

Ahány olasz régió, annyiféle minestrone leves, de a karakteres fűszerek és a zamatos paradicsomalap többségükben meghatározó. A mi receptünk lelkét is ezek adják – no, meg persze a friss zöldségek.
Az olasz konyháról a többségnek valószínűleg a tésztaételek, a vegán verzióban is elkészíthető paradicsomos húsgombóc, a tiramisu vagy a bruschetta ugrik be elsőre. Az olasz klasszikusok közül azonban hiba lenne kihagyni a minestronét. Ez egy igazi színes, tápláló és lélekmelegítő fogás, amit évszaktól függetlenül bármikor jóleshet kanalazni.
Régiónként eltérő, hogy mit kiáltanak ki az igazi minestronénak. A mi verziónk mindenesetre tele van friss zöldségekkel, fűszerekkel, és tészta is kerül bele, amely tökéletesen sűríti és gazdagítja az ízeket. Miután vegán receptről van szó, nincs benne hús vagy húsalaplé, a karakteres fűszereknek és a zamatos paradicsomalapnak köszönhetően mégis telt, intenzív ízvilágot kapsz. Tökéletes hétköznapi ebéd vagy vacsora, amelyet akár előre is elkészíthetsz, másnapra ugyanis összeérnek az ízek, így még finomabb lesz.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál szárzeller
- ½ zellergumó
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 kápia paprika
- 100 g zöldbab
- 80 g zöldborsó
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 70 g sűrített paradicsom
- 400 ml paradicsomlé
- 1 liter víz
- 100 g tészta
- 400 g fehérbabkonzerv (a levével együtt)
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 csipet fehérbors
- só
- egy csokor friss petrezselyemzöld
A minestrone leves elkészítése
- Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsd közepes lángon 3-4 percig.
- Add hozzá a felezett karikákra vágott sárgarépát, a 0,5 cm-es félholdakra vágott szárzellert, a batonokra – 1×4 cm-es hasábokra – vágott zellergumót, a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a zöldborsót. Pirítsd további 5 percig, míg kissé megpuhulnak, majd ízesítsd sóval.
- Tedd bele a fokhagymát, a bazsalikomot, az oregánót és egy csipetnyi fehérborsot, majd kevergetve pirítsd 2-3 percig.
- Add hozzá a sűrített paradicsomot, futtasd meg 1 perc alatt, majd öntsd rá a paradicsomlevet és az 1 liter vizet.
- Forrald fel, majd főzd közepes lángon 5 percig.
- Add hozzá a konzerves fehérbabot a levével együtt, a batonokra vágott kápia paprikát, valamint a tésztát.
- Főzd további 8-10 percig, amíg a tészta al dentére puhul.
- Ellenőrizd a sózást és ízesítést.
- Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemzölddel.