Aludjon jól! Tanácsok onkológiai betegek számára

Az onkológiai kezelések alatt megváltozhat az alvásritmus, az alvásmennyiség igénye és az alvás minősége. Az alvással kapcsolatos nehézségek számos onkológiai pácienst érintenek: lehetnek ezek átalvási vagy elalvási nehézségek, a napi alvás ritmusának változása, krónikus fáradtság. Az American Cancer Society és a National Comprehensive Cancer Network ajánlását figyelembe véve az alábbi tudnivalók lehetnek elsődlegesen fontosak az alvásminőség javítására az onkológiai kezelések alatt és után.

Alvással kapcsolatos problémákat okozhatnak a kezelések során a következők: fájdalom, kimerültség, szorongás, depresszió, láz, hányinger, hányás, gyomorégés, izomgörcs, hőhullám, éjszakai izzadás, légszomj

Az alábbi tanácsok a jobb alvásminőség elérésében segítenek a kezelések során:

  1. Törekedjünk ugyanabban az időben felkelni minden nap. Alakítsunk ki alvásrutint, és törekedjünk betartani azt.
  2. Fizikai állapotunkhoz mérten végezzünk testmozgást (pl. séta, progresszív relaxációval kiegészített gyógytorna)
  3. Minden nap legyünk a szabadban.
  4. Törekedjünk minden nap ugyanazon időben bevenni a gyógyszereinket, erről szükség esetén konzultáljunk háziorvosunkkal, kezelőorvosunkkal.
  5. Kérjünk felvilágosítást, hogy van-e olyan gyógyszer, amelyet szedünk, és okozhat alvási nehézséget.
  6. Igyekezzünk szabályozni a napközbeni alvás mennyiségét. A feltétlenül szükségesnél ne szunyókáljunk többet napközben, helyette válasszunk más pihentető tevékenységet (pl. olvasás, TV nézés, játék, relaxáció, könnyű testmozgás)
  7. A tervezett lefekvési idő előtt 6-8 órával már ne igyunk koffein tartalmú italokat (pl. kávé, Cola, fekete tea)
  8. Kerüljük az alkoholfogyasztást.
  9. Pihenéshez, alváshoz törekedjünk csendes, biztonságos, nyugodt környezetet teremteni.
  10. A tervezett lefekvési idő előtt 1-2 órával kezdjük el a fényforrást adó készülékek (pl. TV, mobiltelefon, számítógép) használatának csökkentését, szellőztessük át a szobát, húzzuk be a redőnyöket.
  11. Vegyünk hűvös zuhanyt lefekvés előtt.
  12. A hálószoba alvásra és az intimitás átélésére való. Ne nézzünk itt TV-t, ne használjunk itt telefont.
  13. Tartsuk az ágyneműt tisztán és frissen, a szobát hűvösen.
  14. Relaxáljunk, miután elhelyezkedtünk az ágyban az alváshoz.
  15. Ha 20 percnél tovább nem tudunk elaludni, menjünk ki a szobából, és kicsi fény mellett olvassunk olyan tartalmat, amely nem kelti fel túlságosan az érdeklődésünket, vagy igyunk valami meleget, majd próbáljuk meg újra az alvást.
  16. Ne nyugodjunk bele a nehézségekbe, jelezzük kezelőorvosunknak vagy háziorvosunknak a problémát, emellett kérjünk pszichoterápiás segítséget, ha ezen tanácsok gyakorlása mellett is fennmaradnak az alvással kapcsolatos problémák.