Skip to content

A Miskolc Város Díszpolgára címet Fedor Vilmos és Kevin Macdonald kapta

Az ünnepi közgyűlés a díjátadó ceremóniával szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Miskolci Nemzeti Színházban.  A közgyűlés döntésének értelmében az idén a Miskolc Város Díszpolgára címet Fedor Vilmos és Kevin Macdonald kapta.

beszelgetes-11-aj
Fedor Vilmos
Fotó: Ádám János

A kultúra várost épít

Fedor Vilmos Miskolc kulturális életének meghatározó szervezője, építője, a város múltjának kutatója, így összegzik tevékenységét a díj odaítélői a róla szóló méltatásban. Alapítója a Miskolci Kocsonyafesztiválnak – ami egy, az édesanyjától hallott régi miskolci legenda felélesztése –, valamint meghatározó szerepe volt a Bartók+ Nemzetközi Operafesztivál és a CineFest létrejöttében. Országgyűlési képviselőként és alpolgármesterként is arra törekedett, hogy szülővárosa kulturális értékeit ismertté tegye a város határain kívül is.

Élete egyik legizgalmasabb vállalásának tartja ma is a „Miskolc Európa Kulturális Fővárosa” pályázatának elkészítését, mely feltette Miskolcot Európa kulturális térképére. Ennek eredményeként 2008-ban a város elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet. A kultúra várost épít, szólt a szlogen: csapatával kidolgozta a kulturális alapú városfejlesztés egy lehetséges hazai gyakorlatát, melyet több város átvett azután.

A kultúra fontos részének tartotta a városi élettér fejlesztését is. A Szinva terasz, a „Szerelmesek hídja”, a Kandia passzázs, a „Villanyrendőr” óriás kandeláberei megépítésének ötletgazdája. Számos ikonikus miskolci szobor létrejöttének kezdeményezője: a Szinva terasz almái, József Attila, a Miskolci Lányok, Laborfalvi Róza, Nagy Attila, Mancs megörökítése köszönhető neki. Életre hívta a „Szeretem Miskolcot” mozgalmat, és az évről évre sok száz miskolcit játékba hívó Játékos Városjárást, valamint a „Vendégségben Miskolcon” programot, melynek során országosan ismert és népszerű emberek csodálkoznak rá a városra, és mondják ezt el a miskolciaknak. Legújabb kezdeményezése, a már kétéves Szinva Örökség Napok közösségi fesztivál. Könyvei miskolci legendákról, a város kiemelkedő jelentőségű értékeiről, világhírű, de mára elfeledett miskolciakról szólnak.

BPM_20230914 (7)
Kevin Macdonald
Fotó: Bach Máté

Oscar-díjas rendező

Kevin Macdonald Skóciában született 1967-ben  Oscar-díjas hollywoodi sztárrendező, írják róla méltatásukban a díj odaítélői. Készített többek között filmet Peléről, Whitney Houstonról és a müncheni olimpián meggyilkolt izraeli olimpikonokról is. Dolgozott együtt Ridley Scott-tal, Martin Scorsesével, Russell Crowe-val, Ben Affleckkel és Jude Law-val is. Kevin nagyapja a miskolci származású Pressburger Imre, az egyetemes filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja. Életműve kiemelkedő forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként egyaránt őrizte magyarságát.

Kevin Macdonald sokat tett azért, hogy nagyapja ne merüljön végleg feledésbe: forgatott róla például – részben Miskolcon – Making an English­man címen dokumentumfilmet. Miskolc önkormányzata és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közösen emléktáblát állított Pressburger Imre szülőházának falán, amit 2009-ben Kevin Macdonalddal közösen avatott fel. Mesterkurzust vezetett a CineFesten, és ettől az évtől a fesztivál fődíját Pressburger Imre-díjnak nevezték el. Miskolci nagyapjáról életrajzi könyvet is írt Egy forgatókönyvíró élete és halála címmel, amit 1995-ben az év filmes könyvének választottak Nagy-Britanniában. A könyv nemrég jelent meg magyarul.  Kevin Macdonald magyar származását is ápolja: 2023-ban megkapta a magyar állampolgárságot a brit mellé, a BAFTA-díjas producer testvérével, Andrew-val együtt.

Miskolc város idei kitüntetettjei

Miskolc Város Díszpolgára kitüntetett cím 

Fedor Vilmos 

Kevin Macdonald 

Pro Urbe kitüntető cím

Dr. Karosi Tamás 

Kerényi László 

Dr. Török Lajos 

Gálffy Ignác-életműdíj 

Kletz László Lajos 

Herman Ottó tudományos díj 

Prof. Dr. Dobos Endre

Szemere Bertalan közéleti díj 

Dr. Tóth Arnold

Szabó Lőrinc irodalmi díj 

Hajnal József

Kondor Béla képzőművészeti díj 

Horváth Kinga Eszter

Reményi Ede zenei díj 

Báthori László

Déryné színházi díj 

Lajos András

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj 

Szász Csaba

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj

Prof. dr. Prugberger Tamás

Benkő Sámuel-díj 

Dr. Fehér Annamária 

Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella

Pedagógiai díj

Balázs Tímea 

Balga Tiborné 

Tóth György Tibor

„Miskolc Város Turizmusáért” díj 

Miskolci Adventi Villamos – megálmodóinak, megalkotóinak – csapata MVK Zrt., Gadnai-Bodnár Éva operatív igazgató

„Az év sportolója” díj 

Tóth Anna 

Sáfrány Péter Marcell 

DVTK Hun-Therm, női kosárlabdacsapat, Szabó István technikai vezető, Szabó Tamás ügyvezető

„Miskolc Város Sportjáért” díj

Nagy Béla (posztumusz) 

Kertesi-Nagy Ramóna

„A Civilek Támogatásáért” díj

Osváth Tibor Ferenc

„Az Év Civil Szervezete” díj

Görömbölyi Kulturális Egyesület 

Mezővári Attila elnök

Pro Minoritate díj

Dr. Lange László

Nívódíj 

Állatok Együttes, dr. Almássy Sándor zenekarvezető 

Dulibán Lászlóné 

Kertész Béla 

Körtvélyesi Rita 

Nádaski Attila 

Vanczák Zoltán Ferenc 

Vihula Mihajlo 

Virágné Kaló Ágnes

Az Egyetemért – A Városért díj

Dr. Kiss-Tóth Emőke

Bokik, dr. Szentpáli István kamarai díj 

Sándor Attila


Szántó István


Related article

Szirmabesenyői kitüntetések

Augusztus 20-án Szirmabesenyőben Huszti Gábor polgármester köszöntője, illetve Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszéde után kitüntetéseket adtak át a képviselő-testület által érdemesnek tartott személyek...

0 Comment

A Magyar Víziközmű Szövetség az alábbiakban reagál a sajtóban megjelent csapvízzel kapcsolatos felháborító hírekre: ezúton szeretnénk megnyugtatni Magyarország lakosságát és a sajtó munkatársait is, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete....

0 Comment

FELISMERI? TELEFONT LOPOTT MISKOLCON

A miskolci rendőrök a lakosság segítségét kérik egy helyi áruházban történt lopás elkövetőjének azonosításához. A Miskolci Rendőrkapitányság 05010/57/2018. bűnügyi számon lopás vétség elkövetésének...

0 Comment