Avi/ujkelet.live

A háború 160. napja, déli front: Az izraeli erők tegnap azonosítottak és lecsaptak egy terrorsejtre, amely Gáza középső részéből aknavetőt indított az izraeli határ menti közösségekre. A lövedékek nem jutottak át a határon. Az erők öt percen belül lokalizálták és légicsapással megölték a terrorsejt tagjait.

Szintén Gáza középső részén, a Nahal-dandár az elmúlt nap során megölt több Hamász terroristát, többek között légicsapások irányításával és tanklövedékkel.

Gáza déli részén a 98. hadosztály folytatja a harcot a Hamásszal Khan Junesz térségében.

A Givati-dandár rajtaütést hajtott végre a Hamad Town lakókomplexumban, és az egyikben épületben egy rakétavetőt talált. A csapatok továbbá légicsapást kértek a területükön észlelt két Hamász-terroristára.

Bani Szuheila körzetében a 7. páncélosdandár azonosított és tanktüzet irányított három hozzájuk közeledő terroristára, valamint légicsapást kért két terroristára a Hamász egyik fegyverraktára közelében.

Egyiptom: Egy egyiptomi tisztviselő, aki részt vett a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius tengeri folyosóról zajló tárgyalásokon, azt mondta, hogy Kairó ,,attól tart, hogy a folyosó csökkenti az állam, a Rafah átkelő szerepét – az ő kárukra”.

A folyosó a közelmúltban kezdte meg működését, és az egyiptomiak attól tartanak, hogy a Sínai-sziget északi részét elválasztó, nemzetközi segítségnyújtás kulcsfontosságú tranzitpontja, mint például Rafah, megszűnik működni, és hatással lesz a gazdasági bevételeikre.

,,Miért van szükség egy ilyen tengeri kikötőre Gázában? A segélyt el lehet vinni az izraeli kikötőkbe, onnan pedig az övezetbe” – nyilatkozta egy egyiptomi tisztviselő a Kan közrádiónak. A forrás úgy vélte, hogy a humanitárius folyosót médiavisszhangért hozták létre, hasonlóan a levegőből eljutott segélyekhez, amelynek missziójához nemrég csatlakozott Egyiptom. ,,Valójában semmi sem helyettesítheti az átkelőkön keresztüli segélyek bejuttatását, és ebben az összefüggésben Izrael jelenti a fő problémát” – mondta.

  • A Rafah átkelő az elmúlt években rossz anyagi helyzetben lévő Egyiptom számára fontos gazdasági bevételi forrás is, ezért Kairóban ezt a szempontot is figyelembe veszik. Az egyiptomi kormány vezető tisztségviselői a kamerák előtt nem kritizálták a tengeri folyosó kezdeményezését, de nem is üdvözölték, és nem is vettek részt benne.

Tüntetés: A terrorcsoportok által október 7-e óta Gázában fogságban tartott túszok azonnali szabadon bocsátását követelő tüntetők akadályozták a reggeli forgalmat Tel-Aviv Ajalon autópályáján.

A közösségi médiában található videókon a tüntetők tömege azt skandálta: „Megállapodást, most!”, a 19, még mindig fogságban lévő nő fényképét mutatva.

Távozás: A Katonai Hírszerzés hírszerzési információk kiértékelő kutatási részlegének vezetője, Amit Szá’ár dandártábornok bejelentette, hogy távozik posztjáról, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Szá’ár dandártábornok egy zártkörű konferencián, amelyen részt vett az Izraeli Védelmi Erők vezetője, a 8200-as egység parancsnoka és más tisztek, azt mondta: ,,Tisztában vagyok azzal, hogy a katonai nyomozás befejeztével azok, akik mindent újjáépítenek a katonai hírszerzésben, mások parancsnokok lesznek.”

Az október 7-i események katonai nyomozása körülbelül egy hete kezdődött, és várhatóan három hónapon belül fejeződik be. Ennek részeként Amit Szá’ár dandártábornok várhatóan nyáron, május vagy június környékén befejezi szolgálatát. Utódját azonban a háború miatt még nem jelölték ki. Lehetséges, hogy Szá’ár a hírszerző alakulat többi parancsnokára irányította a szavait, akik közül néhányan még a beszélgetésen is jelen voltak – mivel véleménye szerint a katonai nyomozás végén le kell mondaniuk, nem várva meg a háború végét.

The post Harcok, tüntetés, távozás és Egyiptom nem rajong a tengeri folyosóért first appeared on Új Kelet online.