Avi/ujkelet.live

A háború 245. napja: Sikertelen volt a magas rangú amerikai, egyiptomi és izraeli tisztviselők találkozója vasárnap Kairóban a Rafah átkelő újbóli megnyitásával kapcsolatban, miután az izraeli fél megtagadta a Palesztin Hatóság bármilyen részvételét a stratégiai helyszín üzemeltetésében, hivatkozott pénteken a Walla hírportál négy amerikai és izraeli tisztviselőre.

Az Egyiptom és Gáza közötti határátkelő újbóli megnyitása, az Egyiptomból történő fegyvercsempészet megakadályozása, valamint az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodás megőrzése a Biden-kormány prioritásai közé tartozik. Magas rangú amerikai tisztviselők szerint az átkelő újbóli megnyitása lehet az első lépés egy szélesebb körű stratégiában a háború utánra, Gáza stabilizálására és újjáépítésére.

  • A kairói találkozó Joe Biden amerikai elnök és Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök két héttel ezelőtti telefonbeszélgetésének eredménye volt.
  • A beszélgetés során Szíszi belement Biden kérésébe, hogy folytassák a segélyszállító teherautók beengedését Gázába Izraelen keresztül, miután a szállítmányokat két héttel korábban leállították, tiltakozásul amiatt, hogy az izraeli hadsereg átvette a Rafah átkelő gázai oldalát.
  • Biden biztosította az egyiptomi elnököt, hogy ha a segélyáramlás újraindul, az Egyesült Államok azon fog dolgozni, hogy a lehető leghamarabb újranyissák a Rafah átkelőt – mondta egy amerikai tisztviselő.

A Biden-kormány többször is hangoztatta, hogy Gázát egy leendő palesztin állam részének tekinti, és azt szeretné, ha a Palesztin Hatóság is szerepet vállalna a háború után az irányításában. Binjámin Netanjahu miniszterelnök azonban az elmúlt hónapokban szinte minden magas rangú amerikai tisztviselőkkel folytatott találkozón határozottan elutasította a Palesztin Hatóság bármiféle részvételét Gázában.

  • Netanjahu már a háború elején kijelentette, hogy ellenzi a Palesztin Hatóság bármilyen szerepét Gázában, amely központi politikai üzenetté vált számára.

A biztonsági kabinet egyiptomi tárgyalásokat megelőző ülésén Netanjahu kijelentette, hogy nem egyezik bele abba, hogy a Palesztin Hatóságnak szerepe legyen a Rafah átkelőnél, két, a találkozó részleteit ismerő forrás szerint. Az egyik forrás szerint Netanjahu szavai ellentmondanak a hadikabinet által néhány nappal korábban elfogadott politikának, amely szerint Izrael beleegyezik abba, hogy az átkelőt a Hamász terrorszervezeten kívül bármely más kormányzati szerv üzemeltesse.

A találkozó során az Egyesült Államok és Egyiptom felvetette a Rafah átkelő újbóli megnyitásának lehetőségét olyan gázai palesztin munkásokkal, akik nem állnak kapcsolatban a Hamásszal, és akik a Palesztin Hatóság képviselői lesznek – közölték magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők.

  • A Palesztin Hatóság összeállított egy listát a mintegy 300 gázai palesztinról, akiket átvizsgáltak, és készek dolgozni az átkelőhelyen – közölték amerikai tisztviselők.
  • Izrael a találkozón világossá tette, hogy kész biztonsági átvilágítást végezni a listán szereplő palesztinokon, és lehetővé teszi, hogy a Hamászhoz nem kötődő személyek is az átkelőhelyen legyenek az Európai Unió megfigyelői erőivel együtt, akik az átkelőhelyen állomásoztak, mielőtt a Hamász 2007-ben erőszakkal átvette Gáza irányítását.
  • Izrael a találkozón hangsúlyozta, hogy nincs gondja azzal, hogy a Fatahhoz – Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamász politikai riválisának pártjához – kötődő palesztinok üzemeltessék az átkelőt, de nem ért egyet azzal, hogy ezt a Palesztin Hatóság hivatalos képviselőjeként tegyék, mondták az izraeli tisztviselők.
  • Izrael átmeneti megoldást javasolt, amely szerint a listán szereplő palesztinok ,,helyi civil bizottságként” működtetnék az átkelőt – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő. Egyiptom és a Palesztin Hatóság jelenleg ellenzi ezt az elképzelést.
  • A kairói megbeszélésen az egyiptomiak azt javasolták, hogy tartsanak egy találkozót a Palesztin Hatóság hírszerzési vezetőjével, Madzsed al-Faradzs-dzsal a kérdés megvitatására. Az izraeli fél azonban ezt megtagadta, és hangsúlyozta, hogy a kormány politikája az, hogy nem tárgyal Gázáról a Palesztin Hatósággal. Hozzátették: egy ilyen találkozó megtartásához a politikai kör engedélye szükséges.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint Izrael és az Egyesült Államok tájékoztatást adott a találkozón arról, hogy szerintük hány alagút található Egyiptom és Gáza határa alatt, és arra kérte az egyiptomiakat, hogy semmisítsék meg ezeket, hogy megakadályozzák a fegyvercsempészetet a Hamásznak.

  • Válaszul az egyiptomiak megpróbálták elbagatellizálni a helyzet súlyosságát, mondták magas rangú izraeli tisztviselők.
  • Magas rangú egyiptomi tisztviselők az egyiptomi médiának adott korábbi tájékoztatókon azt állították, hogy nincsenek ilyen alagutak a gázai határon, és Izrael ezekkel az állításokkal igazolja az offenzíváját Rafahban.

,,A kairói megbeszélések a Rafah átkelőről nagyon nehézek és kemények voltak, és megállapodás nélkül értek véget” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő. Egy amerikai tisztviselő szerint ,,nagy volt a csalódottság mindkét oldalon”.

Egy másik magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a találkozón történt némi előrelépés, beleértve az Egyiptomból Izraelen keresztül Gázába szállított humanitárius segélyek mennyiségének növeléséről szóló megállapodást.

A két amerikai tisztségviselő szerint nem várható, hogy egyetlen találkozó után megoldás szülessen a Rafah átkelő ügyében, és még folynak a tárgyalások Egyiptommal és Izraellel a kérdésben. Szerintük a közeljövőben még megállapodásra juthatnak az átkelő újranyitásáról.

Egyiptomi biztonsági források azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy a találkozó pozitív volt, annak ellenére, hogy nem született megállapodás.

The post Nincs megállapodás a Rafah átkelő ügyében first appeared on Új Kelet online.