Avi/ujkelet.live

A háború 223. napja, északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy egy Libanonból indított robbanóanyaggal megrakott drón csapódott be Metula északi közösség közelében, három katonát megsebesítve. Az egyik katona súlyasan megsérült, a másik kettő könnyű sérüléseket szenvedett. A katonákat kórházba szállították. családjaikat értesítették. Az incidenst vizsgálják.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy a drónt rakétákkal szerelték fel, amelyeket metulai célpontokra lőttek ki. Ez lehet az első alkalom, hogy a Hezbollah rakétákat indító drónt vetett be robbanóanyaggal megrakott drónok helyett, amelyeket a háború során többször is használt.

Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter a gázai határon, Rafah közelében végzett helyzetértékelést követően azt mondta, hogy több katonát helyeznek ki a Gázai övezet déli részén fekvő városba. Az éjszaka a hadsereg kivezényelte a kommandós dandárt Rafahba, amely csatlakozott a 162. hadosztály Givati és 401. dandárjaihoz.

,,Ez a hadművelet folytatódni fog további katonákkal, akik belépnek [a területre]. A térségben több alagutat megsemmisítettek erőink, és hamarosan további alagutakat is megsemmisítenek” – mondta Gallant.

,,Ez a hadművelet tovább fog erősödni, és a Hamász nem egy olyan szervezet, amely most képes lenne újjáéleszteni magát, nincsenek tartalékai, nem tud fegyvert gyártani, nincs készlete, nincs lőszere, nem képes megfelelően kezelni a sérült terroristákat, és ez azt jelenti, hogy kifárasztjuk őket”.

A hadsereg várja, hogy a kormány jóváhagyja a rafahi offenzíva kiterjesztését, ahogyan azt eddig is szakaszosan tette.

Egyiptom: Izrael továbbra is kibújik azon erőfeszítések alól, hogy tűzszünet jöjjön létre a Hamász terrorszervezettel folytatott háborúban Gázában, mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az arab vezetőknek a manamai csúcstalálkozón.

Szíszi szerint Izrael folytatja katonai műveleteit Rafahban, és a palesztin oldalán lévő határátkelőt „az enklávé ostromának további szorítására” használja.

Izrael és Egyiptom egymásra mutogatnak az átkelő bezárása kapcsán, amely központi út volt a segélyszállítmányok Gázába jutattására.

Izrael kedden azt mondta, hogy Egyiptomon áll a Rafah-átkelő újbóli megnyitása és a humanitárius segélyek beengedése a Gázai övezetbe, ami arra késztette Kairót, hogy elítélje az általa „kétségbeesett kísérleteknek” nevezett kijelentéseket a segélyek blokkolása miatti felelősség áthárítására.

„Azt találtuk, hogy Izrael továbbra is kibújik a felelőssége alól, és kibújik a tűzszünet elérése érdekében tett erőfeszítések elől” – mondta Szíszi.

„Azok, akik azt hiszik, hogy [csak] a biztonsági és katonai megoldások képesek érdekeket biztosítani vagy biztonságot elérni, azok tévedésben vannak” – tette hozzá

Hága: A Nemzetközi Bíróság csütörtökön megkezdte Dél-Afrika negyedik, Izrael elleni keresetének tárgyalását, amelyben palesztinok ellen Gázában elkövetett népirtással vádolják a zsidó államot. Dél-Afrika jelen alkalommal azt kéri, hogy a bíróság kötelezze Izraelt Rafahban folytatott katonai hadművelete leállítására.

Dél-Afrika képviselői a Nemzetközi Bíróságon elítélték Izraelt, „folyamatban lévő népirtásnak” nevezve cselekedeteit a palesztinok ellen Gázában.

Dél-Afrika jogi képviselői azt állították, hogy Izrael „elfojtotta” a Gázába nyíló Rafah és Kerem Salom áruátkelőhelyeket, amelyek szerintük „a humanitárius szükségletek példátlan mértékű szintjére süllyesztették Gázát”.

„Az átkelőhelyek lezárása azt jelenti, hogy az éhező palesztinok továbbra is meg vannak fosztva az élelemtől” – mondta Max du Plessis professzor.

  • A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) ugyanakkor azt mondja, hogy a Kerem Salom újranyitott, miután május 5-én, a Hamász támadása után lezárták, és 248 teherautónyi humanitárius segélyt ellenőriztek és szállítottak át a Gázai övezetbe szerdán, két üzemanyagszállítóval együtt.

Vusimuzi Madonsela Dél-Afrika holland nagykövete azzal vádolta Izraelt, hogy figyelmen kívül hagyta a Nemzetközi Bíróság korábbi parancsait és az ENSZ Biztonsági Tanácsának utasításait, és azt állította, hogy „Izrael népirtása a legutóbbi bírósági tárgyalás óta rohamosan folytatódott, és éppen most érkezett el egy új és szörnyű szakaszba” a Rafahban zajló hadművelettel.

  • Vaughan Lowe professzor azt állította, hogy „egyre világosabb”, hogy Izrael rafahi intézkedései arra irányulnak, hogy eljussanak a „végjátékához”, hogy Gáza teljesen elpusztuljon, lakhatatlanná váljon,
  • Lowe tagadta, hogy Izraelnek joga lenne az önvédelemhez, ahogy azt januárban is tette. Továbbá azzal érvelt, hogy ha a bíróság most nem avatkozik be, „megsemmisül az életképes palesztin társadalom újjáépítésének lehetősége Gázában”, és „Izrael kinyilvánított célja, hogy eltörölje Gázát a térképről, hamarosan megvalósul”.

Dél-Afrika részletesen ismertette a bíróságtól kért ideiglenes intézkedéseket. Nagykövetük azt kérte, hogy a bíróság kötelezze Izraelt, hogy haladéktalanul fejezze be katonai műveleteit a Gázai övezetben, és vonuljon ki a Rafah átkelőről; haladéktalanul tegyen meg minden hatékony intézkedést annak biztosítására, hogy a humanitárius segélyek és a gázai lakosságnak nyújtott segítségben részt vevő tisztviselők, valamint az újságírók és riporterek bejussanak Gázába, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek és rögzítsék a helyszíni körülményeket; és egy héten belül nyílt jelentést nyújtson be a bíróságnak minden olyan intézkedésről, amelyet ezen intézkedések teljesítésének biztosítására hoztak.

Kiről nem ejtettek egy szót sem? A Hamászról.

Izrael: Az előző tárgyaláson a hágai büntetőbíróságon Izrael nevében érvelő izraeli csapat tagjainak mintegy fele nem megy el a holnapi tárgyalásra. Megerősödött az az aggodalom, hogy Izrael ellen bírósági végzés születik, annak fényében is, hogy a törvényszék összetétele nem Izrael javára változott, beleértve, hogy az elnök libanoni, és ő lesz a döntő szavazat, ha döntetlen születik a bírák között.

The post Sérülések, több katona Rafahba és Hága first appeared on Új Kelet online.