Skip to content

Minestrone – az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese

Minestrone – az olaszok egyszerű, fűszeres-zamatos levese
Italian minestrone soup on white wooden background. Top view.

 

Egy tányér minestrone leves tésztával, mellette kanállal.

Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják – no, meg persze a friss zöldségek.

Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz klasszikusok közül azonban hiba lenne kihagyni a minestronét. Ez egy igazi színes, tápláló és lélekmelegítő fogás, amit évszaktól függetlenül bármikor jóleshet kanalazni.

Régiónként eltérő, hogy mit kiáltanak ki az igazi minestronénak. A mi verziónk mindenesetre tele van friss zöldségekkel, fűszerekkel, és tészta is kerül bele, amely tökéletesen sűríti és gazdagítja az ízeket. Miután vegán receptről van szó, nincs benne hús vagy húsalaplé, a karakteres fűszereknek és a zamatos paradicsomalapnak köszönhetően mégis telt, intenzív ízvilágot kapsz. Tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora, amelyet akár előre is elkészíthetsz, másnapra ugyanis összeérnek az ízek, így még finomabb lesz.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál szárzeller
  • ½ zellergumó
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1 kápia paprika
  • 100 g zöldbab
  • 80 g zöldborsó
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 70 g sűrített paradicsom
  • 400 ml paradicsomlé
  • 1 liter víz
  • 100 g tészta
  • 400 g fehérbabkonzerv (a levével együtt)
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 csipet fehérbors
  • egy csokor friss petrezselyemzöld

A minestrone leves elkészítése

  1. Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsd közepes lángon 3-4 percig.
  2. Add hozzá a felezett karikákra vágott sárgarépát, a 0,5 cm-es félholdakra vágott szárzellert, a batonokra – 1×4 cm-es hasábokra – vágott zellergumót, a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a zöldborsót. Pirítsd további 5 percig, míg kissé megpuhulnak, majd ízesítsd sóval.
  3. Tedd bele a fokhagymát, a bazsalikomot, az oregánót és egy csipetnyi fehérborsot, majd kevergetve pirítsd 2-3 percig.
  4. Add hozzá a sűrített paradicsomot, futtasd meg 1 perc alatt, majd öntsd rá a paradicsomlevet és az 1 liter vizet.
  5. Forrald fel, majd főzd közepes lángon 5 percig.
  6. Add hozzá a konzerves fehérbabot a levével együtt, a batonokra vágott kápia paprikát, valamint a tésztát.
  7. Főzd további 8-10 percig, amíg a tészta al dentére puhul.
  8. Ellenőrizd a sózást és ízesítést.
  9. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemzölddel.


Szántó István


Related article

Feledhetetlen MÜHA élmények

Sokszínű programkínálattal várja a közönséget a Művészetek Háza az idei évadban is! Az „élménykínálatban” kicsikre és nagyokra, a könnyű- és a komoly műfaj...

0 Comment

Az elmúlt 24 óra számokban

Hírek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből. Garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság S. Júlia 21 éves miskolci lakossal szemben. A rendelkezésre...

0 Comment

Közlemény

Aljegyzővé nevezte ki Dr. Buda Zsuzsannát a Polgármesteri Hivatal Jogi és Igazgatási Főosztályának vezetőjét Dr. Kriza Ákos polgármester. Így Miskolc Megyei Jogú Város...

0 Comment

Ezt már olvasta?

február 18, 2025