Aviv Kochavi vezérkari főnök és Kenneth McKenzie négycsillagos tábornok olajfát ültet Tu Bisvát alkalmából 2021. január 28. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők a héten kijelölt egy tisztet első képviselőjeként az Egyesült Államok Központi Parancsnokságában (CENTCOM), közölte a hadsereg csütörtökön Twitteren.

A légierő egykori pilótája, aki biztonsági okokból csak rangjával és neve héber kezdőbetűjével azonosítható, mint ,,Alef” őrnagy, a CENTCOM tampai főhadiszállásán fog állomásozni Floridában.

„Posztjának részeként többek között az Izraeli Védelmi Erők és a CENTCOM közötti közös parancsok koordinálásáért, béke- és háborús időkben, az operatív együttműködés megerősítéséért és a hadműveleti ismeretek cseréjéért lesz felelős,” – közölte a hadsereg.

„A kiképzés, a hírszerzés és a hadműveleti tervezés terén folytatott együttműködés révén továbbra is foglalkozni fogunk a jelenlegi kihívásokkal, amelyek közül a legfontosabb az iráni fenyegetés. Nincs kétségem afelől, hogy a CENTCOM-mal és az Öböl-menti országokkal folytatott közös munka továbbra is nagy eredmények felé vezeti Izraelt és annak biztonságát” – közölte Tal Kalman vezérőrnagy az izraeli hadseregből, aki a kifejezetten Irán elleni fellépéssel megbízott katonai igazgatóságot vezeti, mely Stratégiai és Harmadik Kör Igazgatóság néven ismert.

A hadsereg szóhasználatában a földrajzilag közvetlen természetű fenyegetéseket – mint például a libanoni Hezbollah vagy a gázai Hamász terrorszervezetek – az „első körbe” sorolja, a távolabbi ellenségeket, mint az iráni meghatalmazottak Irakban, „második körbe” és a távolabbi fenyegetéseket, mint például Irán, állítólag a „harmadik körbe” tartoznak.

A CENTCOM a múlt hónap elején vette át hivatalosan a felelősséget a hadsereg Izraellel való kapcsolatáért.

Januárban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy Izraelt, amely az amerikai hadsereg Európai Parancsnoksága (EUCOM) hatáskörébe tartozott, áthelyezik a Közel-Keleten működő Központi Parancsnokságba. Ennek célja az volt, hogy javítsa az együttműködést Izrael és a térség többi országa között a Teherán jelentette fenyegetések kezelésében.

A zsidó államot addig távol tartották a CENTCOM-tól, abból az aggodalomból, hogy súrlódást okozhat az Egyesült Államok és a régió többi országa között, amelyek többsége negatívan vélekedett Izraelről. Ez a fajta negatív vélekedés ma már nem igaz a Közel-Kelet egyes országaira, különösen a Perzsa-öbölben lévőkre.