ujkeletlive

Feltételeket szabva, a miniszterelnök utolsó percben állította le Gallant washingtoni útját 

Nem sokkal a tervezett utazás előtt az izraeli védelmi minisztérium tegnap tájékoztatta a Pentagont, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter tervezett washingtoni útja halasztásra került.

A váratlan bejelentésre azt követően került sor, hogy olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Binjamin Netanjahu miniszterelnök az utolsó pillanatban feltételeket szabott a látogatás jóváhagyásához.

A tel-avivi Kirjában történt tegnap este zajló biztonsági megbeszélés után Gallant elvileg egyenesen a reptérre indult volna, de a miniszterelnök közölte vele, hogy a kabinet addig nem hagyja jóvá az egyébként amerikai meghívásra történő utazást, amíg saját maga nem folytat megbeszélést Joe Biden elnökkel.

Közelmúltban meglebegtett kirúgása miatt amúgy is feszült a hangulat Gallant és a Netanjahu között, míg a miniszterelnök kapcsolata hasonlóan hűvös a Fehér Házzal is. 

A feltételként szabott washingtoni hívás hetek óta az első lenne Biden és Netanjahu között, miközben Izrael a múltheti iráni támadást követően olyan nagyszabású válaszcsapásra készül, amely az egész régióra kiterjesztheti a háborút.

Ily módon Gallant útjának izraeli-védelmi célkitűzése lett volna, hogy amerikai támogatást szerezzen az iráni akcióhoz, miközben a felmerülő kritikus kérdések megvitatása fontos lett volna az előre megbeszélt találkozókon az amerikai védelmi miniszter Lloyd Austinnal, Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint a légierő vezérkari főnökével és a védelmi minisztérium vezérigazgatójával.

A miniszterelnök ultimátuma azonban inkább személyes jellegű késleltetésnek tűnik, ugyanis egyrészt Netanjahu már egy hete tudott Gallant tervezett útjáról, de nem kérte a kabinet jóváhagyását. Emellett, az ominózus telefonbeszélgetés már a Netanjahu és Gallant közötti fellángolás előtt meg volt beszélve, – jelentette forrásokra hivatkozva az Axios.

A Miniszterelnöki Hivatal közleményében szintén megerősítette, hogy Netanjahu nem engedi át a washingtoni út és a megbeszélések jogát, mondván nincs értelme, amíg hivatalos és egyértelmű döntés születne az Iránnal szembeni megtorlás jellegéről.

A hivatal közleményében hozzátette, hogy amint megszületik a döntés, az a személy, akinek „először az Egyesült Államokkal kell ezt megvitatnia, az Netanjahu, és ezt Biden elnökkel kell megtennie.”

A héber médiában eközben számos feltételezés látott napvilágot az utazást és halasztását illetően. A 13-as csatorna az NBC riportját idézi, miszerint a tervezett látogatás hátterében a Biden-kormányzat az elmúlt 24 órában attól tartott, hogy elterelésre használhatják egy iráni támadás végrehajtása végett. A Maariv viszont úgy tudja, hogy Jeruzsálemben attól tartottak, miszerint Gallant meghívása az amerikaiak kísérlete a Fehér Ház és Pentagon tisztviselőivel egyébként jó kapcsolatot ápoló védelmi miniszter kirúgása ellen.

Összegezve, nem ez az első alkalom, hogy Gallant amerikai kollégáival tervezett találkozói ellenállást váltottak ki a miniszterelnök körében. Netanjahu jelenlegi kormányának beiktatását követően eleve megtiltotta a washingtoni hivatalos utazásokat minisztereinek, mindaddig amíg nem kap meghívót a Fehér Házba, ami ezidáig nem történt meg.

Ultimátum nélkül is működik

A Netanjahu-Biden beszélgetés várhatóan szerda reggel megtörténik, középpontjában az iráni válaszcsapás tervei, – közölték amerikai tisztségviselők az Axios riporterének nyilatkozva.

A háttérben, egy hét elteltével úgy tűnik még mindig nincs döntés az Irán elleni megtorlás mikéntjéről. Netanjahu tegnap magas rangú miniszterekkel, valamint az izraeli katonai és hírszerző szolgálatok vezetőivel egyeztetett a tervezett támadások mértékéről és időzítéséről. A miniszterelnök korábbi nyilatkozatai szerint a múlt heti Izrael elleni támadásra a válasz jelentős lesz, és valószínűleg magában foglalja az iráni katonai célpontok elleni légicsapások és az olyan titkos támadások lehetséges kombinációját, mint a Hamász vezetője Iszmail Haníjé teheráni likvidálása volt.

Emellett, Washington figyelmeztetései ellenére, Izraelben mérlegelték az iráni olajinfrastruktúrára, illetve a nukleáris képességekre mért lehetséges csapásokat is, ami viszont az amerikai szövetséges támogatása nélkül nehezen megoldható. A Fehér Ház álláspontja szerint, Biden az olyan iráni célpontok kiiktatásával ért egyet, melyek jelentősek, de nem  aránytalanok.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken közölte Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszterrel, hogy az Egyesült Államok „egyértelműséget és átláthatóságot vár Izraeltől terveivel kapcsolatban, mivel azok hatással vannak az amerikai erőkre és érdekekre a térségben.”

The post Ultimátum – Netanjahu leállította Gallant washingtoni útját feltételeket szabva a jóváhagyáshoz first appeared on Új Kelet Live.