat készített elő” a Hezbollah ellen.

,,A mai Hezbollah nem az egy héttel ezelőtti. Az ütések sorozata, amellyel a parancsnoksága és irányítása szembesült, az operatívjai, a fegyverei, mindezek rendkívül súlyos csapások” – mondta Gallant a 7. páncélosdandár és a 202. ejtőernyős zászlóalj csapatainak.

,,További ütések állnak készen, tudjuk, mit kell tennünk… Bármilyen Hezbollah erő, mely szembe kerül veletek, megsemmisül, nyugtalanítja őket a harcban szerzett tapasztalatok” – mondta Gallant a korábban a Gázai övezetben a Hamász ellen harcoló katonáknak.


Remények: Joe Biden amerikai elnök kedden az ENSZ éves közgyűlésén felszólalva kijelentette, hogy továbbra is eltökélt a regionális háború megelőzése mellett, és hangsúlyozta, hogy még mindig lehetséges a diplomáciai megoldás Izrael és a Hezbollah között.

„Október 7. óta azt elhatároztuk, hogy megakadályozunk egy szélesebb háborút, mely az egész régiót elnyeli” – mondta Biden.

„A Hezbollah a [Hamász] október 7-i támadását követően provokáció nélkül rakétákat lőtt ki Izraelre. Majdnem egy évvel később az izraeli-libanoni határ mindkét oldalán túl sok kitelepített maradt.”

„A totális háború senkinek sem érdeke. Bár a helyzet eszkalálódott, a diplomáciai megoldás még mindig lehetséges. Valójában továbbra is ez az egyetlen út a tartós biztonsághoz, hogy mindkét ország lakosai biztonságban visszatérhessenek otthonaikba és a határra. Ez… az, amiért fáradhatatlanul dolgozunk”.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete Biden beszédére reagálva: „Nagyra értékeljük az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatását jelenleg, amikor a gonosz erői ellen harcolunk.

Egy diplomáciai lépés mindig jobb a konfrontációnál, de egy év után, amikor a túszokat [a Hamász] terroralagutakban meggyilkolják, és az északi lakosok nem térhetnek vissza otthonaikba, elszántak vagyunk, hogy minden lehetséges módon helyreállítsuk állampolgáraink biztonságát. ”

The post A masszív légicsapások közepette 300 rakétát lőttek ki Libanonból first appeared on Új Kelet Live.